In Joia Mare din Postul Pastelui, la noi femeile dau de pomană pentru mortii din neam, prune uscate gatite cu orez sau cu sos de zahar ars. Azi am pregatit si eu reteta de prune cu sos de zahar ars, pe care v-o prezint mai jos.
Ingrediente Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars
Preparare Reteta de mancare traditionala de prune uscate cu sos de zahar ars
Dupa ce indepartam resturile de codite, punem prunele in apa fierbinte, le lasam 30 minute sa se hidrateze, apoi scurgem apa si o aruncam. Clatim prunele in alta apa calduta si scurgem apa foarte bine.
Tocam ceapa marunt si o calim in 50 ml ulei, la foc mic, pana capata aspect straveziu. Adaugam 2 linguri de faina, amestecam totul pe foc 1 minut, apoi stingem cu 400 ml apa.
Cand sosul se ingroasa si devine omogen adaugam prunele, apoi vinul, putina sare, o lingurita rasa de pudra de vanilie si zaharul caramelizat stins cu o cescuta de apa. Fierbem totul 5 minute, apoi stingem focul.
Mancarica astfel preparata este delicioasa si o putem servi atat calda, cat si rece.
Si varianta de Orez cu prune uscate e la fel de delicioasa! Unii fac chiar Mancare de prune uscate cu afumatura
Reteta noastra favorita cu prune uscate e - Reţeta de preparare a papanaşilor cu prune uscate
1
Este obligatoriu ca prunele sa fie spalate in mai multe ape, inainte de a le pune la fiert. In caz contrar, sosul va avea o culoare mult prea închisă, impurități si miros/ gust de fum.