Pregatim in boluri separate: chiftelutele, buletele de cascaval, boabele de strugure negre, boabele de strugure alb.
Luam ananasul si cu ajutorul scobitorilor ingfigem dupa cum ne place cate o bucata din cele enumerate mai sus.
Eu de exemlu, am pus prima data scobitoarea in chifteluta apoi...
Punem intr-un vas: untul, laptele, 2 linguri cacao si lasi la foc mic pana incepe sa fiaba, amestecand usor.
Cand a fiert, dai vasul de-o parte si opresti intr-o cana, aproximativ 100 ml din acesta compozitie, amestecand-o cu restul de 2 linguri cacao ramase.
Lasi restul...
Cum preparam aluatul: Punem intr-un castron faina.
Incalzim putin apa/laptele, punem drojdia si zaharul. Amestecam pana se dizolva drojdia apoi turnam lichidul in mijlocul fainii.
Eu folosesc o lingura cu care amestec compozitia pana observ ca incepe sa se lipeasca de aceasta si...
Spalam merele si le taiem in 8 felii egale (fara samburi).
Topim intr-un vas cu diametrul mic cele 200 gr. zahar ca pentru crema de zahar ars.
Tocam alunele, nu foarte fin.
Luam un bat de frigaruie, il infigem in bucata de mar, presaram putina scortisoara, bagam in caramelul fierbinte,...
Fierbi cartofii si morcovii (in coaja) aproximativ 35-40 minute. Mazarea o fierbi 10-15 minute.
Strecori de apa legumele si le lasi sa se raceasca.
Le cureti de coaja si le toci in cubulete mici. Castravetii murati si gogosarii se taie, de asemenea.
Amesteci toate legumele intr-un...
Punem apa la fiert. Cand incepe sa clocoteasca adaugam putina sare si fusilli.
Le lasam sa fiarba cat timp este indicat pe pachet (aproximativ 8-9 minute).
Decongelam surimi si ii taiem bucati potrivite (de grosimea unui deget).
Tocam ceapa si o punem la calit in putin ulei de masline....
Cum preparam:
Blatul
Incalzim cuptorul la 175 grade. Incalzim laptele , tocam 100 gr ciocolata amaruie si o topim in lapte, apoi o lasam la racit.
Batem zaharul cu untul, bine, bine si apoi adaugam cele 4 oua, pe rand amestecand energic.
Adaugam 50 gr de amidon. ...
Taiem ceapa cuburi, morcovul rondele si le punem la calit in ulei. Adaugam apa, adaugam chimenul pus intr-un tifon (eu l-am pus in bila-sita pentru infuzie ceai) ca sa nu se imprastie prin oala si lasam la fiert aproximativ 30 minute.
Separat punem untul, faina, sarea, piperul,...
Punem faina cernuta intr-un castron.
Dizolvam drojdia in laptele/apa calduta si adaugam zaharul. Amestecam pana se dizolva si turnam in mijlocul fainii. Adaugam uleiul, coaja de portocala rasa si incepem sa framantam pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini.
Lasam...
Cum preparam:
Intr-un mojar zdrobim condimentele impreuna cu sarea. Ungem muschiuletul spalat si uscat cu putin ulei. Il presaram cu condimentele pisate pana ce il acoperim cu o crusta uniforma.
In cuptorul incins, frigem muschiul la gratar sau in tava, la foc mic, aproximativ o ora,...
Mixam untul lasat la temperatura camerei, cu zaharul pudra pana obtinem o spuma, adaugam laptele praf, nuca de cocos si foaia de napolitana sfaramitata foarte bine.
Obtinem o pasta pe care o tinem la frigider cam 30 minute, dupa aceea, din aceasta pasta, formam bilute si punem in centrul lor...
Cum preparam:
Pipetul de pui se taie bucatele (patratele).
Le punem in marinata, acoperim vasul si le lasam 30 de minute la frigider. Punem bucatelele de carne intr-o strecuratoare, apoi le punem in vasul cu aluat, amestecam si lasam iar pentru 20 minute la frigider, pentru ca...
Cum preparam perisoarele:
Punem intr-o oala 2 l de apa, la fiert. Amestecam intr-un vas carnea tocata, oul, ceapa tocata marunt, orezul (spalat si scurs), patrunjel, marar, sare, piper.
Cu mainile ude, modelam din aceasta compozitie perisoare putin mai mari decat o nuca. Cand apa...
Amestecam ouale cu zaharul, adaugam pliculetul de zahar vanilinat si amestecam energic pana se topeste tot zaharul.
Turnam uleiul in fir subtire, zeama de lamaie, amestecam. Punem faina si amestecam din nou.
O treime din compozitie o amestecam cu cacao, restul nu o amestecam cu nimic....
Dezghetam aluatul foietaj la temperatura camerei.
Spalam merele, le taiem pe jumate, le scoatem cotorul si le taiem felii subtiri (cu tot cu coaja). Feliile taiate le punem intr-un vas cu apa cat sa le acopere, adaugam 3 linguri zahar tos si zeama de lamaie (ca merele sa nu...
Se fierb cartofii, se paseaza ca pentru piure si se amesteca cu 1 ou. Se amesteca cu faina, untul aflat la temperatura camerei si cu sarea.
Se intinde o foaie, se unge cu oul ramas, se presara chimenul si se taie fasii sau in ce forma dorim.
Se coc pe o tava tapetata cu hartie de copt, la...
Cum preparam:
Punem la fiert, apa, esenta de vanilie si zaharul vanilat. Cand a inceput sa fiarba adaugam in ploaie grisul si amestecam continuu cu un tel, pana obtinem un aluat tare.
Lasm grisul la racit. Luam o lingura de lemn cu care luam din compozitie, o presam in palmele unse cu...
Cum preparam carnea:
Intr-un vas de lut sau ceramic punem la calit uleiul de masline si catelul de usturoi presat cu lama cutitului.
Taiem pieptul de pui in bucatele potrivite si le adaugam peste uleiul incins amestecand din cand in cand pana se rumenesc usor.
Adaugam vinul alb si...
Amestecam carnea tocata cu usturoiul, cele doua oua crude, feliile de paine faramitate, verdeata tocata marunt si condimentele. Punem cele 3 oua la fiert, in apa cu sare si le lasam 8 minute, apoi le scoatem si le punem in apa rece.
Ungem o forma de chec cu unt, presaram apoi, pesmetul....
Se pune putin ulei pe fundul unei tigai si se lasa la incins. Se imprastie uniform malaiul pe toata suprafata tigaii si se lasa pana face bolboci.
Cele 3 oua se bat cu putina sare, se toarna in tigaie, se acopera cu un capa si se lasa 2-3 minute, la foc potrivit ca sa nu se arda. ...
Cum preparam aluatul:
Punem intr-un castron faina. Incalzim putin apa/laptele, punem drojdia si zaharul. Amestecam pana se dizolva drojdia apoi turnam lichidul in mijlocul fainii. Eu folosesc o lingura cu care amestec compozitia pana observ ca incepe sa se lipeasca de aceasta si...
Tocam marunt ceapa, morcovul si pastarnacul.
Punem o oala de 4 l pe foc, turnam cele 4 linguri de ulei si cand s-a incins adaugam cele 3 legume tocate, amestecam 1 minut si apoi turnam o cana de apa, punem capacul si lasam sa se caleasca aproximativ 5 minute.
Tocam ardeiul gras rosu si...
Punem orezul la fiert in apa, astfel incat sa avem 1 masura de orez si 3 masuri de apa.
Din ou facem o omleta insa nu foarte prajita, sa nu aiba parti inchise la culoare. O taiem bucatele mici.
Tocam bucatele mici ceapa si morcovul si le calim in uleiul de masline. ...
Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu sarea si cu zaharul. Adaugam apa fierbinte si amestecam usor cu o spatula sau lingura de lemn.
Adaugam galbenusurile, unul cate unul amestecand bine de jos in sus, dupa fiecare.
Amidonul il amestecam cu praful de copt si il cernem deasupra...
Salam de biscuiti reteta
Rupem biscuitii bucatele mici, peste ei punem laptele caldut, untul/margarina topita (la cuptorul cu microunde), amestecam apoi adaugam restul ingredientelor.
Amestecam totul pana se coloreaza frumos, intindem o folie alimentara, punem cu lingura compozitie si rulam...
Punem untul intr-un castron si mixam. Adaugam ceapa taiata foarte marunt, tonul scurs foarte bine de apa (sau ulei).
Omogenizam bine, punem pasta obtinuta intr-un recipient cu capac si bagam la frgider.
Servim pe felii de paine prajita.
Cum preparam compozitia de mere: Merele se rad pe razatoarea mare sau la robot, se calesc cu zahar pana iese apa din ele. Cand sunt aproape gata, se adauga scortisoara si se mai amesteca putin.
Cum preparam bezeaua: Mixam foarte bine cele 5 albusuri cu cele 5 linguri de...
Curatam cartofii de coaja, ii spalam, ii taiem cubulete. Dam cartofii taiati prin pesmet, ii punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt in strat uniform. Radem cascaval peste ei, ii stropim cu putin ulei de masline si ii bagam la cuptor, la 220 grade pentru 45 minute, pana devin rumeni.
Amestecam apa minerala cu zaharul, pana se topeste. Adaugam nuca, faina amestecata cu praful de copt si amestecam pana obtinem un aluat ca pentru chec.
Luam o tava (22X35 cm), punem in ea hartie de copt, turnam compozitia si bagam la cuptor, la 160 grade, timp de 25 minute.
Facem testul...
Ceapa se toaca marunt si se caleste putin in ulei incins (2-3 linguri).
Spalam ciupercile (sau nu), taiem morcovii si radacina de patrunjel dupa preferinta si adaugam peste ceapa. Tuarnam putin din supa calda si lasam sa se inabuse totul aproximativ 15 minute.
Adaugam restul de supa...
Ananas "imbracat"
Pregatim in boluri separate: chiftelutele, buletele de cascaval, boabele de strugure negre, boabele de strugure alb. Luam ananasul si cu ajutorul scobitorilor ingfigem dupa cum ne place cate o bucata din cele enumerate mai sus. Eu de exemlu, am pus prima data scobitoarea in chifteluta apoi...
Negresa
Punem intr-un vas: untul, laptele, 2 linguri cacao si lasi la foc mic pana incepe sa fiaba, amestecand usor. Cand a fiert, dai vasul de-o parte si opresti intr-o cana, aproximativ 100 ml din acesta compozitie, amestecand-o cu restul de 2 linguri cacao ramase. Lasi restul...
Pizza cu cartofi prajiti
Cum preparam aluatul: Punem intr-un castron faina. Incalzim putin apa/laptele, punem drojdia si zaharul. Amestecam pana se dizolva drojdia apoi turnam lichidul in mijlocul fainii. Eu folosesc o lingura cu care amestec compozitia pana observ ca incepe sa se lipeasca de aceasta si...
Mere caramelizate cu alune (de post)
Spalam merele si le taiem in 8 felii egale (fara samburi). Topim intr-un vas cu diametrul mic cele 200 gr. zahar ca pentru crema de zahar ars. Tocam alunele, nu foarte fin. Luam un bat de frigaruie, il infigem in bucata de mar, presaram putina scortisoara, bagam in caramelul fierbinte,...
Salata de legume cu maioneza
Fierbi cartofii si morcovii (in coaja) aproximativ 35-40 minute. Mazarea o fierbi 10-15 minute. Strecori de apa legumele si le lasi sa se raceasca. Le cureti de coaja si le toci in cubulete mici. Castravetii murati si gogosarii se taie, de asemenea. Amesteci toate legumele intr-un...
Fusilli tricolore cu surimi
Punem apa la fiert. Cand incepe sa clocoteasca adaugam putina sare si fusilli. Le lasam sa fiarba cat timp este indicat pe pachet (aproximativ 8-9 minute). Decongelam surimi si ii taiem bucati potrivite (de grosimea unui deget). Tocam ceapa si o punem la calit in putin ulei de masline....
Tort trufa
Cum preparam: Blatul Incalzim cuptorul la 175 grade. Incalzim laptele , tocam 100 gr ciocolata amaruie si o topim in lapte, apoi o lasam la racit. Batem zaharul cu untul, bine, bine si apoi adaugam cele 4 oua, pe rand amestecand energic. Adaugam 50 gr de amidon. ...
Supa de chimen
Taiem ceapa cuburi, morcovul rondele si le punem la calit in ulei. Adaugam apa, adaugam chimenul pus intr-un tifon (eu l-am pus in bila-sita pentru infuzie ceai) ca sa nu se imprastie prin oala si lasam la fiert aproximativ 30 minute. Separat punem untul, faina, sarea, piperul,...
Mucenici moldovenesti a la Jamila
Punem faina cernuta intr-un castron. Dizolvam drojdia in laptele/apa calduta si adaugam zaharul. Amestecam pana se dizolva si turnam in mijlocul fainii. Adaugam uleiul, coaja de portocala rasa si incepem sa framantam pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini. Lasam...
Muschiulet de porc cu garnitura bicolora
Cum preparam: Intr-un mojar zdrobim condimentele impreuna cu sarea. Ungem muschiuletul spalat si uscat cu putin ulei. Il presaram cu condimentele pisate pana ce il acoperim cu o crusta uniforma. In cuptorul incins, frigem muschiul la gratar sau in tava, la foc mic, aproximativ o ora,...
Bomboane Raffaello
Mixam untul lasat la temperatura camerei, cu zaharul pudra pana obtinem o spuma, adaugam laptele praf, nuca de cocos si foaia de napolitana sfaramitata foarte bine. Obtinem o pasta pe care o tinem la frigider cam 30 minute, dupa aceea, din aceasta pasta, formam bilute si punem in centrul lor...
Pui cu susan si miere
Cum preparam: Pipetul de pui se taie bucatele (patratele). Le punem in marinata, acoperim vasul si le lasam 30 de minute la frigider. Punem bucatelele de carne intr-o strecuratoare, apoi le punem in vasul cu aluat, amestecam si lasam iar pentru 20 minute la frigider, pentru ca...
Perisoare de pui cu sos bechamel
Cum preparam perisoarele: Punem intr-o oala 2 l de apa, la fiert. Amestecam intr-un vas carnea tocata, oul, ceapa tocata marunt, orezul (spalat si scurs), patrunjel, marar, sare, piper. Cu mainile ude, modelam din aceasta compozitie perisoare putin mai mari decat o nuca. Cand apa...
Nasturasi cu migdale
Amestecam ouale cu zaharul, adaugam pliculetul de zahar vanilinat si amestecam energic pana se topeste tot zaharul. Turnam uleiul in fir subtire, zeama de lamaie, amestecam. Punem faina si amestecam din nou. O treime din compozitie o amestecam cu cacao, restul nu o amestecam cu nimic....
Trandafiri din mere si foietaj
Dezghetam aluatul foietaj la temperatura camerei. Spalam merele, le taiem pe jumate, le scoatem cotorul si le taiem felii subtiri (cu tot cu coaja). Feliile taiate le punem intr-un vas cu apa cat sa le acopere, adaugam 3 linguri zahar tos si zeama de lamaie (ca merele sa nu...
Saleuri cu cartofi
Se fierb cartofii, se paseaza ca pentru piure si se amesteca cu 1 ou. Se amesteca cu faina, untul aflat la temperatura camerei si cu sarea. Se intinde o foaie, se unge cu oul ramas, se presara chimenul si se taie fasii sau in ce forma dorim. Se coc pe o tava tapetata cu hartie de copt, la...
Galuste cu gem de prune
Cum preparam: Punem la fiert, apa, esenta de vanilie si zaharul vanilat. Cand a inceput sa fiarba adaugam in ploaie grisul si amestecam continuu cu un tel, pana obtinem un aluat tare. Lasm grisul la racit. Luam o lingura de lemn cu care luam din compozitie, o presam in palmele unse cu...
Piept de pui sub capac de paine
Cum preparam carnea: Intr-un vas de lut sau ceramic punem la calit uleiul de masline si catelul de usturoi presat cu lama cutitului. Taiem pieptul de pui in bucatele potrivite si le adaugam peste uleiul incins amestecand din cand in cand pana se rumenesc usor. Adaugam vinul alb si...
Chec de carne
Amestecam carnea tocata cu usturoiul, cele doua oua crude, feliile de paine faramitate, verdeata tocata marunt si condimentele. Punem cele 3 oua la fiert, in apa cu sare si le lasam 8 minute, apoi le scoatem si le punem in apa rece. Ungem o forma de chec cu unt, presaram apoi, pesmetul....
Omleta cu malai
Se pune putin ulei pe fundul unei tigai si se lasa la incins. Se imprastie uniform malaiul pe toata suprafata tigaii si se lasa pana face bolboci. Cele 3 oua se bat cu putina sare, se toarna in tigaie, se acopera cu un capa si se lasa 2-3 minute, la foc potrivit ca sa nu se arda. ...
Pizza "Floare"
Cum preparam aluatul: Punem intr-un castron faina. Incalzim putin apa/laptele, punem drojdia si zaharul. Amestecam pana se dizolva drojdia apoi turnam lichidul in mijlocul fainii. Eu folosesc o lingura cu care amestec compozitia pana observ ca incepe sa se lipeasca de aceasta si...
Ciorba de legume
Tocam marunt ceapa, morcovul si pastarnacul. Punem o oala de 4 l pe foc, turnam cele 4 linguri de ulei si cand s-a incins adaugam cele 3 legume tocate, amestecam 1 minut si apoi turnam o cana de apa, punem capacul si lasam sa se caleasca aproximativ 5 minute. Tocam ardeiul gras rosu si...
Orez prajit
Punem orezul la fiert in apa, astfel incat sa avem 1 masura de orez si 3 masuri de apa. Din ou facem o omleta insa nu foarte prajita, sa nu aiba parti inchise la culoare. O taiem bucatele mici. Tocam bucatele mici ceapa si morcovul si le calim in uleiul de masline. ...
Rulada cu gem
Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu sarea si cu zaharul. Adaugam apa fierbinte si amestecam usor cu o spatula sau lingura de lemn. Adaugam galbenusurile, unul cate unul amestecand bine de jos in sus, dupa fiecare. Amidonul il amestecam cu praful de copt si il cernem deasupra...
Salam de biscuiti reteta
Salam de biscuiti reteta Rupem biscuitii bucatele mici, peste ei punem laptele caldut, untul/margarina topita (la cuptorul cu microunde), amestecam apoi adaugam restul ingredientelor. Amestecam totul pana se coloreaza frumos, intindem o folie alimentara, punem cu lingura compozitie si rulam...
Pasta de ton
Punem untul intr-un castron si mixam. Adaugam ceapa taiata foarte marunt, tonul scurs foarte bine de apa (sau ulei). Omogenizam bine, punem pasta obtinuta intr-un recipient cu capac si bagam la frgider. Servim pe felii de paine prajita.
Prajitura cu mere si bezea
Cum preparam compozitia de mere: Merele se rad pe razatoarea mare sau la robot, se calesc cu zahar pana iese apa din ele. Cand sunt aproape gata, se adauga scortisoara si se mai amesteca putin. Cum preparam bezeaua: Mixam foarte bine cele 5 albusuri cu cele 5 linguri de...
Cartofi cu pesmet si cascaval
Curatam cartofii de coaja, ii spalam, ii taiem cubulete. Dam cartofii taiati prin pesmet, ii punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt in strat uniform. Radem cascaval peste ei, ii stropim cu putin ulei de masline si ii bagam la cuptor, la 220 grade pentru 45 minute, pana devin rumeni.
Prajitura cu nuca si frisca
Amestecam apa minerala cu zaharul, pana se topeste. Adaugam nuca, faina amestecata cu praful de copt si amestecam pana obtinem un aluat ca pentru chec. Luam o tava (22X35 cm), punem in ea hartie de copt, turnam compozitia si bagam la cuptor, la 160 grade, timp de 25 minute. Facem testul...
Supa crema de ciuperci
Ceapa se toaca marunt si se caleste putin in ulei incins (2-3 linguri). Spalam ciupercile (sau nu), taiem morcovii si radacina de patrunjel dupa preferinta si adaugam peste ceapa. Tuarnam putin din supa calda si lasam sa se inabuse totul aproximativ 15 minute. Adaugam restul de supa...