Acest tort l-am pregatit pentru baietelul meu, cand a implinit 2 ani. E delicios pentru iubitorii de ciocolata amaruie.
Cum preparam:
Blatul
Incalzim cuptorul la 175 grade. Incalzim laptele , tocam 100 gr ciocolata amaruie si o topim in lapte, apoi o lasam la racit.
Batem zaharul cu untul, bine, bine si apoi adaugam cele 4 oua, pe rand amestecand energic.
Adaugam 50 gr de amidon. Restul de amidon (50 gr) il amestecam cu faina, 1 lingura de cacao si praful de copt, amestecam totul si incorporam si amestecul de lapte cu ciocolata topita.
Luam o forma de tort (eu am folosit una rotunda cu diametrul de 26 cm), tapetam fundul si marginile cu hartie de copt, turnam amestecul obtinut si coacem timp de aproximativ 1 ora, dar dupa ce au trecut 45 minute incepem sa verificam cu scobitoarea daca este gata.
Il lasam la racit, pe un gratar.
Crema: Incalzim frisca lichida, o luam de pe foc si adaugam cele 400 gr de ciocolata amaruie (tocata, ca sa se dizolve mai repede) si amestecam continuu. Turnam amestecul obtinut intr-un castron maricel si bagam la frigider pentru 2 ore, pana se intareste.
Montarea tortului:
Taiem blatul in trei parti, pe lungime astfel incat sa obtinem 3 discuri. Scoatem castronul cu crema de la frigider si mixam la vitez mare, timp de 1 minut, pana ce crema devine pastoasa.
Luam forma de tort, punem in ea folie alimentara (sa depaseasca peretii formei) si punem primul disc (de blat), il insiropam cu rom (visinata) dar nu excesiv ca sa nu se rupa.
Punem peste blat jumatate din crema si nivelam frumos.
Adaugam cel de-al doilea blat, insiropam, adaugam restul de crema, nivelam si apoi punem ultimul blat, insiropam.
Punem peste tort o greutate (eu am pus o farfurie) ca sa se aranjeze frumos straturile si bagam la frigider minim 6 ore.
Dupa cele 6 ore, luam un platou, il fixam peste forma in care se afla tortul si cu mare grija, rasturnam tortul.
Indepartam folia alimentara si apoi decoram.
Putem imbraca tortul in frisca, il putem glazura in ciocolata (cum am facut eu) sau il puteti orna dupa bunul plac.