Crema de zahar ars - Reteta gustoasa pentru un desert fin si cremos.
Crema de zahar ars, cunoscuta si sub denumirea de crème brûlée, este un desert frantuzesc clasic, constand dintr-o crema fina de vanilie sau alte arome, scaldata intr-un sos delicios de zahar caramelizat. Acest desert este apreciat pentru combinatia excelenta dintre textura catifelata si dulceata cremei si aroma caramelului.
Poate fi servit la temperatura camerei sau rece. Este un desert elegant si delicios, perfect pentru a fi servit la ocazii speciale sau pentru a te rasfata intr-o zi obisnuita.
Pentru Crema de zahar ars - Reteta gustoasa pentru un desert fin si cremos ai nevoie de urmatoarele ingrediente: lapte, oua, zahar, vanilie.
Iata cum se prepara Crema de zahar ars - Reteta gustoasa pentru un desert fin si cremos:
Preincalzeste cuptorul la 150°C.
Foloseste o forma de copt mai mare sau boluri termorezistente daca vrei sa prepari portii individuale.
In vasul in care vrei sa gatesti crema de zahar, pune zaharul la topit si lasa-l pe foc pana capata culoare aramie. Atentie sa nu il arzi. Roteste forma astfel incat zaharul ars topit sa tapeteze si peretii uniform.
Intr-un bol mare, bate galbenusurile de ou impreuna cu zaharul pana cand amestecul devine deschis la culoare si se ingroasa.
Incalzeste laptele intr-un vas mic pana cand devine fierbinte. Nu il fierbe!
Incetul cu incetul, toarna laptele peste amestecul de galbenusuri si zahar, amestecand continuu pentru a evita coagularea oualor.
Adauga extractul de vanilie si continua sa amesteci pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate.
Toarna amestecul in cratita mare sau forme individuale (ramekin-uri sau forme de ceramica) si asaza-le intr-o tava de copt adanca.
Umple tava de copt cu apa fierbinte pana la jumatatea inaltimii formelor pentru a crea un bain-marie.
Coace in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 40-50 de minute sau pana cand crema este rumenita la margine, dar mijlocul tremura usor.
Dupa ce crema este coapta, scoate vasul din cuptor si lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Apoi, acopera-l si pune-l la frigider pentru cel putin 2 ore sau pana cand este complet racitt.
A doua zi, acopera vasul cu un platou adanc si rastoarna-l ca sa se desprinda crema de zahar care va fi garnisita cu sosul caramel.
Poti incerca si varianta de Tort de mere cu crema de zahar ars sau Tort Kodrit Kadir, la fel de gustos.
O alta varianta delicioasa pe care o poti prepara pentru cei dragi este si reteta de Tort cu crema de zahar ars si dulceata de afine, un desert savuros.