Crème brûlée este unul din deserturile clasice ale bucatariei franceze, originea ei se pierde in negura timpurilor si nu exista date de provenienta clara a acestui magic desert. Este inrudita cu crema catalana care este o crema caramelizata cu faina de porumb cunoscuta din secolul XVIII . Francezii, englezii si spaniolii isi disputa provenienta acestui desert de secole, castig de cauza ar avea francezii pentru ca prima ei mentiune intr-o scriere apare in “Nouveau cuisinier royal et bourgeois de François Massialot publicata in 1961 . In Marea Britanie este mentionata abia in 1879 sub denumirea de Cambridge burnt cream. Am facut aceasta mica introducere istorica ca sa va faceti o idee despre vechimea acestui desert si spun eu ca daca a rezistat atatea secole este pentru ca are ceva magic, un gust fin si sublim sub o crusta crocanta de zahar ars …dar totul extrem de simplu si de usor de realizat.
Se pune smantana lichida intr-un vas si se pune la incalzit, trebuie adusa pana aproape de punctul de fierbere dar fara sa fiarba, cu vanilie tija sau extract in compozitie. In acest timp se freaca galbenusurile de ou cu zaharul. Peste acestea se adauga smantana fierbinte si se omogenizeaza bine cu un tel rotund. Se toarna in caserole micute, de orice forma aveti, cele clasice sunt de lut, rotunde si joase. Se pun in baie marie de apa firebinte (acesta este un sub secret ) daca le puneti in apa rece ele se vor raci in prima faza si apoi vor relua coacularea si asta va influenta onctuzitatea cremei. Se aseaza in cuptorul preincalzit la 160 de grade.
Dupa ce ati asezat tava in cuptor adaugati apa pana la jumatatea vaselor de crema de zahar ars. Se lasa timp de 25-30 minute depinde de cuptor.
Se lasa la racit, de preferabil 2-3 ore la frigider. Se adauga apoi un strat subtire de zahar si se incepe caramelizarea.
Incredibil cat de simpla si buna poate sa fie, o crusta crocanta, un interior catifelat si aromat, un desert simplu si perfect. Daca nu o serviti imediat nu faceti caramelizarea decat inainte de servire. Daca nu aveti aparat de caramelizat, puneti in cuptor sub grill cateva minute, nu este chiar acelasi rezultat dar sunteti pe aproape, crema trebuie sa ramana rece. Exista si niste prese metalice speciale care se infierbanta si se pun direct peste zahar care sa inlocuiasca arzatorul de caramelizat.
1
se incalzeste bine smantana fara a o fierbe asa coagularea are un start rapid
2
apa in care se pune in baie- marie se aduce in clocot si se foloseste asa fierbinte ca sa nu raceasca compozitie
3
se lasa la racit 2 ore la frigider inainte sa caramelizam zaharul de deasupra