Îmi place mult sosul picant, pe care-l folosesc atât la preparate din carne, cât și la legume, sau paste. Important este că se face ușor și că este economic, așa că oricine poate să-l facă rapid, dacă dorește...
Ingredientele de mai jos sunt pentru o porție, suficientă pentru mai multe persoane (în funcție de cât este de apreciată).
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală și se mărunțesc fin, după care se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se spală roșiile, se curăță de coajă și de semințe, după care se taie cubulețe și se dau la mărunțitor, pentru ca sosul să fie cât mai fin.
Se adaugă roșiile mărunțite în tigaie, peste ceapă și usturoi și se lasă la foc mic, până ce mai scade lichidul lăsat.
Se adaugă toate condimentele (sare, piper, zahăr boia, chilli, oregano...) și sucul de roșii, se amestecă pentru omogenizare și apoi se mai lasă sosul pe foc încă 3-4 minute.
Se subțiază amidonul alimentar cu supă concentrată (sau apă) și se adaugă în sos. Se amestecă sosul și se mai lasă la foc mic încă 2-3 minute, după care poate fi turnat în sosieră și prezentat la masă.
Se servește fierbinte, cu legume, paste sau preparate de carne. Se ornează cu pătrunjel tocat.
1
Pentru ca sosul să fie mai fin, dați legumele prin mărunțitor.
2
Căliți ușor legumele în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să dea sosului un gust amar.
3
Puteți folosi ulei de măsline, dacă așa doriți.
4
Puteți adăuga și alte condimente care vă plac, dar fără a face abuz de ele.
5
Preparați sosul la foc mic, mai ales după ce ați adăugat amidonul alimentar, ca să nu se prindă de fundul vasului.
6
Serviți sosul fierbinte (cald).