O rețetă pe care o știu din copilărie, când mămica încerca să ne facă păstăile mai plăcute și mai consistente, grație smântânii. Era, de fapt, și o metodă de a îmbunătăți cu lactate mâncărurile noastre.
Această mâncare poate fi preparată și iarna, cu păstăi conservate pentru iarnă, sau congelate.
Se rup capetele de la păstăi, se spală bine în câteva ape și apoi se opăresc în apă clocotită, timp de 10 minute.
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hărtie și se călește în ulei sau unt, având grijă să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Usturoiul se curăță, se spală și se taie mărunt.
Se amestecă smântâna cu făina și condimentele, subțiindu-se apoi (dacă este cazul) cu 2 linguri de apă.
Păstăile opărite se strecoară de apă și se pun peste ceapa călită. Se adaugă usturoiul tăiat mărunt, două pahare de apă și se lasă să fiarbă înăbușit 5-7 minute. Se adaugă amestecul de smântână, condimente și apă și se mai lasă la fiert câteva minute, având grijă ca mâncarea să nu se prindă de fundul cratiței, dacă nu este antiaderentă.
Păstăile cu smântână se servesc calde (cu mărar, cine dorește).
1
Aveți grijă ca ceapa să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin.
2
Supravegheați mâncarea pe timpul preparării, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
3
Dacă preparați această mâncare cu păstăi semifierte de la congelator, nu mai este nevoie să le fierbeți, ci le veți pune direct peste ceapa călită (după ce s-au decongelat) cu tot cu lichidul pe care l-au lăsat (care provine din ele). Apoi procedați ca în rețetă.