În urmă cu vreo trei săptămâni am aflat de la o vecină, o doamnă foarte îndemânatică, harnică și simpatică, despre o rețetă cu ouă poșate, o supă pe care o făcea mama ei. Nu mai rețin despre ce fel de supă era vorba, dar important este că ideea mi s-a părut excelentă (poate și pentru că-mi plac ouăle!) așa că ieri am și pus-o în aplicare, pentru că am deplină încredere în gusturile și priceperea vecinei, o olteancă tare drăguță, care confirmă, încă o dată simpatia pe care am avut-o dintotdeauna pentru oamenii acelei zone. Am făcut o supă de legume ușoară și gustoasă, în care am adăugat niște tăiței (pentru că-mi plac pastele!) iar ouăle poșate au completat un gust care mi-a plăcut mult de îndată.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
Se curăță ceapa și cățeii de usturoi, se spală și se lasă întregi.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie grosier și se pun la fiert, cu ceapa și cățeii de usturoi, în 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este nevoie.
Se desface conopida în buchețele, se spală sub jet de apă și se lasă în așteptare.
Se curăță cartofii, se spală și se taie sub formă de cuburi mari.
Se spală roșiile, se feliază, se îndepărtează semințele și apoi se înmoaie în puțin ulei de floarea soarelui, la foc mic.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Când rădăcinoasele sunt fierte pe jumătate, se adaugă în oală cartofii și conopida. După încă un clocot, se scot ceapa și usturoiul, se adaugă roșiile feliate (cu tot cu uleiul în care s-au înmuiat) și se mai lasă supa la foc mediu încă două-trei clocote, până ce fierb cartofii.
Când cartofii din supă sunt fierți, se diminuează focul, se sparg pe rând ouăle într-un bol și se lasă să alunece încet în supă. După ce s-au adăugat toate ouăle, se adaugă tăițeii fierți separat și se dă focul la temperatură medie, pentru încă 3-4 minute.
Se condimentează supa cu sare și piper, se presară pătrunjel tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și se lasă ”să se odihnească” timp de 10 minute.
După minutele de ”odihnă”, supa se poate servi, în fiecare farfurie punându-se câte un ou poșat.
1
În supă, legumele se pun tăiate grosier, chiar întregi, precum ceapa și usturoiul care se scot, după ce au fiert și au dat gustul lor bun.
2
Adăugați cartofii și conopida, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
3
Roșiile înmuiate se adaugă spre sfârșitul preparării, pentru că ele au fost deja tratate termic.
4
Faceți atâtea ouă poșate, câte porții pregătiți.
5
Spargeți ouăle într-un bol (ca să vă asigurați că sunt întregi!) și apoi lăsați-le să cadă încet, în oala cu supă.
6
Diminuați focul de la aragaz și faceți în supă un mic vârtej, cu lingura, înainte de a adăuga fiecare ou, pentru poșat.
7
După ce ați adăugat ouăle, lăsați supa să mai fiarbă, la foc mediu, încă 3-4 minute.
8
Puneți câte un ou poșat în fiecare farfurie cu supă.