Inca de cand am vazut reteta la Timea am vrut sa o incerc. E delicioasa aceasta tarta. Multumesc!
Pentru aluat:
Umplutura:
Crumble:
Pregatirea aluatului:
Se freaca untul cu zaharul si un varf de sare, se adauga oul batut, coaja de lamaie si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Treptat se adauga faina amestecand pana se incorporeaza cam jumatate din cantitate, apoi se toarna compozitia pe masa de lucru tapetata cu faina si se framanta cu mana pana se incorporeaza si restul de faina. Se inveleste aluatul in folie alimentara si se da la frigider timp de o ora.
Pregatirea prunelor: Se spala prunele, se taie in doua si li se scot samburii.
Se scoate aluatul din frigider pe masa tapetata cu faina si se intinde o foaie rotunda putin mai mare decat tava in care urmeaza sa fie pusa.
Se unge tava cu pitin unt sau margarina, se aseaza aluatul in tava si se apasa usor cu degetele.
Se presara peste aluat o lingura de gris, apoi se aseaza jumatatile de prune cu pulpa in sus. Peste prune se pudreaza zahar vanilat si scortisoara.
Pentru crumble (aluat faramicios): Intr-un bol se amesteca untul, cu zaharul si cu faina obtinandu-se un aluat mai moale si mai faramicios. Acest aluat se framanta sau se rade peste prune.
Se da tava la cuptorul preincalzit la 180°C pentru de 35-40 de minute pana se rumeste frumos deasupra.
Se scoatem din cuptor si dupa ce s-a racit putin se pudreaza cu zahar pudra.
Dupa ce s-a racorit, se portioneaza si se serveste.
1
Se pot folosi si alte fructe.
2
Tava folosita: 22 cm diametru.