Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Rasol de vita in sos de ceapa
Postat de: gurita_ta2005 in VitaRasolul de vita se pune intr-o cratita cu apa la fiert(eu am facut o ciorbita) timp de 1 h- 1.30 h . Ceapa se toaca marunt,ardeiul se taie cuburi ,se pune unt si se pun la calit 5 minute. Se...Citeste continuarea
Perisoare si oua posate in piure de...
Postat de: merisor67 in Mancaruri cu carneAm pus 4 oua, pentru ca atatea persoane suntem la masa, pentru a doua zi, ouale le-am preparat separat. Incepem cu prepararea perisoarelor. Amestecam carnea tocata cu ceapa trecuta prin...Citeste continuarea
Gris cu lapte
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriSe pune laptele la fiert si inainte de a incepe sa clocoteasca se adauga grisul si se amesteca repede cu telul. Apoi se adauga zaharul si se amesteca continuu pana cand incepe sa clocoteasca si sa...Citeste continuarea
Prajitura cu iaurt si cafea
Postat de: reisnaor_2006 in PrajituriSe bat ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devin ca o crema. Adaugam apoi pe rand margarina la temperatura camerei, iaurtul,esenta de rom ...Citeste continuarea
Bruschete cu Branza pufoasa Delaco
Postat de: Valclaudia in SandvisuriPreincalzim cuptorul la 160 grade. Taiem chiflele in doua pe orizontala, le ungem cu crema de branza. Spalam si curatam legumele. Le taiem apoi rondele, asezam peste feliile unse rondele...Citeste continuarea
Tava cu aperitive
Postat de: mihaelar63 in Aperitive / GarnituriMozzarella se da prin miere indoita cu apa, aoi se tavaleste prin susan . Chiftelutele se obtin prin amestecarea ingredientelor enumerate mai sus . Se prepara chiftele mici care se dau prin...Citeste continuarea
"Cozonac" de carne
Postat de: mihaelar63 in Mezel de casaMorcovii , telina , ardeiul si ceapa se taie cuburi si se amesteca cu carnea, ouale , pesmetul ,mozzarella , masline ,carnaciori rondele , sare si boia . Se uda o foie de copt...Citeste continuarea
Foietaj cu migdale si stafide
Postat de: mihaelar63 in DulciuriFoia de placinta se imparte in patrate cu latura de 4-5 cm . Fiecare patrat se unge cu dulceata de capsuni , se presara cu fulgi de migdale si se pune cate 2-3 stafide . Se rasuceste fiecare...Citeste continuarea
Parjoale crocante de vitel
Postat de: mihaelar63 in VitaSe amesteca carnea tocata cu un ou , pesmet , sare , pasta de ardei , ceapa verde si patrunjel verde . Se formeaza in palme parjoale [ ca chiftelele dar mai ovalizate si aplatizate ]. Se dau...Citeste continuarea
Ciorba de porc cu broccoli si conopida
Postat de: mihaelar63 in CiorbeOsul de porc se spala si se pune la fiert in 3-4 l apa sarata . Morcovul se curata, se spala si se taie rondele . Gogosarul se curata se spala si se taie cuburi . Usturoiul se...Citeste continuarea
Varza calita pe pofta
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carneVarza se taie fideluta . Morcovul se curata si se razuieste fasii cu ajutorul curatitorului de legume .Caliti varza si morcovul in 100 ml ulei ulei . sarati . Fierbeti pastele fainoase in...Citeste continuarea
Cartofi copti cu rozmarin si usturoi
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de postCartofii se curata , se spala si se taie pe lung . Usturoiul se curata . Rozmarinul se spala . Rosiile se spala si se taie in doua . Puneti intr-o tava cartofii ,usturoiul si...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi cu smantana si...
Postat de: mihaelar63 in CiorbeCuratati si spalati legumele. Tocati ceapa, telina. Taiati cuburi morcovul si ardeiul. Prajiti-le usor in ulei 1-2 minute. Turnati deasupra 3-4 l apa. Sarati dupa gust. Fierbeti legumele 15...Citeste continuarea
Carnaciori in foietaj
Postat de: mihaelar63 in Aperitive / GarnituriAluatul de foietaj se dezgheata treptat la temperatura camerei . Se taie fasi cu latimea de 10 cm . Carnaciorii se taie tot la lungimea de 10 cm . Se aseaza carnaciorii...Citeste continuarea
Cremsnit American
Postat de: mitinita in PrajituriPreincalzim cuptorul. Cum se prepara blatul Se mixeaza galbenusurile cu zahar, apoi adaugam apa si ulei, cate o lingura o data. Adaugam faina cernuta, praful de copt si cacao, amestecam sa...Citeste continuarea
Kringel Estonian cu mac
Postat de: Angelica in Dulciuri*Pentru inceput pregatim aluatul: 1.Punem drojdia si zaharul in laptele caldut, nicidecum fierbinte, si lasam sa stea pana incepe sa se formeze spuma deasupra. 2.Intre timp,...Citeste continuarea
Ciuperci umplute cu spanac
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postIntr-o tigaie se pune la incalzit putin ulei de masline, se adauga vreo 4 catei de usturoi striviti. Se adauga spanacul si se caleste cateva minute. Se curata si se taie cozile ciupercilor....Citeste continuarea
Ciuperci umplute cu legume la cuptor
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postCiupercile se curata de pielita, se taie piciorusele si se spala bine in mai multe ape. Palariile ciupercilor se pun la scurs, apoi se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Piciorusele ciupercilor...Citeste continuarea
Ciuperci la cuptor
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postCiupercile se curata, se inlatura piciorusele si se spala in multe ape. Palariile ciupercilor se pun la scurs si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei. Piciorusele ciupercilor se toaca...Citeste continuarea
Tort aromat cu nuca
Postat de: geoline in TorturiPentru blat Se separa oualele, albusurile se bat cu praful de sare si cu zaharul. Galbenusurile se freaca cu uleiul, apoi se adauga peste albusuri amestecand incet. Se adauga laptele, aromele...Citeste continuarea
Ciulama de ciuperci - de post
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postSe taie ceapa marunt si se pune la calit, cand a devenit aurie adaugam ciupercile curatate si taiate feliute (daca sunt ceva mai mari, le mai taiati in doua). Se lasa pe foc cu un capac...Citeste continuarea
Chifteluțe de varză
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postVarza se toacă fideluță și se freacă cu puțină sare. Cartofii se curăță de coajă, se spală și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare. Se fierb 15 minute, se...Citeste continuarea
Fasole batuta cu acritura(hasca)
Postat de: reisnaor_2006 in Mancaruri de postFasolea se pune de pe o zi pe alta la inmuiat. A doua zi se schimba apa si se pune la fiert in apa cu sare. Cele 2 cepe le taiem fidelute si le calim in ulei. Adaugam sare, piper dupa gust si o...Citeste continuarea
Pastrav cu rosii si portocale
Postat de: ianculubita in PastravPestele curatat, spalat, uscat, condimentat cu sare si piper se pune in tigaia cu ulei incins si se tine cate 1 min.pe fiecare parte; se adauga in tigaie patrunjelul tocat marunt ,coaja rasa si...Citeste continuarea
Legume la Multicooker
Postat de: gurita_ta2005 in Mancaruri de postCeapa o tocam marunt si o punem in vasul din multicooker. Morcovul il taiem rondele,iar ardeiul gras cubulete si le adaugam peste ceapa cu putin ulei de masline. Setam aparatul din meniu la...Citeste continuarea
Creveti cu ananas si chilli
Postat de: gurita_ta2005 in Fructe de mareCrevetii se spala sub jet de apa rece si se pun la scurs. Ceapa se taie solzisori si se pune la calit in ulei de masline, adaugandu-se si un catel de usturoi intreg. Dupa cateva minute se...Citeste continuarea
Sandvici cu sunca si mazare verde
Postat de: mihaelar63 in SandvisuriCeapa se curata. Se spala si se toaca marunt cubulete . Prajiti ceapa usor pana devine sticloasa [ 1-2 minute ] in uleiul amestecat cu unt ]. Adugati sare si mazarea verde + putina apa ....Citeste continuarea
Ciorbita de oaie cu legume
Postat de: AnyCostescu in CiorbeLegumele se curata , se spala si se toaca dupa preferinta. Coasta de oaie se taie in bucati mai mici si se pune cu legumele intr-o oala incapatoare. Acoperim cu apa si lasam sa fiarba circa 1 ora....Citeste continuarea
Covrigi cu telemea
Postat de: AnyCostescu in PiinePune drojdia la inmuiat cu putina apa calda. Intr-un bol pune faina, sare, zahar, oul,untul, telemeaua rasa si drojdia inmuiata.Incepe sa framanti adugand apa putin cate putin ,...Citeste continuarea
Placinta cu carne de pui
Postat de: AnyCostescu in PuiSe pun ingredientele pentru aluat intr-un bol si se framanta un aluat compact.Lasam la cald pentru minim 30 minute. ARdeiul gras se curata de seminte si se toaca cubulete.Morcovul se...Citeste continuarea
Chiftele de zucchini cu cartofi
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de postCuratati si spalati legumele . Cartofii se dau prin razatoarea mare . La fel si zucchini cu coaja . Se scurg usor legumele razuite de zeama si se amesteca cu ceapa si gogosarul tocate...Citeste continuarea
Tortellini cu ardei copt, branza si...
Postat de: rhapsody in Tortellini1. Pune ardeii copti intr-un blender si paseaza-i pana cand pasta obtinuta este fina. 2. Pune faina pe masa de lucru, fa o adancitura in mijlocul acesteia si pune sarea, pasta de ardei si...Citeste continuarea
Placinta si melci cu mere (de post)
Postat de: rhapsody in DulciuriSirop zahar ars: Prepari siropul punand zaharul cu 50 ml apa intr-o cratita cu fund dublu. Amesteci si lasi pe foc pana cand zaharul este complet dizolvat si capata culoare...Citeste continuarea
Paste umplute cu branza
Postat de: ianculubita in PasteSe fierb pastele (nu toate pentru ca se lipesc intre ele), 2-3 min, se scot, se trec prin jet de apa rece apoi se lasa deoparte; se amesteca ricotta cu mazare, sare, piper, ouale fierte si date pe...Citeste continuarea
Tort cu zmeura, nuca de cocos si...
Postat de: rhapsody in TorturiBlat 1: 1. Preincalzesti cuptorul la 180 °C. 2. Intr-un vas amesteci ingredientele uscate (faina, cacao, praf de copt si zahar). Separat amesteci ingredientele umede (apa,...Citeste continuarea
Prajitura cu nuca si ciocolata
Postat de: ela in PrajituriAlbusurile le batem spuma cu un praf de sare pana se intaresc,apoi adaugam treptat zaharul si batem bine in continuare.Faina o amestecam cu nuca macinata,praful de copt si de amoniu si o adaugam...Citeste continuarea
Biscuiti aromati cu faina integrala
Postat de: Ela68 in Dulciuri1. Margarina la temperatura camerei se amesteca cu zaharul si se mixeaza pana ce acesta se topeste si rezulta o crema spumoasa. Adaugam sarea si oul si batem in continuare cu mixerul pana la...Citeste continuarea
Guguluf cu avocado, nuca si Rama...
Postat de: Valclaudia in PrajituriPreincalzim cuptorul la 175 grade. Spargem ouale intr-un castron din plastic, adaugam margarina Rama mit Butter la temperatura camerei (sau o tinem o jumatate de minut la microunde), zaharul,...Citeste continuarea
Supa crema de legume cu crutoane
Postat de: yoli86 in SupeCuratam si spalam legumele, se taie in bucati mari si se pun in oala si adaugam apa, aveti grija sa fierbeti legumele in cat mai putina apa(,cat sa le cuprinda) pentru a nu pierde...Citeste continuarea
Zucchini pane
Postat de: pity19 in Mancaruri de legumeClatim dovleceii ; Ii curatam de coaja ; Taiem felii rotunde ; Condimentam cu sare si piper ; Fiecare felie de zucchini o dam prin faina si ou ; Punem o tigaie cu ulei la...Citeste continuarea
Hamsii
Postat de: pity19 in PesteLasam pestele la dezghetat ; Curatam de mate , daca este nevoie ; Condimentam cu sare si piper ; Punem o tigaie cu ulei de masline la incins ; Dam pestii prin faina amestecata cu malai...Citeste continuarea
Mamaliga fiarta
Postat de: cristinutanicolita in Aperitive / GarnituriApa se pune la fiert cu sare. Inainte de a da in clocot se presara foarte fin o mana de malai,amestecand sa nu se faca cocoloase si se lasa sa fiarba 5-10 min pana dispare spuma alba care se face...Citeste continuarea
Mamaliga delicioasa
Postat de: reisnaor_2006 in Aperitive / GarnituriSe pune malaiul intr-o oala, se adauga apa rece si sarea. Se amesteca tot timpul ca sa se desfaca malaiul in apa si sa nu se prinda de oala. Nu trebuie sa amestecati repede sau cu forta, doar sa...Citeste continuarea
Impletitura cu branza
Postat de: simona72 in PrajituriAluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in ordinea scrisa mai sus la ingrediente. Setam masina de paine doar pentru framantare, iar dupa expirarea timpului, scoatem...Citeste continuarea
Bautura cu lapte si baton rom
Postat de: robert_badica in BauturiMai intai pregatim ingredientele.Apoi,punem laptele la incalzit pe foc.Separat intr-o cana amesteca cacaoa,zaharul si sarea,pana ce se omogenizeaza.Dupa ce laptele s-a incalzit,nu foarte mult,il...Citeste continuarea
Faguri cu crema de vanilie
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriDe obicei, incep prin a pregati crema pentru ca apoi, in timp ce coc fagurii sa ii si asamblez. Crema: Intr-o cratita se bat ouale, apoi se adauga zaharul si esenta de vanilie si se...Citeste continuarea
Piept de pui in sos alb cu tarhon
Postat de: simona72 in PuiPieptul de pui se spala, se tamponeaza cu hartie de bucatarie, se taie cubulete si se marineaza in sare, piper si ulei de dovlec. Se amesteca ingredientele si se lasa 15 minute la marinat. Intre...Citeste continuarea
Cartofi Duchesse
Postat de: simona72 in Aperitive / GarnituriSe spala bine de tot cartofii intregi cu tot cu coaja. Se pun la fiert in apa cu sare. Se fierb pana furculita patrunde usor in cartofi, aproximativ 30 minute, avand in vedere ca sunt marisori. Se...Citeste continuarea
Chiftelute de legume
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postCartofii se spala de pamant si se pun la fiert cu tot cu coaja in apa rece . Dovlecelul se curata de coaja si se da pe razatoarea mare. Usturoiul si ceapa se curata, se spala si se toaca marunt....Citeste continuarea
Chiftelute de cartofi cu sos de rosii
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postCartofii se spala si se fierb in coaja. Cand s-au racit ori se vor pisa cu o furculita, ori se vor da pe razatoare (cea mare). Se adauga usturoiul pisat, o lingurita de vegeta, piper dupa gust...Citeste continuarea