Ciorba de burta

de Ina in Supe/Ciorbe, 8 Aug 2010 | 24418 vizualizari

 

Ca sa ma laud putin, va spun ca cine papa ciorbitza asta facuta de mine, e convins ca mai buna n-a papat niciodata :D

 

INGREDIENTE

  • burta de vita ( 1,5 - 2 kg )
  • doua picioruse de porc ( adidashi)
  • doi ardei grasi
  • un morcov mare
  • sare
  • 5 galbenusuri
  • 1 litru iaurt gras

pentru servit:

  • 2 morcov pentru calit  ( pentru stelutele portocalii )
  • o capatana de usturoi
  • otet ( eu prefer otetul in care au stat la murat ardeiul iute )
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de burta:

     Picioarele de porc se spala si se cresteaza pe lung, pentru a fi patrunse mai bine la fierbere.  Impreuna cu burta de vita, un morcov mare intreg ( eu am pus mai multi mici, din curte ), jumatati de la doi ardei grasi  si sare  se pun la fiert in oala sub presiune, lasand pe foc cca. 50 minute.  Oala mea e de 9 litri , iar apa adaug astfel incat sa nu depasesc 3/4 din inaltimea vasului. 

     Cand carnea s-a fiert, se separa de zeama prin strecurare  si se taie fasii de cca. 3-4 cm., alegand si carnea de pe picioruse. Se adauga fasiile de carne in zeama de ciorba. Morcovul si ardeiul se dau deoparte. 

     Separat se bat 5 galbenusuri cu un praf de sare si 1 litru de iaurt gras, apoi se pune in zeama putin cate putin, amestecand  bine.  Se adauga in zeama doar cand aceasta e calduta, nu fierbinte ca se va branzi. 

    Usturoiul se curata, se zdrobeste si se adauga in zema.  Potrivim zeama de sare.

    Pentru aspect, dam doi morcovi pe razatoarea mica si-i calim intr-o lingura de ulei, pana se coloreaza uleiul in portocaliu. Punem totul intr-o strecuratoare si stoarcem bine zeama de morcov in ciorba. Obtinem astfel stelute portocalii  ce dau un aspect placut ciorbei.

    Ciorba se serveste fierbinte, cu ardei iute si o lingura de otet. ( eu pun otet in care a stat ardeiul iute )

    Pofta mare!

PS : Sincer, am incercat si cu oase de vita, dar n-au acelasi gust , iar zeama iese destul de....."lunga" :D  Am atasat si o poza cu ciorba rece : piftie curata.

       Deasemeni, nu pun ceapa la ciorba de burta, deci n-am gresit la ingrediente ;)

TIPS-URI

1

Amestecul de ou si iaurt/ smantana nu se pune in ciorba fierbinte, deoarece aceasta va capata aspect  branzit.

2

Ca ciorba sa nu fie grasa, las-o sa se raceasca si aduna apoi grasimea adunata deasupra.

3

Iaurtul gras e mult mai usor in mancare decat smantana, iar ciorba va fi mai usor de digerat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de burta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (53)

Panacris 1

18.10.2012, 20:40

Ina, am gasit prea tarziu varianta ta de ciorba cu adidasii si morcovii caliti la final, dar e de luat in calcul Deja ciorbita mea, clasica de burta, e pe final

babi5 1

05.08.2014, 19:43

Cind mai faci ciorbita sa adaugi si cubulete de gogosar rosu murat , si la dres atunci cind freci galbenusele cu iaurtul si smintina sa adaugi si o lingura de mustar ,si la fiert poti sa pui daca ai citeva bete de la crengutele de leustean ( eu am incongelator)

Ina 1

05.08.2014, 21:33

In ciorba de pleurotus pun bucatele de gogosar, dar pe cea de burta ai mei o vor clasica
Cu mustar si leustean n-am incercat, dar voi tine cont . Multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba deasa de vara cu dovlecel