Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata

de Merisor in Mancaruri de post, 23 Noi 2018 | 30271 vizualizari

 

Ce poate fi mai bun în post decât o pastă de fasole albă cu sos de ceapă și roșii!

 

INGREDIENTE

  • 500 g fasole albă, boabe
  • 2 cepe albe
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 morcov
  • 1 căpățână de usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu
  • apă
  • 200 ml ulei
  • Pentru sos:
  • 2 cepe albe
  • 50-75 ml ulei
  • 2-3 linguri apă
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce și iute
  • 275 g pastă de roșii
  • 1 linguriță zahăr
  • În plus:
  • pătrunjel verde, eventual și mărar
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata:

Fasolea, bine spălată, se pune la hidratat în multă apă rece, de seara până dimineața, ținută la frigider.

A doua zi, se scurge apa, se clătește fasolea cu apă rece și se pune la fiert în apă cât să fie acoperită.

Se adaugă și un praf de bicarbonat de sodiu, care ajută boabele de fasole să fiarbă mai rapid.

Lăsăm fasolea să fiarbă pentru 2-3 clocote în prima apă, apoi o scurgem, o clătim cu apă caldă și o punem din nou la fiert, în apă fierbinte, de data aceasta, fără a mai adăuga bicarbonat.

Se fierbe fasolea în două, chiar trei ape, pentru câte două, trei clocote, să se elimine din substanțele conținute, care ne dau acel disconfort după servire.

După aceste procedee se pune fasolea la fiert în apă fierbinte, iar când boabele încep să se pătrundă ușor, se adaugă legumele tocate în cuburi.

Când toate ingredientele sunt bine pătrunse, aproape de final de fierbere, se adaugă condimentele: sare, piper, foile de dafin, cimbrul.

Este bine să adăugăm condimentele spre final de fierbere, cam cu 15 minute înainte de stingerea focului, pentru a-și păstra aromele.

Se scurge fasolea bine fiartă și se trece fierbinte prin blender, apoi se freacă, la fel ca maioneza cu uleiul fierbinte.

Se lasă să se tempereze și se adaugă usturoiul pisat cu un praf de sare și se potrivește gustul cu condimente.

Preparăm sosul de ceapă și roșii

Se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa tocată în solzișori și câțiva stropi de apă și se amestecă intens, până ceapa devine sticloasă.

Se adaugă zahărul pentru a-i da cepei un gust de caramelizat, se amestecă intens, apoi, după topirea zahărului, se adaugă pasta de roșii și puțină apă.

Se lasă sosul la foc încet timp de 10-15 minute, potrivindu-i-se gustul cu sare, condimente, eventual zahăr dacă mai necesită.

Este bun sosul ușor picant și ușor dulceag, cel puțin noi așa îl preferăm.

Servim delicioasa pastă de fasole cu sosul de ceapă și pătrunjel verde tocat mărunt, cu pâine prăjită,  alături de murăturile preferate.

Să vă fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pasta de fasole cu sos de ceapa caramelizata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Placinte daneze cu caise - Un desert rapid si delicios

ieri la 15:41

Tarta cu ciocolata, visine si cirese - Un desert delicios cu fructe

de laura_n 7

ieri la 14:34

Mancare de mazare cu pulpe de pui - Reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2278 puncte

Rocsi

695 puncte

Lau

Lau 9

260 puncte

vasimur

163 puncte

oanapl

139 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Ardei umpluti cu cartofi si orez