Dacă tot am trecut la colorate și de post, mai aduc o rețetă tare faină! Spor și poftă bună!
Orezul spălat se lasă la umflat cca. 20 minute în apă rece.
Se curăță ardeiul, prazul și ceapa, apoi se spală și se taie rondele. Legumele tăiate se pun la călit în puțin ulei de măsline și apă, semiacoperit cca. 5 minute la foc iute, apoi se adaugă și măslinele, se completează cu încă 100 ml apă caldă și se lasă la fiert la foc mic cca. 10 minute. După cele 10 minute, amestecul de mai sus se transferă într-un vas termorezistent, cel mai popular un vas de yena, se adaugă orezul scurs de apă, se asezonează de piper, foaie de dafin, se mai adaugă sare dacă e nevoie (măslinele ce le-am folosit au fost suficient de sărate ca să echilibreze gustul), se completează cu cca. 500 ml apă călduță, sau cât e nevoie ca să acopere amestecul de orez și legume, cam cu o palmă mai sus, apoi se pune forma la gătit în cuptorul preîncins cca. 40 minute la foc mic.
Orezul cu praz și măsline se servește fierbinte, ca atare în perioadele de post, sau ca și garnitur lângă un fel principal din carne, acompaniat de salată specifică sezonului.
Spor și poftă bună!