Ciorba de burtă dreasă cu smântână este una din ciorbele preferate ale românilor și are o savoare greu de egalat și o textură cremoasă, catifelată. Este o ciorbă de inspirație otomană, cu diferența că pentru înăcrire, turcii folosesc mai degrabă lămâiem decât oțetm iar ciorba nu este făcută cu zarzavaturi de supă.
Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 4 l de ciorbă.
Cum pregătim ciorbă de burtă:
Este de preferat burtă de vițel gata curățată, dar nu prefiartă, deoarece nu mai beneficiați de savoarea și gustul adevărat al ciorbei de burtă. Chiar dacă este albă și curată, pentru a îndepărta orice miros neplăcut, am pus burta într-un vas încăpător și am acoperit-o cu apă în care am dizolvat 1 lingură de bicarbonat de sodiu. Am lăsat-o la frigider cam 2-3 ore, după care am spălat-o bine cu apă rece.
Între timp am curățat și spălat bine zarzavaturile. Spălăm și rasolul de vită.
Burta tăiată în bucăți mărișoare (dacă nu este deja tăiată fideluțe) se pune la fiert împreună cu rasolul de vită, câteva boabele de piper, foaia de dafin, precum și o lingura de sare. Tot acuma puteți să adăugați ceapa și rădăcinoasele. Ciorba de burtă trebuie să aibă suficient lichid și este indicat să fiarbă la foc mic, ca să nu scadă. Chiar și în oala sub presiune durează cel puțin 2 ore.
După ce burta şi rasolul de vită au fiert, se scot din oală împreună cu legumele şi se lasă să se răcorească. Supa se strecoară în vasul în care vom face ciorba, îndepărtând boabele de piper și frunza de dafin. După ce s-au răcit, burta se taie fideluțe (dacă nu este deja tăiată), de dimensiunea care ne place, iar carnea de vită se îndepărtează de pe os și se taie fâșii subțiri (rasolul era fraged așa că l-am rupt bucățele, nu prea mari).
Cui îi place, poate să paseze legumele fierte și să le adauge în ciorbă. Eu nu am pus legumele fierte.
Burta tăiată fideluțe, carnea de vită tăiată fâșii subțiri șe eventual legumele pasate se pun în ciorbă şi se lasă să mai dea câteva clocote (2 minute). Am pus și măduva din os, la ciorbă, deoarece îi dă un gust foarte bun.
Se pregăteste mujdeiul din usturoiul zdrobit și câteva linguri de apă foarte rece. Se adaugă mujdeiul la ciorbă și se potrivește de sare, piper și oțet, după gust.
Unii obișnuiesc să dea 1-2morcovi, prin răzătoarea mică, și căliți în ulei să-i adauge în ciorbă, la sfârșit, pentru a-i da o culoare mai frumoasă. Nu recomand deoarece îi va schimba complet gustul, ciorba de burtă devenind mai dulce.
Oricum, ciorba va avea pe deasupra, steluțe de grăsime, de la măduva din os iar după ce o vom drege, va fi foarte bună!
Cum se drege ciorba de burtă:
Gălbenușurile se pun într-un castron și se bat împreună cu smântana. Se diluează amestecul de smântână și gălbenușuri cu câte un polonic de zeamă fierbinte, amestecând bine de fiecare dată. Continuăm să adăugăm zeamă din ciorba de burtă fierbinte, până simțim că amestecul din castron s-a înfierbântat. Amestecul rezultat se toarnă în oala cu ciorbă, amestecând energic. După ce dregem ciorba, putem potrivi gustul ei, cu oțet, la întreaga cantitate, dar la fel de bine poate s-o facă fiecare, în propria farfurie.
Cum servim ciorba de burtă:
Ciorba de burtă se servește neapărat fierbinte. Cine dorește ca ciorba să fie mai consistentă, poate să adauge suplimentar smântână și oțet, după gustul fiecăruia. Să nu uităm nici de ardeiul iute sau hreanul în oțet, care se potrivesc de minune cu ciorba de burtă. Opțional, puteți presăra deasupra, pătrunjel verde tocat.
Poftă bună!
1
Dacă vă place, puteți să pasați (mixați) legumele fierte și să le adăugați în ciorbă.
2
Dacă doriți ca ciorba să fie mai consistentă, puteți să adăugați suplimentar smântână și oțet, după gustul fiecăruia.
3
Dacă vă place, serviți ciorba de burtă cu ardei iute și/sau hrean în oțet.
4
Puteți orna ciorba cu pătrunjel verde, tocat mărunt.
5
Pentru a îndepărta orice miros neplăcut, puneți burta într-un vas cu apă, în care dizolvați 1 lingură de bicarbonat de sodiu, ca să stea cca 2 ore, înainte s-o fierbeți.
6
Recomand să puneți hreanul doar atunci când serviți ciorba de burtă!