Ciorba de somn la ceaun

de Panacris in Peste, 3 Sep 2020 | 4003 vizualizari

 

În fiecare an, cam de două ori, ne întâlnim cu familia, mărită sau lărgită cum îi mai spun eu, nași, fini, cumetri, copii, nepoti… și punem de ceva bun la ceaun sau proțap. De data asta am preparat o super ciorbă din somn, care a fost pe gustul tuturor, mai puțin al Zmeișorilor :D :))) Eiiii, s-au compensat cu inimă la grătar și frigărui din carne de miel. Rețeta se poate adapta la cantități normale, pentru o familie de 4 persoane, se taie din zerouri! :D 😊)) P.S. Daaa, am gătit la comun, nu-mi asum prepararea și gătirea pe deplin;) Fiecare și adus touch-ul :D, personal :)))) Așa e frumos când gătești la liber, la foc de lemne! ;) :))) 

 

INGREDIENTE

  • Somn 1 bucată cca. 5000 g,
  • Morcovi cca. 500 g,
  • Păstârnac cca. 300 g,
  • Pătrunjel rădăcină cca. 300 g,
  • Țelină rădăcină cca. 300 g,
  • Ceapă galbenă cca. 500 g,
  • Ardei kapia cca. 300 g,
  • Roșii decojite cca. 1000 g,
  • Ulei de floarea soarelui cca. 300 ml,
  • Sare grunjoasă după gust,
  • Apă de izvor cca. 8000 ml,
  • Borș de putină cca. 4000 ml,
  • Ouă 8 bucați,
  • Icre de pește cca. 100 g.
  • Verdeață ( pătrunjel, leuștean) cca. 200 g.
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de somn la ceaun:

Peștele se eviscerează, se curăță și se porționează.

Legumele se curăță și se toacă grosier.

Ceaunul se încinge, se adaugă uleiul, legumele tocate cca. 1000 ml apă și se lasă la călit, cca. 10 minute, amestecându-se ușor. Apoi se adaugă restul de apă și se lasă la fiert la foc iute cca. 30 minute până ce legumele se gătesc. Se adaugă capul și coada somnului, se lasă la fiert, la foc mediu până ce cade carnea de pe oase, apoi se scoate din ciorbă.

Se asezonează de sare, roșiile decojite, borșul și se mai lasă la fiert cca. 20 minute, apoi se adaugă bucățile de pește, lăsându-se la fiert cca. 20 minute ca să se gătească.

După ce peștele a fiert se scoate din ciorbă și se lasă la cald până la servire.

Ciorba se finalizează adăugând ouăle amestecate cu  icrele și zeamă fierbinte din ciorbă, ca să nu se taie, facă omletă. Atenție ceaunul trebuie luat  de pe foc și lăsat cca. 20 minute, până se adaugă dreseala de ou și icre.

Ciorba se servește fierbinte asezonată cu verdeață, cu bucăți de pește servite alăturat.

 

Spor și poftă bună! 

TIPS-URI

1

rețeta în sine e simplă, trebuie doar un pic de îndemânare și multăăă răbdare! ;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de somn la ceaun" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de somn in zeama de varza