Nautul uscat l-am pus de seara la hidratat in apa calduta.
A doua zi am aruncat apa neabsorbita , am adaugat alta apa curata si ¼ lingurita cu bicarbonat de sodiu si am pus nautul la fiert pana ce s-a putut sfarama cu usurinta intre degete sau cu furculita.
Scurgem...
Ciupercile se curăţă si se spală bine cu apă rece.
Coditele le rupem si le tocam marunt, iar palariile le asezam cu scobitura in sus, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Stropim ciupercile cu ulei si le condimentam cu un praf de sare.
Tocam ceapa si dam morcovul pe...
Scurgem apa din c onserva de fasole verde si tocam marunt pastaile.
Curatam morcovul si il dam pe razatoarea mica, apoi scurgem sucul prin presarea morcovului ras, in pumn.
Pisam cateii de usturoi.
Intr-un vas adanc amestecam fasolea, morcovul, usturoiul si...
Preparare Reteta de falafel - renumitele si laudatele chiftele de naut
Se pune nautul intr-o oala mai mare cu apa si o lingurita de bicarbonat si se lasa sa se umfle cateva ore ( sau se lasa peste noapte la umflat). Apa trebuie sa fie destul de multa, avand in vedere ca nautul isi...
Intr-un vas incapator, cernem faina ( chiar si de doua ori) pentru a o aerisi.
Intr-un castron, punem 50 ml apa calda cu zaharul, drojdia si o lingura de faina. Amestecam cu o furculita si lasam la loc cald sa-si dubleze volumul ( pana face basicute ).
Facem cu mana o scobitura in mijlocul...
Ceapa, morcovul si ardeiul se curata, se spala si se toaca marunt , apoi se calesc usor in ulei.
Condimentam cu sare, piper si cimbru, adaugam bulionul/ pasta de tomate si o cescuta cu apa. Amestecam pentru omogenizare, distribuim cartofii taiati in sferturi si lasam amestecul sa...
Ceapa si morcovul se curata, se toaca marunt si se pun in vasul de la multicooker, impreuna cu 3-4 linguri cu ulei si un praf de sare.
Se porneste multicooker-ul pe program stew. Cand ceapa devine translucida se adauga o ceasca cu apa si rosiile in bulion, tocate sau pasate, lasand in...
Punem la fiert 1,5 litri apa , impreuna cu doua linguri de delikat, o lingurita rasa cu piper negru si 2 frunze de dafin. Adaugam granulele si lasam sa fiarba 10 minute.
Intre timp curatam si dam pe razatoarea mica morcovul si cartofii . Ceapa o tocam marunt, iar usturoiul il...
Curatam ceapa si morcovul , le tocam si le punem in vasul de la multicooker, impreuna cu 4 linguri de ulei si un praf de sare. Pornim aparatul pe programul fry, pana cand legumele se calesc usor.
Intre timp, curatam ciupercile si le punem 4-5 minute la microunde ( sau le dam in 2-3...
Preparare Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars
Dupa ce indepartam resturile de codite, punem prunele in apa fierbinte, le lasam 30 minute sa se hidrateze, apoi scurgem apa si o aruncam. Clatim prunele in alta apa calduta si scurgem apa foarte bine.
Tocam...
Incepem prin a curata si spala bine legumele.
Ceapa morcovul si ardeiul gras le tocam marunt si le calim usor in 4 linguri de ulei incins . Presaram putina sare si amestecam 1 minut, pentru a nu se arde legumele.
Tocam rosiile si le adaugam peste prajeala, omogenizand totul cu o...
Curatam cartofii , ii spalam si-i feliem .
In tava pe care-o vom baga la cuptor, turnam uleiul si asezam cartofii felii astfel incat fundul tavii sa fie uniform acoperit.
Presaram sare, piper, marar uscat si legume uscate ( usor picante) . Asezam peste cartofi si usturoiul curatat si...
Curatam legumele, le spalam si le tocam: ceapa solzisori, morcovul rondele, iar ardeiul si ciupercile felii grosiere.
Punem la calit, in 3 linguri de ulei, ceapa , ardeiul si morcovul. Presaram si putina sare. Cand ceapa devine aurie adaugam sucul de rosii si ciupercile,...
Fierbem pastele conform instructiunilor de pe pachet.
Curatam ciupercile, le spalam si le feliem grosier.
Curatam si feliem usturoiul.
Punem la fiert sosul iute de gogosar , apoi adaugam ciupercile si usturoiul feliat, lasand sa fiarba totul pana se patrund bine ciupercile. Potrivim...
Curatam dovleceii, ii taiem rondele si ii punem cu un pic de sare la scurs, pentru 20 minute, dupa care frigem rondelele pe ambele parti, in tigaia cu gril, fara ulei.
Intr-o tigaie calim ceapa ,si ustroiul in 3 linguri cu ulei. Cand ceapa devine usor aurie adaugam...
Granulele de soia se fierb in apa cu sare, foi de dafin si boabe de piper. Cand sunt fierte, scurgem bine apa, prin presare. ( Eu am avut soia pentru snitele , pe care am tocat-o la robot dupa fierbere ).
Curatam dovlecelul de coaja si il dam prin razatoarea mica si-l stoarcem bine de...
Lasam fasolea sa se inmoaie cateva ore, in apa rece sau usor calduta. Daca este nevoie adaugam apa din cand in cand, intrucat aceasta va fi aborbita destul de repede de boabele de fasole.
Cand fasolea si-a dublat volumul, o spalam in cateva ape si-o punem la fiert. Dupa 2-3 clocote...
Spalam urzicile in mai multe ape reci si le punem la fiert in apa cu putina sare , pentru cca 5-10 minute. Scurgem apa (dar n-o aruncam ) si tocam urzicile.
Intr-o tigaie suficient de inalta punem la calit , in 3-4 linguri cu ulei, o ceapa mica tocata , peste care presaram sare si...
Drojdia uscata o frecam ( ca pe nes )cu zaharul , un praf de sare si o lingurita de apa calduta. Adaugam o lingura de faina si inca o cescuta cu apa calda si dizolvam bine. In vasul in care framantam turnam faina ( nu conteaza cantitatea, vom folosi cat avem nevoie ) , in mijlocul careia formam...
Curatam si tocam marunt ceapa, ardeiul gras si morcovul . Calim legumele in 80 ml linguri ulei , apoi turnam orezul spalat in 2-3 ape si amestecam totul bine. Pentru a nu se lipi orezul de peretii vasului adaugam in oala o ceasca cu apa calda. Spalam ciupercile ,...
Tocam ceapa si o calim in 4-5 linguri ulei. Adaugam un strop de apa, apoi sfecla, pastarnacul si telina - curatate, spalate si feliate. Sotam cateva minute si stingem totul cu apa, lasand sa fiarba cca. 20 minute.
Luam legumele cu spumiera, le racim...
Varianta 1. Vinul cu zaharul se dau in clocot si se toarna fierbinte peste bucati de paine impletita , fierbinte.
Varianta 2. Punem intr-un castron zaharul, vinul si bucatile de paine , apoi bagam totul la microunde, 40 secunde.
Indepartam coditele de spanac, iar frunzele le spalam bine in apa rece.
Punem la fiert cca 2 litri apa cu o lingura de sare sau delikat. Cand apa clocoteste, punem frunzele de spanac ( putin cate putin ) pe care le oparim 1 minut si le scoatem intr-un alt vas,...
Dupa ce curatam dovleacul de coaja, il taiem cubulete si-l asezam intr-un vas de yena uns cu putin ulei. Spalam orezul in 2-3 ape, apoi il presaram printre bucatile de dovleac. Ceapa tocata marunt se caleste si se imprastie peste amestecul de dovleac si...
Spalam gutuile si le feliem, apoi le punem la prajit in 80 ml ulei, intorcandu-le pe toate partile, sa nu se lipeasca. Cand feliile de gutui devin aurii, adaugam apa cat sa le acopere. Lasam sa fiarba 3-5 minute, timp in care caramelizam 5 linguri cu zahar, iar caramelul il turnam peste...
Am decongelat cate un pachet de vinete si ardei copt , apoi le-am tocat marunt .
Am curatat ceapa si morcovul, le-am dar pe razatoare si le-am calit in 5-6 linguri cu ulei . Am adaugat sare, piper, am amestecat bine, dupa care am turnat continutul unei cutii cu bucati de rosii in sos tomat...
Curatam ciupercile de coaja, le taiem in 4-6 bucati, le condimentam cu sare si le frigem pe grilul in care am pus o lingura cu ulei de masline.
Curatam si cartofii si-i feliem. Ii spalam bine in apa rece pentru indepartarea amidonului lasat, ii condimentam cu sare/ delikat si-i prajim .
(...
Ceapa, morcovul si ardeiul se curata, se toaca marunt , se presara sare/ delikat si se calesc in putin ulei si o ceasca cu apa. Se adauga pasta de tomate , impreuna cu o alta ceasca cu apa. Cand da iar in clocot adaugam fasolea pastai si lasam sa fiarba . Oprim focul si...
Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in bucati groase. Se fierb pe jumatate in apa cu sare , apoi se scurg si se aseaza intr-o tava care sa incapa in cuptorul cu halogen . Se stropesc cu ulei de masline si se condimenteaza dupa preferinte....
Fierbem soia in apa cu sare, piper si doua foi de dafin, apoi o scurgem bine.
Cartofii ii curatam, ii feliem si-i prajim pe jumatate, in ulei incins.
Calim ceapa, dupa ce am tocat-o in prealabil. Adaugam pasta de tomate, o cescuta cu apa, sare si piper. Turnam bucatile de soia peste...
Humus cu ardei copti
Nautul uscat l-am pus de seara la hidratat in apa calduta. A doua zi am aruncat apa neabsorbita , am adaugat alta apa curata si ¼ lingurita cu bicarbonat de sodiu si am pus nautul la fiert pana ce s-a putut sfarama cu usurinta intre degete sau cu furculita. Scurgem...
Ciuperci umplute, reteta de post
Ciupercile se curăţă si se spală bine cu apă rece. Coditele le rupem si le tocam marunt, iar palariile le asezam cu scobitura in sus, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Stropim ciupercile cu ulei si le condimentam cu un praf de sare. Tocam ceapa si dam morcovul pe...
Salata de fasole verde cu maioneza, reteta de post
Scurgem apa din c onserva de fasole verde si tocam marunt pastaile. Curatam morcovul si il dam pe razatoarea mica, apoi scurgem sucul prin presarea morcovului ras, in pumn. Pisam cateii de usturoi. Intr-un vas adanc amestecam fasolea, morcovul, usturoiul si...
Reteta de falafel - renumitele si laudatele chiftele de naut
Preparare Reteta de falafel - renumitele si laudatele chiftele de naut Se pune nautul intr-o oala mai mare cu apa si o lingurita de bicarbonat si se lasa sa se umfle cateva ore ( sau se lasa peste noapte la umflat). Apa trebuie sa fie destul de multa, avand in vedere ca nautul isi...
Covrigei crocanti de post
Intr-un vas incapator, cernem faina ( chiar si de doua ori) pentru a o aerisi. Intr-un castron, punem 50 ml apa calda cu zaharul, drojdia si o lingura de faina. Amestecam cu o furculita si lasam la loc cald sa-si dubleze volumul ( pana face basicute ). Facem cu mana o scobitura in mijlocul...
Mancare de fasole verde cu snitele de soia
Ceapa, morcovul si ardeiul se curata, se spala si se toaca marunt , apoi se calesc usor in ulei. Condimentam cu sare, piper si cimbru, adaugam bulionul/ pasta de tomate si o cescuta cu apa. Amestecam pentru omogenizare, distribuim cartofii taiati in sferturi si lasam amestecul sa...
Mancare de fasole pastai, la Multicooker
Ceapa si morcovul se curata, se toaca marunt si se pun in vasul de la multicooker, impreuna cu 3-4 linguri cu ulei si un praf de sare. Se porneste multicooker-ul pe program stew. Cand ceapa devine translucida se adauga o ceasca cu apa si rosiile in bulion, tocate sau pasate, lasand in...
Chiftele de soia
Punem la fiert 1,5 litri apa , impreuna cu doua linguri de delikat, o lingurita rasa cu piper negru si 2 frunze de dafin. Adaugam granulele si lasam sa fiarba 10 minute. Intre timp curatam si dam pe razatoarea mica morcovul si cartofii . Ceapa o tocam marunt, iar usturoiul il...
Pilaf cu ciuperci, la multicooker
Curatam ceapa si morcovul , le tocam si le punem in vasul de la multicooker, impreuna cu 4 linguri de ulei si un praf de sare. Pornim aparatul pe programul fry, pana cand legumele se calesc usor. Intre timp, curatam ciupercile si le punem 4-5 minute la microunde ( sau le dam in 2-3...
Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars
Preparare Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars Dupa ce indepartam resturile de codite, punem prunele in apa fierbinte, le lasam 30 minute sa se hidrateze, apoi scurgem apa si o aruncam. Clatim prunele in alta apa calduta si scurgem apa foarte bine. Tocam...
Tocanita de dovlecel cu fasole verde
Incepem prin a curata si spala bine legumele. Ceapa morcovul si ardeiul gras le tocam marunt si le calim usor in 4 linguri de ulei incins . Presaram putina sare si amestecam 1 minut, pentru a nu se arde legumele. Tocam rosiile si le adaugam peste prajeala, omogenizand totul cu o...
Cartofi la cuptor
Curatam cartofii , ii spalam si-i feliem . In tava pe care-o vom baga la cuptor, turnam uleiul si asezam cartofii felii astfel incat fundul tavii sa fie uniform acoperit. Presaram sare, piper, marar uscat si legume uscate ( usor picante) . Asezam peste cartofi si usturoiul curatat si...
Tocanita de ciuperci
Curatam legumele, le spalam si le tocam: ceapa solzisori, morcovul rondele, iar ardeiul si ciupercile felii grosiere. Punem la calit, in 3 linguri de ulei, ceapa , ardeiul si morcovul. Presaram si putina sare. Cand ceapa devine aurie adaugam sucul de rosii si ciupercile,...
Paste cu busuioc, ciuperci si sos iute de gogosar
Fierbem pastele conform instructiunilor de pe pachet. Curatam ciupercile, le spalam si le feliem grosier. Curatam si feliem usturoiul. Punem la fiert sosul iute de gogosar , apoi adaugam ciupercile si usturoiul feliat, lasand sa fiarba totul pana se patrund bine ciupercile. Potrivim...
Dovlecei la gratar, in sos de rosii
Curatam dovleceii, ii taiem rondele si ii punem cu un pic de sare la scurs, pentru 20 minute, dupa care frigem rondelele pe ambele parti, in tigaia cu gril, fara ulei. Intr-o tigaie calim ceapa ,si ustroiul in 3 linguri cu ulei. Cand ceapa devine usor aurie adaugam...
Chiftelute cu dovlecel si soia
Granulele de soia se fierb in apa cu sare, foi de dafin si boabe de piper. Cand sunt fierte, scurgem bine apa, prin presare. ( Eu am avut soia pentru snitele , pe care am tocat-o la robot dupa fierbere ). Curatam dovlecelul de coaja si il dam prin razatoarea mica si-l stoarcem bine de...
Fasole facaluita / batuta
Lasam fasolea sa se inmoaie cateva ore, in apa rece sau usor calduta. Daca este nevoie adaugam apa din cand in cand, intrucat aceasta va fi aborbita destul de repede de boabele de fasole. Cand fasolea si-a dublat volumul, o spalam in cateva ape si-o punem la fiert. Dupa 2-3 clocote...
Mancare de urzici cu usturoi
Spalam urzicile in mai multe ape reci si le punem la fiert in apa cu putina sare , pentru cca 5-10 minute. Scurgem apa (dar n-o aruncam ) si tocam urzicile. Intr-o tigaie suficient de inalta punem la calit , in 3-4 linguri cu ulei, o ceapa mica tocata , peste care presaram sare si...
Varzari
Drojdia uscata o frecam ( ca pe nes )cu zaharul , un praf de sare si o lingurita de apa calduta. Adaugam o lingura de faina si inca o cescuta cu apa calda si dizolvam bine. In vasul in care framantam turnam faina ( nu conteaza cantitatea, vom folosi cat avem nevoie ) , in mijlocul careia formam...
Sarmalute de orez cu ciuperci
Curatam si tocam marunt ceapa, ardeiul gras si morcovul . Calim legumele in 80 ml linguri ulei , apoi turnam orezul spalat in 2-3 ape si amestecam totul bine. Pentru a nu se lipi orezul de peretii vasului adaugam in oala o ceasca cu apa calda. Spalam ciupercile ,...
Supa-crema de sfecla
Tocam ceapa si o calim in 4-5 linguri ulei. Adaugam un strop de apa, apoi sfecla, pastarnacul si telina - curatate, spalate si feliate. Sotam cateva minute si stingem totul cu apa, lasand sa fiarba cca. 20 minute. Luam legumele cu spumiera, le racim...
Calavie ( paine cu vin )
Varianta 1. Vinul cu zaharul se dau in clocot si se toarna fierbinte peste bucati de paine impletita , fierbinte. Varianta 2. Punem intr-un castron zaharul, vinul si bucatile de paine , apoi bagam totul la microunde, 40 secunde.
Mancare de spanac
Indepartam coditele de spanac, iar frunzele le spalam bine in apa rece. Punem la fiert cca 2 litri apa cu o lingura de sare sau delikat. Cand apa clocoteste, punem frunzele de spanac ( putin cate putin ) pe care le oparim 1 minut si le scoatem intr-un alt vas,...
Dovleac cu orez si zahar caramelizat
Dupa ce curatam dovleacul de coaja, il taiem cubulete si-l asezam intr-un vas de yena uns cu putin ulei. Spalam orezul in 2-3 ape, apoi il presaram printre bucatile de dovleac. Ceapa tocata marunt se caleste si se imprastie peste amestecul de dovleac si...
Mancare de gutui
Spalam gutuile si le feliem, apoi le punem la prajit in 80 ml ulei, intorcandu-le pe toate partile, sa nu se lipeasca. Cand feliile de gutui devin aurii, adaugam apa cat sa le acopere. Lasam sa fiarba 3-5 minute, timp in care caramelizam 5 linguri cu zahar, iar caramelul il turnam peste...
Zacusca de ... iarna
Am decongelat cate un pachet de vinete si ardei copt , apoi le-am tocat marunt . Am curatat ceapa si morcovul, le-am dar pe razatoare si le-am calit in 5-6 linguri cu ulei . Am adaugat sare, piper, am amestecat bine, dupa care am turnat continutul unei cutii cu bucati de rosii in sos tomat...
Legume pe grill cu sfecla rosie si hrean
Curatam ciupercile de coaja, le taiem in 4-6 bucati, le condimentam cu sare si le frigem pe grilul in care am pus o lingura cu ulei de masline. Curatam si cartofii si-i feliem. Ii spalam bine in apa rece pentru indepartarea amidonului lasat, ii condimentam cu sare/ delikat si-i prajim . (...
Mancare de fasole verde
Ceapa, morcovul si ardeiul se curata, se toaca marunt , se presara sare/ delikat si se calesc in putin ulei si o ceasca cu apa. Se adauga pasta de tomate , impreuna cu o alta ceasca cu apa. Cand da iar in clocot adaugam fasolea pastai si lasam sa fiarba . Oprim focul si...
Cartofi cu ierburi aromate , la cuptorul cu halogen
Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in bucati groase. Se fierb pe jumatate in apa cu sare , apoi se scurg si se aseaza intr-o tava care sa incapa in cuptorul cu halogen . Se stropesc cu ulei de masline si se condimenteaza dupa preferinte....
Musaca de post, cu granule de soia
Fierbem soia in apa cu sare, piper si doua foi de dafin, apoi o scurgem bine. Cartofii ii curatam, ii feliem si-i prajim pe jumatate, in ulei incins. Calim ceapa, dupa ce am tocat-o in prealabil. Adaugam pasta de tomate, o cescuta cu apa, sare si piper. Turnam bucatile de soia peste...