Aluatul de foietaj se decongeleaza, se pune intr-o forma de tarta tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei. Se acopera marginile formei si se taie surplusul de aluat.
Pulpele se spala se dezoseaza si se taie bucati mici.
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt.
Intr-o tigaie se...
Ceapa se toaca marunt. Morcovul se da pe razatoarea mica. Usturoiul se piseaza.
Se pune uleiul de masline intr-o tigaie la incins. Se adauga ceapa, morcovul, usturoiul si oregano/cimbru si se calesc cateva minute.
Se da tigaia la o parte si se lasa sa se raceasca.
Se incinge cuptorul la...
Fructele de padure se decongeleaza si se sterg.
Intr-o oala mica se pune praful de budinca, zaharul si putin lapte. Se amesteca bine pana dispar cocoloasele. Se toarna restul de lapte si se pune la foc mediu si se amesteca continuu pana se ingroasa.
Se toarna budinca peste blat si se...
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare. Apoi se scurg de apa, se zdrobesc, se adauga ulei si se lasa la racit.
Varza murata se clateste in cateva ape daca este prea sarata. Se toaca marunt, se stoarce si se caleste in putin ulei....
Orezul se pune la inmuiat in apa cat sa-l acopere.
Daca varza e prea sarata se clateste in cateva ape.
Se desfac foile de varza. Frunzele exterioare se arunca daca e nevoie. Nervurile se decupeaza cu grija sau se bat usor. Se aleg frunzele pentru impachetat...
Se scurge iaurtul de zer.
Zaharul, mierea, iaurtul si vanilia se amesteca pana cand se dizolva zaharul.
Amestecul se toarna intr-un recipient cu capac si se da la congelator cateva ore.
In primele 3 ore se scoate recipientul aproximativ din ora in ora si se amesteca usor in el cu o...
Ceapa se curata, se spala si se toaca. Se pune la prajit in tigaia incinsa si se lasa putin, pana devine sticloasa.
Se scurge apa din conserva si se clateste fasolea in mai multe ape, apoi se bate.
Se adauga ceapa calita. Se asezoneaza cu sare, busuioc, cimbru si se amesteca bine....
Cartofii se curata, se curata sin se taie in bucati medii.
Ceapa se curata si se taie solzisori.
Carnea se spala, se portioneaza, se sareaza si se amesteca cu piper, boia si chimen.
Carnea si ceapa se amesteca si se preseaza bine cu mainile.
Se amesteca cu cartofii, se adauga ulei si...
Drojdia se pune la dospit la in 100 ml apa calduta amestecata cu zaharul.
Intr-un bol, se amesteca faina cu sarea.
Drojdia dospita se toarna peste faina si se amesteca usor adaugandu-se treptat si restul de apa calduta.
Se framanta cu mana si spre final se adauga si uleiul....
Prepararea aluatului: Untul se freaca bine cu zaharul pana devine ca o crema. Se adaugagalbenusurile unul cate unul pana la integrarea completa. Se adauga faina cernuta impreuna cu cacaoa si praful de copt. Se adauga iaurtul si ciocolata.
Separat, albusurile se...
Se lasa sa se decongeleze fructele de padure.
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un bol mai adanc se mixeaza ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste.
Se incorporeaza usor uleiul, apoi iaurtul.
Se amesteca 200 g faina cu praful de copt si...
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un vas se amesteca ingredientele uscate: faina, cacaua, sare, praf de copt, bicarbonat.
Fructele de padure se pudreaza cu faina.
Smantana se amesteca cu cafeaua.
Zaharul se freaca cu untul si se...
Costita se spala, se portioneaza si se pune intr-o oala la fiert. Se adauga sare.
Se scurge apa din conserva cu fasole si se clateste fasolea pana cand apa devine limpede.
Cand carnea este aproape gata se adauga fasolea si se mai lasa 10-15 minute.
Ceapa si morcovii se curata si se...
Se curata legumele de coaja
Ceapa se toaca, carofii se taie cubulete mici, 1 morcov se taie rondele subtiri, ceilalti morcovi se dau pe razatoarea mica. Se scurge apa din conserve si se clateste mazarea pana ce apa devine clara.
Intr-o oala se pune untul sau uleiul la incins se adauga...
Margarina se amesteca cu zaharul pana se obtine un amestec omogen, apoi se adauga oul si faina si se amesteca.
Aluatul se pune pe masa si se framanta repede, apoi se inveleste intr-o folie si se lasa in frigider pentru 30 de minute.
Se pune zahar intr-o tigaie. Atunci cand s-a rumenit putin...
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un bol mai adanc se mixeaza ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste.
Se incorporeaza usor uleiul, apoi iaurtul.
Se amesteca 200 g faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu si se amesteca treptat in...
Florile de soc se pun intr-un vas. Peste ele se toarna sucul de mere.
Se lasa vasul, acoperit, peste noapte, la loc răcrăcoros.
A doua zi se strecoara sucul şi se pune la fiert cu zahărul si se fierbe 5-10 minute.
Când lichidul începe să se închege, se...
Socata reteta bunicii
Se rade coaja de la lamaie si se stoarce zeama.
Florile de soc se spala in apa rece.
Florile de soc, coaja, zeama de lamaie si scortisoara se aseaza intr-un vas de sticla sau de plastic.
Separat, se amesteca apa cu zaharul si se pune pe foc mic pana se topeste...
Apa si florile de soc se pun la fiert.
Se strecoara siropul si se adauga zaharul.
Se pun din nou la fiert si se lasa sa fiarba pina devine siropos.
Apoi se adauga lamaile, in prealabil bine spalate si taiate felii, si mai lasam sa fiarba.
Siropul se toarna fierbinte in...
Florile de salcam se desprind de pe ciorchine. Se clatesc in cateva ape.
Se pune apa pe foc si cand da in clocot se adauga floarea.
Se lasa la fiert vreo 20 de minute. Se opreste focul si se lasa la macerat pana a doua zi.
Se strecoara siropul. Se adauga zaharul, sucul de lamaie si...
Legumele congelate se lasa la decongelat.
Se curata ceapa si se toca marunt.
Morcovul se curata si se taie rondele.
Intr-o tigaie, se incinge uleiul si se inabusa ceapa.
Se adauga morcovul.
Se adauga sucul de rosii si se lasa sa dea cateva clocote.
Se adauga legumele...
Pentru reusita cozonacului: in bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute.
Faina se cerne si se pune intr-un castron adanc. In mijlocul fainii se face o adancitura in care se...
Ceapa se toaca si se caleste putin pana devine sticloasa.
Cartofii se taie bucatele mai mici, se adauga peste ceapa si se lasa pana se inmoaie putin.
Se adauga spanacul chair daca e inca congelat si se mai lasa aproximativ 10 minute.
Se adauga sare dupa gust.
Se iau 2-3 linguri...
Aluatul de foietaj se scoate din frigider si se lasa sa ajunga la temperatura camerei.
Intre timp ne ocupam de umplutura: Se zdrobeste branza sarata si se amesteca cu branza dulce si oul batut.
Se taie fiecare aluat pe latime in trei dreptunghiuri egale.
Se iau...
Usturoiul se curata, se zdrobeste si se amesteca cu uleiul de masline, semintele de chimen, sare si piper.
Puiul se unge cu amestecul aromat pe deasupra si pe sub piele.
Intr-o tava sau intr-un vas termorezistent se pune supa si apoi puiul.
Se da tava la cuptorul preincalzit la foc mediu...
Drojdia se dizolva in laptele cald si se amesteca cu o lingurita de zahar. Apoi se amesteca cu 300 g de faina si se framanta, formandu-se o maia care se lasa sa creasca cel putin o ora la loc cald cu vasul acoperit cu un prosop. (Daca e rece in casa puneti vasul sub o patura sau plapuma.)...
Florile de salcam se desprind de pe ciorchine.
Le clatim in cateva ape.
Se face un sirop din apa si zahar.
Cand apa clocoteste se adauga florile de salcam, zeama de lamaie si zaharul vanilat. Se lasa sa fiarba pana capata consistenta mierii.
Pentru a sti cand e...
Ceapa se curata, se spala si se toaca. Se pune la prajit in tigaia incinsa si se lasa putin, pana devine sticloasa.
Se scurge apa din conserva si se clateste fasolea in mai multe ape, apoi se bate pane devine ca o crema.
Se adauga ceapa calita. Se asezoneaza cu sare,...
Intr-o oala se pun aproximativ 2 litri de apa. Se pune oala pe foc. Puiul spalat, intreg sau portionat se pune in apa cu sare si se lasa sa fiarba la foc mic.
Se curata si se taie legumele in 4 sau Julien (sau le lasati intrgi, cum doriti), in afara de cartofi, ceapa si usturoi care se pun...
Se pun la fiert pastele in apa clocotita cu sare si se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj.
Carnea se condimenteaza cu sare, piper, ierburi de provence si se pune in uleiul incins sa se patrunda putin, 5 minute pe o parte si 5 minute pe cealalta parte. Apoi se adauga 2 cesti cu apa se...
Tarta cu pui si bambus
Aluatul de foietaj se decongeleaza, se pune intr-o forma de tarta tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei. Se acopera marginile formei si se taie surplusul de aluat. Pulpele se spala se dezoseaza si se taie bucati mici. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Intr-o tigaie se...
Briose din carne tocata
Ceapa se toaca marunt. Morcovul se da pe razatoarea mica. Usturoiul se piseaza. Se pune uleiul de masline intr-o tigaie la incins. Se adauga ceapa, morcovul, usturoiul si oregano/cimbru si se calesc cateva minute. Se da tigaia la o parte si se lasa sa se raceasca. Se incinge cuptorul la...
Tarta rapida cu fructe de padure
Fructele de padure se decongeleaza si se sterg. Intr-o oala mica se pune praful de budinca, zaharul si putin lapte. Se amesteca bine pana dispar cocoloasele. Se toarna restul de lapte si se pune la foc mediu si se amesteca continuu pana se ingroasa. Se toarna budinca peste blat si se...
Placinta ardeleneasca cu varza murata si cartofi
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare. Apoi se scurg de apa, se zdrobesc, se adauga ulei si se lasa la racit. Varza murata se clateste in cateva ape daca este prea sarata. Se toaca marunt, se stoarce si se caleste in putin ulei....
Sarmale cu ciuperci
Orezul se pune la inmuiat in apa cat sa-l acopere. Daca varza e prea sarata se clateste in cateva ape. Se desfac foile de varza. Frunzele exterioare se arunca daca e nevoie. Nervurile se decupeaza cu grija sau se bat usor. Se aleg frunzele pentru impachetat...
Inghetata cu iaurt, miere si vanilie
Se scurge iaurtul de zer. Zaharul, mierea, iaurtul si vanilia se amesteca pana cand se dizolva zaharul. Amestecul se toarna intr-un recipient cu capac si se da la congelator cateva ore. In primele 3 ore se scoate recipientul aproximativ din ora in ora si se amesteca usor in el cu o...
Omleta cu fasole
Ceapa se curata, se spala si se toaca. Se pune la prajit in tigaia incinsa si se lasa putin, pana devine sticloasa. Se scurge apa din conserva si se clateste fasolea in mai multe ape, apoi se bate. Se adauga ceapa calita. Se asezoneaza cu sare, busuioc, cimbru si se amesteca bine....
Cartofi cu carne la cuptor
Cartofii se curata, se curata sin se taie in bucati medii. Ceapa se curata si se taie solzisori. Carnea se spala, se portioneaza, se sareaza si se amesteca cu piper, boia si chimen. Carnea si ceapa se amesteca si se preseaza bine cu mainile. Se amesteca cu cartofii, se adauga ulei si...
Chifle umplute cu ciuperci si branza
Drojdia se pune la dospit la in 100 ml apa calduta amestecata cu zaharul. Intr-un bol, se amesteca faina cu sarea. Drojdia dospita se toarna peste faina si se amesteca usor adaugandu-se treptat si restul de apa calduta. Se framanta cu mana si spre final se adauga si uleiul....
Brownie cu piersici
Prepararea aluatului: Untul se freaca bine cu zaharul pana devine ca o crema. Se adaugagalbenusurile unul cate unul pana la integrarea completa. Se adauga faina cernuta impreuna cu cacaoa si praful de copt. Se adauga iaurtul si ciocolata. Separat, albusurile se...
Briose cu iaurt si fructe de padure
Se lasa sa se decongeleze fructele de padure. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-un bol mai adanc se mixeaza ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se incorporeaza usor uleiul, apoi iaurtul. Se amesteca 200 g faina cu praful de copt si...
Prajitura cu ciocolata, cafea, fructe de padure si alune
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-un vas se amesteca ingredientele uscate: faina, cacaua, sare, praf de copt, bicarbonat. Fructele de padure se pudreaza cu faina. Smantana se amesteca cu cafeaua. Zaharul se freaca cu untul si se...
Costita cu fasole
Costita se spala, se portioneaza si se pune intr-o oala la fiert. Se adauga sare. Se scurge apa din conserva cu fasole si se clateste fasolea pana cand apa devine limpede. Cand carnea este aproape gata se adauga fasolea si se mai lasa 10-15 minute. Ceapa si morcovii se curata si se...
Mazare cu carne de vita si cartofi
Se curata legumele de coaja Ceapa se toaca, carofii se taie cubulete mici, 1 morcov se taie rondele subtiri, ceilalti morcovi se dau pe razatoarea mica. Se scurge apa din conserve si se clateste mazarea pana ce apa devine clara. Intr-o oala se pune untul sau uleiul la incins se adauga...
Tarta delicioasa cu mere si stafide
Margarina se amesteca cu zaharul pana se obtine un amestec omogen, apoi se adauga oul si faina si se amesteca. Aluatul se pune pe masa si se framanta repede, apoi se inveleste intr-o folie si se lasa in frigider pentru 30 de minute. Se pune zahar intr-o tigaie. Atunci cand s-a rumenit putin...
Briose cu peltea (jeleu) din flori de soc
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-un bol mai adanc se mixeaza ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se incorporeaza usor uleiul, apoi iaurtul. Se amesteca 200 g faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu si se amesteca treptat in...
Peltea (jeleu) din flori de soc
Florile de soc se pun intr-un vas. Peste ele se toarna sucul de mere. Se lasa vasul, acoperit, peste noapte, la loc răcrăcoros. A doua zi se strecoara sucul şi se pune la fiert cu zahărul si se fierbe 5-10 minute. Când lichidul începe să se închege, se...
Socata reteta bunicii aromata si parfumata
Socata reteta bunicii Se rade coaja de la lamaie si se stoarce zeama. Florile de soc se spala in apa rece. Florile de soc, coaja, zeama de lamaie si scortisoara se aseaza intr-un vas de sticla sau de plastic. Separat, se amesteca apa cu zaharul si se pune pe foc mic pana se topeste...
Sirop concentrat din flori de soc si lamaie
Apa si florile de soc se pun la fiert. Se strecoara siropul si se adauga zaharul. Se pun din nou la fiert si se lasa sa fiarba pina devine siropos. Apoi se adauga lamaile, in prealabil bine spalate si taiate felii, si mai lasam sa fiarba. Siropul se toarna fierbinte in...
Sirop din flori de salcam
Florile de salcam se desprind de pe ciorchine. Se clatesc in cateva ape. Se pune apa pe foc si cand da in clocot se adauga floarea. Se lasa la fiert vreo 20 de minute. Se opreste focul si se lasa la macerat pana a doua zi. Se strecoara siropul. Se adauga zaharul, sucul de lamaie si...
Legume cu orez la cuptor
Legumele congelate se lasa la decongelat. Se curata ceapa si se toca marunt. Morcovul se curata si se taie rondele. Intr-o tigaie, se incinge uleiul si se inabusa ceapa. Se adauga morcovul. Se adauga sucul de rosii si se lasa sa dea cateva clocote. Se adauga legumele...
Cozonac fara framantare - reteta mea nr. 100
Pentru reusita cozonacului: in bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute. Faina se cerne si se pune intr-un castron adanc. In mijlocul fainii se face o adancitura in care se...
Wrap (lipie mexicana) cu spanac si cartofi
Ceapa se toaca si se caleste putin pana devine sticloasa. Cartofii se taie bucatele mai mici, se adauga peste ceapa si se lasa pana se inmoaie putin. Se adauga spanacul chair daca e inca congelat si se mai lasa aproximativ 10 minute. Se adauga sare dupa gust. Se iau 2-3 linguri...
Merdenele cu branza
Aluatul de foietaj se scoate din frigider si se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp ne ocupam de umplutura: Se zdrobeste branza sarata si se amesteca cu branza dulce si oul batut. Se taie fiecare aluat pe latime in trei dreptunghiuri egale. Se iau...
Pui intreg din supa aromat la cuptor
Usturoiul se curata, se zdrobeste si se amesteca cu uleiul de masline, semintele de chimen, sare si piper. Puiul se unge cu amestecul aromat pe deasupra si pe sub piele. Intr-o tava sau intr-un vas termorezistent se pune supa si apoi puiul. Se da tava la cuptorul preincalzit la foc mediu...
Cozonac cu umplutura mixta
Drojdia se dizolva in laptele cald si se amesteca cu o lingurita de zahar. Apoi se amesteca cu 300 g de faina si se framanta, formandu-se o maia care se lasa sa creasca cel putin o ora la loc cald cu vasul acoperit cu un prosop. (Daca e rece in casa puneti vasul sub o patura sau plapuma.)...
Dulceata din flori de salcam
Florile de salcam se desprind de pe ciorchine. Le clatim in cateva ape. Se face un sirop din apa si zahar. Cand apa clocoteste se adauga florile de salcam, zeama de lamaie si zaharul vanilat. Se lasa sa fiarba pana capata consistenta mierii. Pentru a sti cand e...
Rulouri din aluat de foietaj cu fasole batuta
Ceapa se curata, se spala si se toaca. Se pune la prajit in tigaia incinsa si se lasa putin, pana devine sticloasa. Se scurge apa din conserva si se clateste fasolea in mai multe ape, apoi se bate pane devine ca o crema. Se adauga ceapa calita. Se asezoneaza cu sare,...
Supa de pui cu litere sau taitei
Intr-o oala se pun aproximativ 2 litri de apa. Se pune oala pe foc. Puiul spalat, intreg sau portionat se pune in apa cu sare si se lasa sa fiarba la foc mic. Se curata si se taie legumele in 4 sau Julien (sau le lasati intrgi, cum doriti), in afara de cartofi, ceapa si usturoi care se pun...
Paste cu varza si carne
Se pun la fiert pastele in apa clocotita cu sare si se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Carnea se condimenteaza cu sare, piper, ierburi de provence si se pune in uleiul incins sa se patrunda putin, 5 minute pe o parte si 5 minute pe cealalta parte. Apoi se adauga 2 cesti cu apa se...