Nu mai făcusem de mult gogoșari umpluți cu varză, iar anul acesta am zis sa nu-i mai ratez, că tare mult ii plac lui Adi, mai ales ca rețeta o am de la mama soacră. ;)
Și mie îmi plac mult, iarna, mai ales cu un strop de maioneză deasupra. Daaaa, sunt tare buni cu maioneza, dar și fară, alături de orice friptură sau alte mâncăruri cu carne.
Spălăm gogoșarii și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit, decupăm câte un căpăcel, exact pe lângă cotoare.
Îndepărtăm cu grijă cotoarele, răzuim nervurile cu ajutorul unei lingurițe și îi scuturăm bine de semințe.
Varza o tocăm fideluță si o punem într-un vas încăpător, apoi presărăm sare peste ea și o amestecăm bine.
Morcovii și țelina, se dau pe răzătoarea mare, se adaugă peste varză și se amestecă.
Lăsăm salata să se odihnească 10-15 minute, apoi o scurgem ușor de zeama lăsată și umplem cu ea gogoșarii.
Așezăm la baza borcanului frunze de țelină și câteva rondele de hrean, apoi începem să așezăm gogoșarii umpluți cu varză, presându-i ușor să încapă bine.
Printre gogoșarii umpluți cu varză, vom adăuga buchețele de conopidă și frunze de țelină, precum și mici rondele de hrean.
Într-un vas, fierbem oțetul cu apa, sarea, zahărul și condimentele, pentru câteva clocote, până se topește zahărul și sarea.
Așezăm sub fundul borcanului lama unui cuțit și turnăm peste gogoșari, compoziția lichidă, fierbinte și trecută prin strecurătoare. Sunt prea multe semințe și s-ar împrăștia prin salata de varză și nu știu dacă le-am agrea.
Imediat înfiletăm capacul și agităm bine borcanul, învârtindu-l pe masă, pentru a pătrunde compoziția lichidă prin toți gogoșari.
Dacă este cazul, desfacem capacul și completăm cu lichid.
Învelim borcanul cu o pătură și îl lăsăm acolo până se răcește, apoi îl putem trece în cămară.
Dacă se dorește o soluție mai acră, se reduce cantitatea de zahăr, dar având în vedere proporția oțet/apă, nu iese prea dulce nici compoziția mea.
Să vă fie de folos!