Prajiturica asta este extraordinara daca este facuta in casa, nu se compara cu ce se gaseste in cofetarii. Am gasit cateva retete si de blat si de crema, dar am ales sa o fac pe aceasta, numai din 4 oua cu crema de unt si bineinteles glazurata cu fondant, ca asa este o amandina adevarata. Am ales sa ma inspir de la Paula pentru ca mi s-a parut cea mai potrivita, ca ingrediente si cantitati! (bineinteles ca am umblat pe la ingrediente, ca nu imi sta in caracter sa fac intocmai o reteta :-)) Poate pentru gustul unora este cam dulce, dar se poate reduce din cantitatea de sirop iar ca glazura se poate folosi un mix de ciocolata topita cu frisca lichida, sau unt, in loc de fondant (care este foarte dulce)
pentru o tava de 20cm/30cm (ies 20 de prajiturele) Blat:
Sirop:
Crema:
Fondant:
Alternativa glazura:
Pentru blat, am separat ouale, am batut albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adugam galbenusurile pe rand, uleiul, si apoi incorporam faina amestecata cu cacaoa si praful de copt cu ajutorul unui tel.
Tapetam o tava cu hartie de copt si coacem aproximativ 20 de minute pana cand trece testul scobitorii. Daca vreti, puteti folosi o tava mai mare (cea de aragaz, ca sa nu mai taiati blatul in doua)
Siropul: il pregatim in timp ce se coace blatul.
Punem intr-o craticiara apa cu zaharul si lasam sa dea un clocot si sa se dizolve bine zaharul. Adaugam mierea si mai lasam putin sa fiarba (aprox 3 minute). Dam deoparte siropul si adaugam nesul si esenta de rom. Lasam sa se raceasca bine inainte de a insiropa.
Crema:
Untul trebuie sa fie la temperatura camerei iar ciocolata o topim pe bain marie, sau in microunde (eu am tinut-o cam 1 minut 40 de secunde, verificand-o din cand in cand).
Frecam untul spuma apoi adaugam ciocolata topita si racita. Sfatul meu este sa gustati intai din crema si daca vi se pare ca ii mai trebuie zahar , ii mai adaugati dupa gust. Eu am mai pus 3 linguri rase de zahar pudra. Adaugam si cacaoa si omogenizam bine. O lasam deoparte ca sa insiropam blatul (nu o bagati la frigider ca se va intari foarte tare si nu mai puteti sa o intindeti pe blat )
Taiem blatul in doua foi si il insiropam din belsug.
Intai asamblam prajitura, blat dedesubt, crema, apoi iar blat si bagam la frigider. (oprim 3 linguri de crema pentru ornat) In acest timp pregatim fondantul:
Intr-o craticioara cu fund dublu, punem apa si zaharul si lasam pe foc sa fiarba aprox. 15 minute. Langa noi trebuie sa avem un pahar cu apa rece. Din cand in cand (dupa cca 10 min.) picuram un pic de sirop in apa rece, daca se formeaza o picatura tare ca o margeluta, atunci fondantul este gata, daca se imprastie il mai lasam sa fiarba. Cand a trecut testul margelutei, luam de pe foc si adaugam mierea.
Umplem o cratita cu apa rece in care vom scufunda craticiara nostra cu fondant, sau punem apa rece in chiuveta ca sa racim fondantul. Amestecam cu o lingura in fondant pana incepe sa se ingroase (devine vascos), si se albeste. Cand s-a albit adaugam si cacaoa si omogenizam bine.
La mine fondantul s-a intarit un pic cam mult, asa ca daca vi se intampla lucrul acesta, mai adaugati 2 linguri de apa.
Taiem prajitura in patrate si turnam pe fiecare bucata cate o lingurita sau doua de fondant. Lasam fondantul sa se intareasca (eventual o bagam 10 minute la frigider) apoi spritam un mot de crema pe fiecare prajiturica.
Se tine la frigider iar cand vreti sa o serviti, scoateti prajitura cu cel putin 20 de minute inainte, ca sa fie la temperatura camerei. (crema se intareste destul de mult la frigider din cauza untului)