Supa acesta este un clasic al bucatariei ardelenesti. O supa a copilarei mele (din Cluj, Sibiu si Arad). Se face vara, cu boabe proaspete de mazare si cu maruntaie de pui (inimioare, pipote, oase, capete de aripi, carcase de piept). In extrasezon se face cu mazare congelata (nu din conserva). Galuscutele sunt din faina (ca la papricas) insa de dimensiuni mai mici (ca niste zdrente mai grosute). La final se presara musai cu marar proaspat tocat si se se serveste cu smantana acrisoara. O supa vesela si colorata, deosebit de gustoasa.
N-am avut la indemana pipote si inimi asa ca am folosit 3 caracase de piept. Am mai pomenit ca pun la congelator mereu bucati de carne sau oase care "cad" de la alte preparate - iata de ce! Oasele dau un gust intens si placut oricarei supe si este pacat sa le aruncati.
Ce sa mai spun despre cat de repede se prepara aceasta supe? In 40-45 de minute este gata. Daca se folosesc inimi si pipote timpul de fierbere al acestora este putin mai lung (poate fi scurtat prin transarea lor in bucatele mai mici).
Morcovul se curata de coaja, se spala si se taie baghete mai grosute. Ceapa se toaca marunt.
Se alege o oala mai incapatoare si mai inalta in care se aseaza ceapa si 1 lingura de ulei. Intr-o cratita mai mica se pun baghetele de morcov cu cealalta lingura de ulei. Mai intai se aseaza cratita cu morcovi pe aragaz. Morcovul se va cali la foc mic, sub capac, pana se inmoaie putin si i se intensifica culoarea si aroma (max. 5-7 minute). Trebuie amestecat din cand in cand ca sa nu se arda (caramelizeze).
Mazarea se adauga peste morcovul calit si se amesteca usor. Se mai lasa 3-4 minute pe foc impreuna apoi se trage deoparte.
In oala cea mare se caleste ceapa pana devine sticloasa (nu trebuie prajita sau rumenita) si se adauga maruntaiele de pui (in cazul de fata carcasele). Se amesteca bine si se lasa la foc potrivit pana sfaraie si prind un pic de culoare. Se stinge totul cu 2-3 L de apa calda si se asezoneaza cu sare, piper si lingurita de boia dulce. Se lasa sa fiarba la foc mediu cca. 30-35 de minute. Se verifica daca maruntaiele sunt patrunse. La final se adauga si mazarea cu morcovii din cealalta cratita si se mai lasa totul la fiert alte 10 minute. Nu vrem ca legumele sa se transforme in piure dar nici sa fie crude. Al dente e cel mai bine.
Daca supa s-a facut pe carcase acestea se scot acum din oala si se lasa la racorit putin. Se desprinde cu mana carnea de pe ele. Bucatele de carne fiarta se intorc in oala de supa.
Pentru galuscute se amesteca faina cu oul si sarea. Se adauga treptat laptele rece pana se formeaza un aluat cremos, mai gros decat cel de clatite. Se lasa 10 minute la odihna (timp in care devine si mai gros).
Cand supa este gata, in ultimele 5 minute de fierbere, se "rad" galuscute din acest aluat cu ajutorul unei site speciale (de gnocchi) sau se portioneaza cu o lingurita (se umezeste lingurita in supa fierbinte si se ia cate o galusca din aluat, apoi se repeta procedura). Galustele au nevoie si ele de 5 minute de fierbere, la foc mic. Supa trebuie supravegheata si amestecata din cand in cand pentru ca galustele se umfla la fiert (riscul e ca supa sa dea in foc).
Se testeaza o galuscuta daca este fiarta si in interior. Daca da... supa este gata! Se stinge focul. Se toaca marunt marar verde si se presara deasupra apoi se amesteca delicat (ca sa nu se sfarame galuscutele). Ce arome proaspete de vara!
Supa ardeleneasca de mazare cu galuscute se serveste imediat, fierbinte, cu cate un mot de smantana acrisoara. Supa de vara, usoara si gustoasa. Copiilor le place in mod special!