Crochetele din cartofi și cașcaval pot constitui un aperitiv gustos, sau o garnitură deosebită, pentru un fel principal. Deși sunt un preparat economic și care se face destul de repede, crochetele implică anumite dificultăți la preparare, motiv pentru care nu toată lumea se încumetă să le prepare. Crochetele pot fi preparate din diferite ingrediente, prăjite, sau coapte, sub formă de bastonașe, sau de biluțe.
Din ingredientele de mai jos am făcut 41 de crochete, sub formă de biluțe.
Se fierb doi cartofi mari (sau 3, medii) se lasă să se răcească, după care se curăță de coajă și se pasează fin.
Se răzuiește fin cașcavalul și se adaugă peste cartofii pasați, odată cu: un ou, sare, piper și ierburi italiene (opțional). Se amestecă bine ingredientele, pentru omogenizarea compoziției.
Se ia o linguriță de compoziție, se trece prin făină, formându-se o biluță, se dă prin cele două ouă bătute cu sare și apoi se tăvălește prin pesmetul amestecat cu susan. Se procedează la fel, până la epuizarea compoziției.
Biluțele se depun pe o tavă presărată cu făină, sau pe hârtie de copt, până ce se termină de modelat, toate.
Se încinge uleiul și se prăjesc crochetele la foc mediu, având grijă să se rumenească uniform, pe toate fețele.
Se iau cu paleta din tigaie și se pun într-un vas, pe hârtie absorbantă, pentru a scăpa de excesul de ulei.
Se servesc fierbinți, ca aperitiv cald, sau ca garnitură la un fel principal.
Sunt foarte bune și după ce s-au răcit, ca aperitiv rece.
1
În loc de ierburi italiene puteți folosi alte condimente, măcinate fin (chimion, rozmarin, oregano, cimbrișor) sau le puteți prepara simple, condimentate numai cu sare și piper.
2
Compoziția pentru crochete este foarte moale și aceasta este dificultatea preparării lor. Așadar, aveți grijă să folosiți un ou mic și suplimentați puțin, dacă este nevoie, cantitatea de făină, atât cât să vă permită să modelați biluțele (sau bastonașele). Nu exagerați însă cu făina, ca să nu stricați gustul crochetelor, care ar deveni tari.
3
Folosiți o linguriță pentru a trece biluțele prin ouă, după ce le-ați modelat în făină și tot cu lingurița răsturnați-le în pesmetul cu susan. Astfel, chiar dacă sunt moi, nu le veți afecta forma.
4
În timp ce crochetele așteaptă să fie prăjite, se vor usca puțin, la suprafață, ceea ce va ușura preluarea lor manuală, pentru a fi puse în tigaie, la prăjit.
5
Înainte de a pune crochetele la prăjit în tigaie, trebuie să înfierbântați uleiul.
6
Nu puneți foarte multe crochete în tigaie, la prăjit, ca să puteți să le supravegheați mai bine și să le întoarceți pe toate părțile, ca să se rumenească frumos.
7
Depuneți crochetele prăjite pe hârtie absorbantă, pentru ca uleiul în exces să fie absorbit.