Pentru cei cărora le plac pastele, iată o combinație satisfăcătoare. Sosul picant l-am făcut după o rețetă de-a mea (https://www.bucataras.ro/retete/sos-picant-90886.html) dar de această dată am preferat să nu dau prin blender legumele, ci doar să le mărunțesc. Mi s-a părut că astfel sosul se va combina mai frumos cu pastele. Ar mai fi de spus că este un preparat gustos și sățios, pe care oricine-l poate face rapid.
Pastele se fierb în apă cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj.
Între timp se face sosul. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală roșiile, se curăță de pielițe și de semințe, se taie cubulețe și se pun la călit, cu ceapa și usturoiul. Când roșiile s-au înmuiat și lichidul lăsat de ele a mai scăzut, se ia tigaia de pe foc și se adaugă: sarea, piperul, zahărul, boiaua cu ierburi, oregano și chilli. După ce se omogenizează sosul, se toarnă sucul de roșii și se dă la foc mic, pentru 3-4 minute.
Amidonul alimentar se subțiază cu 100 ml de supă concentrată (sau apă) și se adaugă în sos. Se mai lasă sosul la foc mic, încă 2-3 minute și se amestecă în el întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului.
Când pastele sunt fierte, se strecoară, se clătesc, se scurg bine de apă și se răstoarnă pe platou.
Se toarnă deasupra pastelor sosul fierbinte, se amestecă și la urmă se adaugă măslinele. Se servește imediat.
1
Dacă vreți ca sosul să fie mai fin, dați legumele prin blender.
2
Dacă doriți, puteți folosi ulei de măsline.
3
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să dea sosului un gust amar. Înmuiați-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic.
4
Puteți adăuga și alte condimente care vă plac, dar cu măsură.
5
Preparați sosul la foc mic, mai ales după ce ați adăugat amidonul subțiat, ca să nu se prindă de fundul vasului.