publicat la 22.02.2024
publicat la 21.02.2024
publicat la 12.02.2024
Noaptea trecută ţi-a adus un motiv de mare bucurie descătuşată. În sfârşit, nu mai trebuie să-ţi ascunzi pasiunea pentru filmele indiene. Pune afişul cu rajcapur deasupra biroului şi dă tare empetreiul cu vagabondu’.
Bucataras.ro
[email protected]
Salată de bouef falsă
Cartofii se spală și se pun la fiert în coajă, cca. 15 minute, la foc mediu, necoperit. Morcovii se curăță și se pun la fiert întregi, în apă cu puțină sare, cca. 15 minute la foc mediu. Ciupercile curățate, se pun la fiert în apă cu puțină sare cca. 15...
Somon cu legume și sos de leurdă
Somonul se spală, se tamponează cu un șervet de bucătărie, se asezonează de sare aromată a la Panacris ( rețeta aici: http://www.bucataras.ro/retete/sare-cu-mirodenii-49813.html), se lasă la rece cca. 10 minute. Se scoate peșetele de la rece și se trece prin făină pe amblele...
Pleutorus fripte
Ciupercile curățate se pun la prăjit în puțin ulei încins, într-o tigaie, în cazul meu la Doubleta. După ce s-au perpelit puțin pe ambele părți se adaugă ceapa și usturoiul tocat mărunt, se acoperă, lăsându-se la înăbușit cca. 5 minute. Se...
Aperitiv cu verdețuri de primăvară
Urzicile se curăță sub jet de apă rece, apoi se opăresc în multă apă clocotită cu puțină sare. Se strecoară și se lasă la răcit. Între timp ceapa, usturoiul, ardeiul kapia curățate, spălete și tocate mărunt, se călesc în puțin ulei de măsline, într-un...
Pasta de peste
Peștele se toacă mărunt în blender, împreună cu untul moale, ceapa verde tocată mărunt și zeama de lămâie. Mi s-a părut prea fad, așa că am adăugat și un borcănel de hering în ulei, gen anșoa ;). Tare inspirată am fost! Se servește cu pâine albă...
Pasta de avocado (2)
Avocado se taie transversal, se răsucește și se despart cele două jumătăți ( vezi procedeul aici: http://www.bucataras.ro/articole/cum-se-curata-un-avocado-28456.html). Apoi se toacă mărunt și se pun în blender. Se adaugă 2 linguri de ulei de măsline, leurda tocată mărunt,...
Bibilică la cuptor
Bibilica curățată bine de pene, se presară cu sare aromată, se unge cu ulei de măsline și se așează într-un vas înalt, se acoperă cu apă și vin, plus mirodeniile de mai sus. Se lasă la odihnă peste noapte în marinadă/baiț;) A doua zi se scoate din baiț, se...
Ciuperci cu praz, gogoșari în sos de muștar la Zepter
Prazul se curăță, se taie rondele și se pune la călit cu puțin ulei de măsline, în minunatul vas Zepter. Se lasă la foc mic cca 4 minute, până ce acul indicator de pe capac ajunge în zona verde. Apoi se adaugă ciupercile curățate și feliate, gogoșarii feliați...
Pâine de casă cu măsline și semințe
Maricica, mașina de frământat, copt pâine e ajutorul meu la alautrui. În recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia. (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!). De data asta am...
Salată de pește afumat cu orez
Peștele afumat se mărunțește, se adaugă peste orezul fiert. Ceapa verde curățată, se toacă mărunt și se adaugă la amestecul de mai sus. Între timp se toacă, ardeiul kapia copt, se adaugă împreună cu caperele, măslinele și se asezonează salat de sare și piper. După...
Sărățele de post
Foietajul dezghețat, se taie fâșii, se unge cu puțin ulei de măsline, ketchup-ul Univer, se distribuie pe foaia de foietaj, apoi se presară sarea iodată și mix-ul de seminte. Sărățelele se transefră pe tava tapetată cu foaie de pergament. Se introduce tava in cuptorul...
Guguluf aperitiv
Prazul și ardeiul se curăță, se taie rondele, se adaugă ciupercile, salamul și șunca mărunțită, lăsându-se la călit în puțin ulei de măsline, asezonat cu sare și piper proaspăt măcinat. Peste legumele călite se adaugă 2-3 linguri de pesmet și se...
Paprikaș de cocoș cu paste colorate
Zarzavaturile și legumele se curăță, se toacă mărunt și se pun la înăbușit, împreună cu carnea de cocoș, timp de 15 minute la foc mic, acoperit. Apoi se adaugă cca. 2000 ml apă rece, se asezonează de sare, piper și mirodenii și se lasă la fiert la foc mic, acoperit,...
Supă clară de cocoș cu tăiței de casă
Legumele se curăță și se pun la fiert întregi, împreună cu carnea de cocoș și mirodeniile, la foc mediu cca. 60 de minute cu cca. 4000 ml apă rece. Recunosc că am folosit din nou oala subpresiune, astfel am redus timpul de fierbere la cca. 30 de minute. După ce s-a fiert...
Salată de cartofi cu pește afumat
Cartofii se spală și se fierb cu coajă în apă puțin sărată, cca. 20 de minute la foc mediu. Se strecoară și se trec sub jet de apă rece, astfel se curăță mai ușor. Cartofii fierți se taie cubulețe, apoi se adaugă peștele afumat mărunțit, ceapa verde curățată,...
Mâncare de linte cu bacon și cârnați
Ceapa curățată, tocată se călește cu morcovul ras, în puțin ulei și apă cca. 5 minute la foc iute, în oala minune, adică oala subpresiune ;) Se adaugă cubulețele de bacon, cârnații tăiați bucățele, pasta de gogoșari, lintea, roșiile decojite apoi se...
Supă de roșii cu tăiței de casă
Se spală și se curăță toate legumele, apoi se toacă foarte mărunt, spre rușinea mea am folosit robotul:(. Ceapa se pune la călit in ulei și puțină apă, se adaugă apoi pe rând, morcovul tocat, țelina, păstârnacul și gulia. După ce s-au combinat...
Tagliatelle de casă colorate natural
Făina cernută se pune într-un castron mai înalt, așa ca un munte, în vârful muntelui de făină se pun ouăle, și pasta de roșii, se presară un praf de sare și începe, munca de jos, adică frământarea, cam ”până începe să...
Pituțe cu brânză de capră
Maricica a șomat zilele atea, așa că am pus-o la treabă :D ;) ! În cuva mașinii de pâine se pun pe rând apa amestecată cu laptele, făina, sarea, zahărul, uleiul și drojdia. Se programeaza aparatul de preparat pâine pentru aluat cca. 90 de minute....
Tăiței de casă
Făina se pune într-un castron mai înalt, așa ca un munte, în vârful muntelui de făină se pun ouăle, se presară un praf de sare și începe, munca de jos, adică frământarea, cam ”până începe să plouă din pod” :)), așa...
Tort Ecler
Apa se pune la fiert împreună cu uleiul, iar când clocotește se adaugă toată făina, deodată și se amestecă energic până ce se înglobează. Apoi se adaugă ouăle rând pe rând, amestecându-se energic până ce se obține un aluat nici...
Paprikas din carne de rățoi
Ceapa se curăță, se spală și se taie rondele. Apoi se pune se la călit în puțină zeamă de carne, de la supă, cca. 10 minute la foc mic neacoperit. Carnea se porționează se adaugă la ceapa călită, se pun 2-3 linguri de pastă de gogoșari, se completează cu apă,...
Ciorbă din carne de rățoi, acrită cu zeamă de varză
Carcasa de rață și organele se pun la fiert în multă apă rece, la foc mediu cca. 60 de minute. Se spumeazăla nevoie. După cele 60 de minute, se pune la călit ceapa tocată mărunt, în puțină zeamă de supă, se adaugă legumele, mirodeniile, organele de găscă și...
Pulpă de porc în straturi
Pulpa se subțiază pe lungime. O treime din ea se unge cu muștar, se presară felii subțiri de morcov, tăiate pe lungime, de asemenea felii de cârnat afumat, tăiate tot pe lungime. Se acoperă cu celaltă parte, apoi se procedează la fel ca și la prima parte. Sper să mă fac...
File de Novac pe pat de citrice cu sos de capere
Citricele se spală se curăță și se feliază. Merele se spală și li se scoate cotorul cu un aparat sepcial, ca apoi să fie feliate ca și citricile. Morcovii se curăță și se taie julien, mai grosier. Fileul se asezonează de sare, piper și ulei de măsline. Într-un vas special...
Ciulama din pipote și inimioare
Ceapa și zarzavaturile se curăță, se spală sub jet de apă rece și se pun la fiert, împreună cu măruntaiele de pui, la foc mediu, cca. 20 minute semiacoperit, în apă rece, puțin sărată, asezonată cu foaie de dafin și enibaharul. Apoi se strecoară,...
Pilaf cu ciuperci, legume chinezești și bacon
Ceapa se curăță, se toacă mărunt și se pune la călit în puțin ulei și apă, într-o tigaie cu strat ceramic, în cazul meu sau într-o tigaie nonaderentă Între timp se curăță ciupercile, se taie julien și se adaugă la ceapa călită, lăsându-se,...
Papanași cu smântână și dulceață de afine/vișine
Brânza, zahărul, zahărul vanilinat, parful de sare, ouăle, făina, grișul, coaja de lămîie zaharisită și praful de copt se amestecă energic într-un vas. Se va obține un aluat lipicios. Prima oară m-am speriat, dar având exepriența trecută nu am mai adăugat...
Prăjitura Rudy
Untul se topește la microunde cca. 60 de secunde, apoi se adaugă făina, un praf de sare iodată, praful de copt, zahărul, pudra de cacao șu gălbenușul de ou, se frământă bine, până ce se obține un aluat sfărâmicios, adică firimituri. Pentru umplutură...
Pulpe și piept de gâscă pe pat de varză murată
Carnea de gâscă se pune la fiert în apă rece, atenție fără sare, cca. 30 de minute Să fie fiartă cam pe jumătate :D! Între timp varza murată se taie fideluță și se așează în vasul de lut, care între timp a fost lăsat cca. 30 de minte în apă...