Un tort neasteptat de atragator si bun mai ales pentru cei mici. Inspiratie: Miha si Ancuta. Multumesc!
Pentru blat:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Separat se amesteca faina cu praful de copt, cacaua si grisul macinat, apoi se incorporeaza in crema de galbenusuri. Se adauga laptele, uleiul si mierea si se amesteca pana la omogenizare. Albusurile se batem spuma cu un praf de sare, iar apoi se incorporeaza usor in compozitie.
Se imparte aluatul in doua parti egale si se coc doua foi in tava tapetata cu hartie de copt, la foc potrivit, timp de aproximativ 15 minute. Se lasa foile sa se raceasca fara a se scoate hartia de copt.
Pentru crema:
Se mixeaza smantana pana devine pufoasa, iar apoi se adauga zaharul si se mai mixeaza putin. Gelatina se pune la hidratat in 3 linguri de apa rece timp de 5 minute. Se dizolva gelatina hidratata la foc foarte mic, avand grija sa nu fiarba. Se adauga treptat laptele condensat si esenta de vanilie peste gelatina si se amesteca pana se omogenizeaza. Se toarna apoi amestecul peste frisca batuta si se amesteca usor pana se omogenizeaza.
Pentru glazura 1:
Toate ingredientele se topesc la foc mic sau la microunde si se amesteca pana se omogenizeaza.
Pe un platou se aseaza o foaie de blat si se monteaza in jurul ei inelul. Peste blat se pune jumatate din crema si se niveleaza. Se toarna apoi usor glazura 1 si se da tortul la congelator 5 minute, pana cand se intareste glazura. Se scoate tortul de la congelator si se intinde restul de crema, apoi se acopera cu a doua foaie de blat. Se da apoi tortul la frigider pentru 2-3 ore. Dupa ce a stat la rece, se desface inelul.
Pentru glazura 2:
Se pun ingredientele la foc foarte mic si se lasa pana se topesc. Se ia de pe foc si se amesteca bine. Se lasa putin sa se racoreasca, apoi punem peste tort incepand din mijloc.
Se orneaza dupa preferinte si semai da la frigider pana cand se intareste glazura.
1
Se orneaza dupa preferinta.
2
Se poate adauga si esenta de rom daca va place.