O prajitura dementiala pe care am facut-o de seara si am luat-o cu noi intr-o plimbare intr-un orasel din Cehia. Am degustat-o cand ne-am oprit in centrul oraselului. Mi-a ramas o amintire frumoasa si delicioasa. Am modificat putin reteta de la Miha si Ancuta. Am scos ciocolata. Multumesc!
Blatul:
Crema:
Caramelizare:
Pentru blat:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana cand spuma devine lucioasa ca la bezea. Se amesteca faina cu nuca macinata si praful de copt si se incorporeaza usor in spuma de albusuri. Se amesteca usor pana se omogenizeaza. Se toarna aluatul in tava (24/24 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem la foc potrivit pana se rumeneste usor deasupra. Se scoate blatul din tava si se lasa sa se raceasca.
Pentru crema:
Se caramelizeaza zaharul, la foc mic. Cand devine auriu se da deoparte si se adauga untul. Se amesteca usor pana se omogenizeaza apoi punem iar pe foc mic , pana se ingroasa. Se adauga pe rand galbenusurile si se amesteca dupa fiecare. Se fierbe pana se ingroasa si capata consistenta smantanii. Se lasa putin sa se racoreasca (dar sa nu se raceasca) si se intinde crema peste blat si se da la frigider.
Nucile caramelizate:
Se face un caramel din zahar, se adauga nucile si se amesteca rapid. Se intind nucile caramelizate pe o suprafata. Se zdrobesc cu sucitorul. La final se adauga nucile caramelizate peste crema. Se lasa la frigider cateva ore sau peste noapte.
1
Se poate adauga pe deasupra ciocolata rasa.