Un aperitiv foarte bun, cu un gust rafinat și ușor, comparativ cu aperitivele dense și grele care se găsesc de obicei pe mese la zile festive, sau în zilele obișnuite.
Conopida se spală, se desface în buchețele și se opărește timp de 3 minute în apă clocotită cu sare, după care se strecoară și se lasă să se răcorească.
Între timp, se face maioneza dintr-un gălbenuș de ou fiert tare și răzuit în care se încorporează muștarul. Când amestecul s-a omogenizat se adaugă și gălbenușul crud, se amestecă bine, după care se încorporează puțin câte puțin, uleiul. Se amestecă întruna până ce maioneza devine densă și fermă.
Se adaugă usturoiul, răzuit fin, se încorporează smântâna și se omogenizează sosul, după care se condimentează cu sare și piper, după gust.
Acest sos se toarnă peste conopida care s-a răcit între timp. Se agită ușor vasul pentru ca sosul de maioneză să cuprindă toate buchețelele de conopidă, fără a amesteca, pentru a nu le strivi.
Se poate servi imediat, sau a doua zi, cu pâine prăjită ușor.
1
Nu țineți prea mult conopida la fiert în apa cu sare, pentru că s-ar putea înmuia prea tare și sfărâma.
2
Cine nu agreează usturoiul, îl poate înlocui, în maioneză, cu o ceapă mică, tăiată fin.
3
Sosul de maioneză mai poate fi făcut și cu un iaurt gras, în loc de smântână, dacă vă place să fie mai acrișor. De asemenea, dacă vă place gustul muștarului, puteți suplimenta cantitatea.