Aluat:
Intr-un bol punem drojdia cu cele 2 lingurite de zahar, 2 lingurite faina si putina apa calduta, cat sa dizolvam totul.
Se lasa 10 minute sa dospeasca.
Intr-un vas se pune faina, sarea, untura, drojdia dospita, busuiocul si oregano.
Se adauga treptat apa calduta si incepem sa...
Se scoate aluatul din frigider.
Se curata ceapa, se spala si se toaca.
Ciupercile se taie fasii subtiri.
Se caleste ceapa in ulei incins, se adauga ciupercile.
Dupa ce s-au calit, se scot si se lasa sa se raceasca.
Oul se bate, se amesteca cu smantana si condimente.
Se pune...
Se spala pieptul de pui si se portioneaza in fasii inguste.
Se sareaza si se pipereaza.
Ouale se bat cu putina sare.
Condimentele se amesteca cu pesmetul.
Se trece carnea prin faina, ou, pesmet, iar apoi se prajesc in ulei incins.
Se spala prunele, se curata de codite.
Prunele se pun in borcane 3/4. Se completeaza cu apa.
Se scoate apa intr-o oala. Se adauga zaharul, praful de scortisoara si cuisoarele si se pun la fiert.
Cand clocoteste apa se adauga prunele si se lasa pana isi schimba culoarea.
Se...
Se aleg prunele stricate de cele bune.
Se spala, de taie pe jumatate si se scot samburii. Se taie marunt.
Se pun prunele intr-o oala cu peretii mai grosi sau intr-un ceaun. Daca se lasa intregi prunele trebuie adaugata putina apa.
Se fierbe la foc mic si se amesteca des pentru a nu se...
Blat ciocolatos:
Se amesteca separat ingredientele uscate, apoi cele umede se amesteca intre ele si la sfarsit se adauga cafeaua fierbinte pentru a accentua gustul de ciocolata; nu se va simti cafeaua in produsul final.
Se obtine un aluat foarte lichid si curgator.
Se coace la 180°...
Se coc vinetele, se sareaza, se lasa la scurs, se curata de coaja si codita si se toaca.
Legumele se spala. Se curata ciupercile de pamant si de pielita si se taie felii subtiri.
Se curata morcovii, ceapa. Ardeii se curata de seminte si se taie cubulete.
Morcovii se toaca marunt sau se...
Blatul: Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu zaharul.
Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua.
Galbenusurile se bat spuma si se aduga peste albusuri.
Se amesteca usor. Se adauga si amestecul de faina si nucile macinate si...
Stafidele se pun intr-un bol si se stropesc cu rom.
Cuptorul se preincalzeste la 190-200°C.
Se dezgheata foietajul. Se taie in 4 patrate. Fiecare patrat se taie din colturi spre centru lasand centrul netaiat.
Se spala merele, se curata de coaja, se scoate cotorul, se scobesc...
Castanele se pun la fiert. Se curata de coaja, se amesteca cu biscuitii zdrobiti si romul si se dau prin robot.
Se formeaza o compozitie omogena. Eventual adaugati cateva linguri cu lapte.
Se formeaza bilute si se trec prin nuca de cocos sau zaharul pudra.
Se dau la frigider pana se...
Aluatul:
Se cerne faina.
Se adauga sarea si oul batut.
Drojdia se dizolva cu zaharul si se adauga peste faina.
Se toarna putin cate putin din apa calduta si se framanta pana cand aluatul devine elastic.
Se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza.
Se acopera...
Vinetele se spala si se feliaza fara a se taia codita. Se sareaza putin. Se aseaza pe tava.
Se umplu cu felii de rosii, mozzarella si sunca.
Se leaga sau se prind cu o scobitoare pentru a nu se imprastia umplutura.
Se pregateste un balsam din usturoi, busuioc, sare, piper si...
Conopida se desface in buchetele, se spala si se pune la fiert in apa cu sare pana se inmoaie putin (~ 10 minute). Se scoate si se lasa la scurs.
Albusurile se bat cu un praf de sare, se adauga galbenusurile si se omogenizeaza.
Se unge cu unt vasul unde urmeaza sa punem conopida.
Se...
Se scoate aluatul din frigider.
Se spala merele, se curata de coaja, se dau pe razatoare si se amesteca cu zahar si scortisoara.
Se taie aluatul in dreptunghiuri.
Se pune umplutura pe fiecare dreptunghi si se ruleaza.
Se aseaza strudelele pe tava tapetata cu hartie de copt....
Pregatirea aluatului:
Se freaca untul cu zaharul si un varf de sare, se adauga oul batut, coaja de lamaie si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Treptat se adauga faina amestecand pana se incorporeaza cam jumatate din cantitate, apoi se toarna compozitia pe masa de lucru...
Se curata si se spala cartofii. Se taie cubulete. Se fierb in apa cu sare.
Tulpinile de telina se spala si se toaca marunt.
Se pun cartofii fierti intr-un bol.
Se condimenteaza cu sare, piper. Se adauga si untul si se paseaza bine cartofii.
Se adauga si tulpinile de telina si se...
Rahatul se taie in bucatele.
O lingura de untura se freaca cu praful de copt stins cu otet si apa pana cand compozitia devine omogena, ca maioneza. Se adauga faina si se framanta cu mana pana cand aluatul devine omogen. Aluatul se framanta 5-10 minute. Nu trebuie sa se lipeasca de maini.
Se...
Eu am folosit ~ 1/4 de dovleac.
Am taiat felii dovleacul, l-am curatat de coaja si l-am dat pe razatoare.
Aluatul: Intr-un castron se pune apa, sarea, uleiul si otetul. Se adauga faina. Trebuie sa rezulte un aluat consistent.
Se imparte aluatul in doua. Se intinde o foaie subtire. Se...
Ceapa se curata si se toaca.
Telina se curata si se taie in bucatele.
Se desfac buchetelele de broccolii.
Intr-o oala se pune ceapa in unt sa se caleasca. Se adauga telina.
Se adauga 1-1.5 l apa si broccoli. Cand sunt aproape fierte legumele, se ia oala de pe foc si se paseaza cu...
Pieptul de pui se pune in apa la fiert. Dupa ce a fiert, se taie in bucatele.
Zucchini se curata de coaja si la capete, se spala si se taie in fasi subtiri.
Fasiile se pun in ulei incins doar cateva minute pana se inmoaie putin.
Usturoiul se toaca si se caleste putin.
Se parat se...
Se curata si se toaca ceapa.
Fasolea se spala si se taie capetele. Daca e necesar se rupe in 2-3.
Se caleste ceapa. Se adauga apa si fasolea. Cand e aproape fiarta, se adauga pasta de tomate diluata intr-o ceasca cu apa.
Se condimenteaza cu sare si ierburi de provence dupa gust.
Pofta...
Pieptul de pui se pune in apa la fiert. Dupa ce a fiert se da prin robot.
Se curata zucchini de coaja si se taie cubulete. Se zdrobeste usturoiul si se da prin robot impreuna cu zucchini, chimen si cateva cuisoare.
Rosiile se taie cubulete si se dau prin robot.
Se amesteca toate impreuna...
Vinetele se spala ,se decojesc o fasie da una nu, se taie capetele, se taie cubulete, se sareaza si se lasa deoparte la scurs.
Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt.
Rosiile se taie cubulete.
Se calesc ceapa si usturoiul. Se adauga vinetele, iar dupa cateva minute rosiile....
Se pun intr-un castronel galbenusul crud, mustarul si sarea.
Se amesteca cu o lingura de lemn continuu in aceiasi directie pentru a nu se "taia" maioneza si se toarna ulei putin cate putin. Uleiul se picura incet. Se amesteca bine de fiecare data dupa ce picuram uleiul pana cand nu...
Maioneza:
Se pun intr-un castronel galbenusul crud, mustarul si sarea.
Se amesteca cu o lingura de lemn continuu in aceiasi directie pentru a nu se "taia" maioneza si se toarna ulei putin cate putin. Uleiul se picura incet. Se amesteca bine de fiecare data dupa ce picuram uleiul...
Pentru blat:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Separat se amesteca faina cu praful de copt, cacaua si grisul macinat, apoi se incorporeaza in crema de galbenusuri. Se adauga laptele, uleiul si mierea si se amesteca...
Pentru blat:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana cand spuma devine lucioasa ca la bezea. Se amesteca faina cu nuca macinata si praful de copt si se incorporeaza usor in spuma de albusuri. Se amesteca usor pana se omogenizeaza....
Se spala carnea. Se portioneaza in felii subtiri. Se presara sare.
Rosia se descojeste. Se da prin robot.
Se curata usturoiul. Se piseaza si se amesteca cu sare, piper, ghimbir, ienibahar, ulei si cu rosia.
Se bat ouale, se presara putina sare si 3/4 din faina si se amesteca bine. Se...
Se curata legumele. Se spala.
Se toaca ceapa. Morcovul se da pe razatoare.
Se pun intr-un vas in putin ulei la calit. Dupa ce se inmoaie putin ceapa si morcovul, se adauga fasolea verde.
Se adauga apa si se lasa sa fiarba.
Usturoiul se zdrobeste si se pune spre final....
Se scoate aluatul de la rece si se taie in triunghiuri.
Se taie rahatul, se aseaza pe fiecare triunghi si se ruleaza.
Se pun cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt.
Se dau la cuptorul preincalzit la 180-190°C.
Dupa 15 minute se scot, se pudreaza cu zahar...
Pizza cu pui
Aluat: Intr-un bol punem drojdia cu cele 2 lingurite de zahar, 2 lingurite faina si putina apa calduta, cat sa dizolvam totul. Se lasa 10 minute sa dospeasca. Intr-un vas se pune faina, sarea, untura, drojdia dospita, busuiocul si oregano. Se adauga treptat apa calduta si incepem sa...
Tarta cu ciuperci
Se scoate aluatul din frigider. Se curata ceapa, se spala si se toaca. Ciupercile se taie fasii subtiri. Se caleste ceapa in ulei incins, se adauga ciupercile. Dupa ce s-au calit, se scot si se lasa sa se raceasca. Oul se bate, se amesteca cu smantana si condimente. Se pune...
Degetele de pui
Se spala pieptul de pui si se portioneaza in fasii inguste. Se sareaza si se pipereaza. Ouale se bat cu putina sare. Condimentele se amesteca cu pesmetul. Se trece carnea prin faina, ou, pesmet, iar apoi se prajesc in ulei incins.
Compot de prune
Se spala prunele, se curata de codite. Prunele se pun in borcane 3/4. Se completeaza cu apa. Se scoate apa intr-o oala. Se adauga zaharul, praful de scortisoara si cuisoarele si se pun la fiert. Cand clocoteste apa se adauga prunele si se lasa pana isi schimba culoarea. Se...
Magiun de prune
Se aleg prunele stricate de cele bune. Se spala, de taie pe jumatate si se scot samburii. Se taie marunt. Se pun prunele intr-o oala cu peretii mai grosi sau intr-un ceaun. Daca se lasa intregi prunele trebuie adaugata putina apa. Se fierbe la foc mic si se amesteca des pentru a nu se...
Tort cu multa, multa ciocolata
Blat ciocolatos: Se amesteca separat ingredientele uscate, apoi cele umede se amesteca intre ele si la sfarsit se adauga cafeaua fierbinte pentru a accentua gustul de ciocolata; nu se va simti cafeaua in produsul final. Se obtine un aluat foarte lichid si curgator. Se coace la 180°...
Zacusca cu vinete si ciuperci
Se coc vinetele, se sareaza, se lasa la scurs, se curata de coaja si codita si se toaca. Legumele se spala. Se curata ciupercile de pamant si de pielita si se taie felii subtiri. Se curata morcovii, ceapa. Ardeii se curata de seminte si se taie cubulete. Morcovii se toaca marunt sau se...
Tort Boema
Blatul: Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu zaharul. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua. Galbenusurile se bat spuma si se aduga peste albusuri. Se amesteca usor. Se adauga si amestecul de faina si nucile macinate si...
Trandafiri cu mere, stafide si nuci
Stafidele se pun intr-un bol si se stropesc cu rom. Cuptorul se preincalzeste la 190-200°C. Se dezgheata foietajul. Se taie in 4 patrate. Fiecare patrat se taie din colturi spre centru lasand centrul netaiat. Se spala merele, se curata de coaja, se scoate cotorul, se scobesc...
Trufe cu castane
Castanele se pun la fiert. Se curata de coaja, se amesteca cu biscuitii zdrobiti si romul si se dau prin robot. Se formeaza o compozitie omogena. Eventual adaugati cateva linguri cu lapte. Se formeaza bilute si se trec prin nuca de cocos sau zaharul pudra. Se dau la frigider pana se...
Placinta cu urda si marar ca la bunica in Maramures
Aluatul: Se cerne faina. Se adauga sarea si oul batut. Drojdia se dizolva cu zaharul si se adauga peste faina. Se toarna putin cate putin din apa calduta si se framanta pana cand aluatul devine elastic. Se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza. Se acopera...
Vinete evantai
Vinetele se spala si se feliaza fara a se taia codita. Se sareaza putin. Se aseaza pe tava. Se umplu cu felii de rosii, mozzarella si sunca. Se leaga sau se prind cu o scobitoare pentru a nu se imprastia umplutura. Se pregateste un balsam din usturoi, busuioc, sare, piper si...
Sufleu de conopida
Conopida se desface in buchetele, se spala si se pune la fiert in apa cu sare pana se inmoaie putin (~ 10 minute). Se scoate si se lasa la scurs. Albusurile se bat cu un praf de sare, se adauga galbenusurile si se omogenizeaza. Se unge cu unt vasul unde urmeaza sa punem conopida. Se...
Strudel cu mere
Se scoate aluatul din frigider. Se spala merele, se curata de coaja, se dau pe razatoare si se amesteca cu zahar si scortisoara. Se taie aluatul in dreptunghiuri. Se pune umplutura pe fiecare dreptunghi si se ruleaza. Se aseaza strudelele pe tava tapetata cu hartie de copt....
Tarta cu prune si crumble
Pregatirea aluatului: Se freaca untul cu zaharul si un varf de sare, se adauga oul batut, coaja de lamaie si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Treptat se adauga faina amestecand pana se incorporeaza cam jumatate din cantitate, apoi se toarna compozitia pe masa de lucru...
Piure de cartofi cu tulpina de telina
Se curata si se spala cartofii. Se taie cubulete. Se fierb in apa cu sare. Tulpinile de telina se spala si se toaca marunt. Se pun cartofii fierti intr-un bol. Se condimenteaza cu sare, piper. Se adauga si untul si se paseaza bine cartofii. Se adauga si tulpinile de telina si se...
Cornulete cu rahat
Rahatul se taie in bucatele. O lingura de untura se freaca cu praful de copt stins cu otet si apa pana cand compozitia devine omogena, ca maioneza. Se adauga faina si se framanta cu mana pana cand aluatul devine omogen. Aluatul se framanta 5-10 minute. Nu trebuie sa se lipeasca de maini. Se...
Placinta cu dovleac (si stafide)
Eu am folosit ~ 1/4 de dovleac. Am taiat felii dovleacul, l-am curatat de coaja si l-am dat pe razatoare. Aluatul: Intr-un castron se pune apa, sarea, uleiul si otetul. Se adauga faina. Trebuie sa rezulte un aluat consistent. Se imparte aluatul in doua. Se intinde o foaie subtire. Se...
Supa crema de broccoli si telina
Ceapa se curata si se toaca. Telina se curata si se taie in bucatele. Se desfac buchetelele de broccolii. Intr-o oala se pune ceapa in unt sa se caleasca. Se adauga telina. Se adauga 1-1.5 l apa si broccoli. Cand sunt aproape fierte legumele, se ia oala de pe foc si se paseaza cu...
Paste de orez cu zucchini, pui si susan
Pieptul de pui se pune in apa la fiert. Dupa ce a fiert, se taie in bucatele. Zucchini se curata de coaja si la capete, se spala si se taie in fasi subtiri. Fasiile se pun in ulei incins doar cateva minute pana se inmoaie putin. Usturoiul se toaca si se caleste putin. Se parat se...
Pastai scazute cu sos tomat
Se curata si se toaca ceapa. Fasolea se spala si se taie capetele. Daca e necesar se rupe in 2-3. Se caleste ceapa. Se adauga apa si fasolea. Cand e aproape fiarta, se adauga pasta de tomate diluata intr-o ceasca cu apa. Se condimenteaza cu sare si ierburi de provence dupa gust. Pofta...
Salata de zucchini cu pui
Pieptul de pui se pune in apa la fiert. Dupa ce a fiert se da prin robot. Se curata zucchini de coaja si se taie cubulete. Se zdrobeste usturoiul si se da prin robot impreuna cu zucchini, chimen si cateva cuisoare. Rosiile se taie cubulete si se dau prin robot. Se amesteca toate impreuna...
Vinete cu rosii
Vinetele se spala ,se decojesc o fasie da una nu, se taie capetele, se taie cubulete, se sareaza si se lasa deoparte la scurs. Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Rosiile se taie cubulete. Se calesc ceapa si usturoiul. Se adauga vinetele, iar dupa cateva minute rosiile....
Maioneza
Se pun intr-un castronel galbenusul crud, mustarul si sarea. Se amesteca cu o lingura de lemn continuu in aceiasi directie pentru a nu se "taia" maioneza si se toarna ulei putin cate putin. Uleiul se picura incet. Se amesteca bine de fiecare data dupa ce picuram uleiul pana cand nu...
Salata de vinete cu maioneza si usturoi
Maioneza: Se pun intr-un castronel galbenusul crud, mustarul si sarea. Se amesteca cu o lingura de lemn continuu in aceiasi directie pentru a nu se "taia" maioneza si se toarna ulei putin cate putin. Uleiul se picura incet. Se amesteca bine de fiecare data dupa ce picuram uleiul...
Tort Kinder Pingui
Pentru blat: Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Separat se amesteca faina cu praful de copt, cacaua si grisul macinat, apoi se incorporeaza in crema de galbenusuri. Se adauga laptele, uleiul si mierea si se amesteca...
Prajitura cu nuci caramelizate
Pentru blat: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana cand spuma devine lucioasa ca la bezea. Se amesteca faina cu nuca macinata si praful de copt si se incorporeaza usor in spuma de albusuri. Se amesteca usor pana se omogenizeaza....
Snitele picante din piept de pui
Se spala carnea. Se portioneaza in felii subtiri. Se presara sare. Rosia se descojeste. Se da prin robot. Se curata usturoiul. Se piseaza si se amesteca cu sare, piper, ghimbir, ienibahar, ulei si cu rosia. Se bat ouale, se presara putina sare si 3/4 din faina si se amesteca bine. Se...
Mancare de fasole verde cu morcov
Se curata legumele. Se spala. Se toaca ceapa. Morcovul se da pe razatoare. Se pun intr-un vas in putin ulei la calit. Dupa ce se inmoaie putin ceapa si morcovul, se adauga fasolea verde. Se adauga apa si se lasa sa fiarba. Usturoiul se zdrobeste si se pune spre final....
Cornulete din foietaj cu rahat
Se scoate aluatul de la rece si se taie in triunghiuri. Se taie rahatul, se aseaza pe fiecare triunghi si se ruleaza. Se pun cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt. Se dau la cuptorul preincalzit la 180-190°C. Dupa 15 minute se scot, se pudreaza cu zahar...