Ca tot a fost la moda, zilele astea :))
Lasam fasolea sa se inmoaie cateva ore, in apa rece sau usor calduta. Daca este nevoie adaugam apa din cand in cand, intrucat aceasta va fi aborbita destul de repede de boabele de fasole.
Cand fasolea si-a dublat volumul, o spalam in cateva ape si-o punem la fiert. Dupa 2-3 clocote aruncam prima apa si adaugam alta proaspata. ( daca vom pune fasolea direct la fiert, fara inmuiere prealabila, vom arunca apa in care fierbe de 2-3 ori, pentru a inlatura toxinele. )
Adaugam la fiert putina sare, 1-2 foi de dafin si legume uscate, pentru ca fasolea sa capete gust.
Lasam pe foc pana ce boabele devin sfaramicioase, apoi scurgem zeama, fara a o arunca.
Pasam boabele cu un blender, ajutandu-ne de zeama in care au fiert. Cand pasta devine destul de omogena adaugam cca. 100-150 ml ulei, pasand in continuare, pana aceasta devine spumoasa. Daca boabele sunt fierbinti, este bine sa facem pasta de fasole mai moale, intrucat la racire, aceastea va avea o consistenta mult prea tare. Potrivim de sare si piper si adaugam in compozitie o mana buna de marar verde, tocat ( eu am avut congelat ).In final adaugam in pasta de fasole usturoiul pisat.
Separat tocam 4 cepe mari pe care le calim, presarate cu sare, in putin ulei. Cand ceapa devine translucida adaugam 3-4 linguri cu pasta d tomate si o ceasca cu apa, lasand sa mai dea cateva clocote, apoi oprim focul.
Pe un platou de servire asezam in strat consistent fasolea, acoperind-o din abuntenta cu o patura de ceapa prajita cu pasta de tomate.
Se poate servi ca atare, sau pe felii de paine prajita.
1
timpul de pregatire difera in functie de tipul bobului de fasole, anul recoltei, modalitatea de fierbere ( oala obisnuita, oala sub presiune... )