Fasole facaluita / batuta

de Ina in Mancaruri de post, 15 Feb 2013 | 31452 vizualizari

 

Ca tot a fost la moda, zilele astea :))

 

INGREDIENTE

  • 500 g fasole cu bob mare
  • legume uscate
  • ulei
  • marar verde
  • 4-5 catei de usturoi
  • 4 cepe mari
  • pasta de tomate
  • piper
  • sare
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole facaluita / batuta:

Lasam fasolea sa se inmoaie cateva ore, in apa rece  sau usor calduta. Daca este nevoie adaugam apa din cand in cand, intrucat aceasta va fi aborbita destul de repede de boabele de fasole.

Cand  fasolea si-a dublat volumul, o spalam in cateva ape si-o punem la fiert. Dupa 2-3 clocote aruncam prima apa si adaugam alta proaspata. ( daca vom pune fasolea direct la fiert, fara  inmuiere prealabila, vom arunca apa in care fierbe de 2-3 ori, pentru a inlatura toxinele. )

Adaugam la fiert putina sare, 1-2 foi de dafin si legume uscate, pentru  ca fasolea sa capete gust. 

Lasam pe foc pana ce boabele devin sfaramicioase, apoi scurgem zeama, fara a o arunca.  

Pasam boabele cu un blender, ajutandu-ne de zeama in care au fiert. Cand pasta devine  destul de omogena adaugam cca. 100-150 ml ulei, pasand in continuare, pana aceasta devine spumoasa. Daca boabele sunt fierbinti, este bine sa facem pasta de fasole mai moale, intrucat la racire, aceastea va avea o consistenta mult prea tare. Potrivim de sare si piper si adaugam in compozitie o mana buna de marar verde, tocat ( eu am avut congelat ).In final adaugam in pasta de fasole usturoiul  pisat.

Separat tocam 4 cepe mari pe care le calim, presarate cu sare, in putin ulei. Cand ceapa devine translucida adaugam 3-4 linguri cu pasta d tomate si o ceasca cu apa, lasand sa mai dea cateva clocote, apoi oprim focul. 

Pe un platou de servire asezam in strat consistent fasolea, acoperind-o din abuntenta cu o patura de ceapa prajita cu pasta de tomate. 

Se poate servi ca atare, sau pe felii de paine prajita.

TIPS-URI

1

timpul de pregatire difera in functie de tipul bobului de fasole, anul recoltei, modalitatea de fierbere ( oala obisnuita, oala sub presiune... )

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole facaluita / batuta" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

Ciorbă de legume acrită cu zeamă de varză - Rețeta gustoasă și răcoritoare

pe 31.12 la 10:09

Ruladă cu cremă de ciocolată și caramel - Desertul rapid și delicios de casă

pe 30.12 la 15:13

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciulama cu ciuperci pleurotus