De mult poftesc la aceste vărzări, adică scoverzi umplute cu varză sau mai bine zis langoși cu varză ;) Bunica și Laura au dat startul la plăcinte, așă că am pus pe Maricica (mașina de pâine!), la treaba ”urâtă”, adică cea de a frământa și a dospi, eu m-am ocupat de partea mai ușoară, prepararea umpluturii etc. Gata cu vorbăraia, spor la treabă;)
Maricica, mașina de frământat, copt pâine e ajutorul meu la aluaturi dospite. În recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia. (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!).Se programeaza aparatul pentru frământat și dospit, care durează 90 de minute. Atenție ajutați aluatul cu puțină apă, făină sau ulei ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi numai deschide-ți capacul, până ce se încheie programul. Între timp ceapa și varza, se curăță, apoi se toacă fideluță, se pun la călit în puțin ulei de măsline, se asezonează de sare și piper măcinat după gustul fiecăruia.
E bine să fie un pic mai picantă compoziția, eventual se poate aduga un pic de chilii;).După ce aluatul, a crescut, se scoate din vasul maținii de pâine, se întinde pe palnșeta de lucru, se taie pătrate mari, pe care se adaugă câte o porție mărinimoasă de varză călită. Vărzările se închid, se pressează bine marginile pentru a nu se desface în timpul prăjirii, eventual se unge marginile cu puțină apă, înainte de a le închide. Se pun la prăjit în baie de ulei. Se prăjesc pe ambele părți, cca. 4 -5 minute, la foc mediu.
Spor și poftă bună!
1
Să fie mai sănătoase, se pot coace în cuptor sau în tigaie, fără niciun pic de ulei. Data viitoare, voi testa :D;
2
varza dulce se poate înlocui cu varză murată.