Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Arista di maiale al forno con patate
Postat de: gurita_ta2005 in PorcCarnea se cresteaza in felii(nu se cresteaza foarte adanc),se unge cu ulei de masline pe ambele parti,iar unde sa crestat se pun felii de usturoi si se condimenteaza. Cartofii se taie cuburi,se...Citeste continuarea
Guacamole
Postat de: ianculubita in Aperitive / GarnituriSe scoate pulpa de la avocado,se pune intr-un bol impreuna cu usturoi,sare,si pentru inceput 1lingurita de zeama de lamaie; se paseaza totul cu blenderul vertical,se potriveste de gust,daca mai...Citeste continuarea
Oua de prepelita gratinate
Postat de: ianculubita in Aperitive / GarnituriIn tigaia cu jumatate din unt,se calesc ceapa si ciupercile taiate suvite,dupa ce a scazut apa din ele se condimenteaza cu sare,piper,putin cimbru apoi se imparte in vase ramekin unse cu restul de...Citeste continuarea
Crema de zahar ars
Postat de: Corina33 in DulciuriSe topesc 5 linguri de zahar la foc mic pana devine galben-ruginiu, apoi se tapeteaza peretii unei tavi ceramice sau a cratitei in car urmeaza sa coacem crema si zaharul topit. Se mixeaza...Citeste continuarea
Salata orientala cu masline
Postat de: gurita_ta2005 in Aperitive / GarnituriCartofii se pun in coaja la fiert in apa cu sare timp de 20-30 minute. Morcovul se curata de coaja si se pune separat la fiert,dupa care se taie feliute. Ceapa o tocam marunt,o frecam cu...Citeste continuarea
Pui umplut la cuptor
Postat de: reisnaor_2006 in PuiPentru inceput se pregateşte puiul, se curata, se spala şi se scurge de apa. Dupa ce s-a scurs bine, se unge şi in interior şi in exterior cu...Citeste continuarea
Cod Bacalhau cu Alheira si Grelos...
Postat de: cristeena20 in PestePestele bacalhau e un peste cod sarat si uscat , care se tine la inmuiat in apa rece in prelabil 1-2 zile, sch8imbandu-se apa de mai multe ori. Bucatile de peste vor creste si se pot folosi pe...Citeste continuarea
Pariziene cu Mere si Gem de Prune
Postat de: Valyvalentyna in DulciuriPunem faina intr un castron si facem un cuib in mijloc in care punem sarea, zaharul si drojdia, peste care am pus si laptele cald, am facut o maia pe care am lasat-o 10 min sa creasca. Apoi am...Citeste continuarea
Garnitura de cartofi
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriCartofii ii spalam,ii curatam si ii taiem cubulete,Ii punem la fiert in apa cu sare. Ii scurgem de apa si ii lasam sa se raceasca putin. Intr-o tigaie adaugam uleiul si cand este incins...Citeste continuarea
Desert nuci umplute
Postat de: Geanina87 in DulciuriCoji : Se mixeaza ouale cu zaharul, apoi se adauga uleiul, esenta si faina amestecata cu praful de copt. Trebuie sa iasa un aluat moale, dar nelipicios. Lasam la odihnit 30 minute, apoi formam...Citeste continuarea
Poloneze si Colacei Polonezi
Postat de: Valyvalentyna in DulciuriPunem faina intr un vas mai mare si in mijlocul faini facem o gropita in care punem cubuletul de drojdie cu 2-3 linguri de lapte caldut si lasam 10 min, intre timp topim zaharul ramas in restul de...Citeste continuarea
Prajitura Sah cu nuca de cocos
Postat de: andaoana in PrajituriEste foarte important sa folositi doua tavi de aceiasi dimensiune . Daca nu aveti doua tavi la fel atunci blaturile le faceti pe rand si se coc in aceiasi tava . Eu am folosit o tava de tort cu...Citeste continuarea
Legume cu aripioare la cuptor
Postat de: andaoana in PuiAripioarele de pui le spalam in apa rece si curatam eventualele resturi de pene . Le asezonam cu sare si piper , si le stropim cu zeama de la o lamaie . Morcovul si ceapa le curatam de coaja si...Citeste continuarea
Carne de pui cu oua posate
Postat de: sufletista in PuiIntr-o tigaie adaugam pulpele si pieptul de pui taiat in 2(eu le-am fiert putin inainte). Adaugam feliile de muschi,acoperim cu capacul si lasam cca 10 min la foc mediu,intoarcem carnea pe...Citeste continuarea
Salata de cartofi
Postat de: Ali_Flor in Mancaruri de postFierbeti cartofii si morcovul, scurgetii si lasatii la racit atat cat sa nu va frigeti cand ii tineti in mana. Dupa ce s-au mai racit, curatatii de corja si taiatii in cubulete potrivite. Taiati...Citeste continuarea
Salam de biscuiţi, reţetă de post
Postat de: katty in DulciuriSalam de biscuiţi reţetă de post Sfaramam biscuitii intr-un castron, pastrand si bucati mai maricele.Punem fructele cu 2-3 linguri de apa la microunde pentru 1 minut, apoi le lasam putin la...Citeste continuarea
Croissante cu gem de caise
Postat de: katty in DulciuriPunem la foc laptele,apa, zaharul si untul si amestecam pana zaharul si untul se topesc si este atat de alda incat sa putem tine degetul in amestec fara sa ne ardem. Amestecam faina cu...Citeste continuarea
Chec cu lamaie
Postat de: katty in DulciuriTopim untul la microunde la temperatura mica.Radem lamaia si stoarcem zeama.Separat amestecam faina, zaharul si praful de copt. Adaugam ouale, unul cate unul, apoi untul topit, coaja...Citeste continuarea
Budinca de mere cu mei si karob
Postat de: Steffy in Mancare copiiPunem curmalele in apa si le hidratam pentru 30-40 minute. Tot in aceasta perioada lasam si meiul in apa (cana completata cu apa). Cand a trecut timpul, golim apa de la mei, punem alta. Punem...Citeste continuarea
Coq au vin rouge
Postat de: katty in PuiTransati cocosul in bucati potrivite pe care le spalati si le scurgeti bine de apa.Taiati ceapa julien si morcovul rondele subtiri.Intr-un vas incapator puneti bucatile de pui...Citeste continuarea
Rulada din omleta
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriIntr-un bol se bat ouale cu un praf de sare,se adauga smantana,50 g telemea rasa,piper. Amestecam cu telu adaugand treptat faina, Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt,...Citeste continuarea
Clatite integrale cu legume picante...
Postat de: katty in PuiAmestecam faina integrala cu taratele ,oul ,sare si apa minerala cat sa obtinem un aluat putin mai subtire decat pentru clatitele normale ,pe care il lasam 20 de minute sa se odihneasca....Citeste continuarea
Chiftele de cascaval cu ciuperci
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriAmestecam cascavalul ras cu faina ,sare ,piper macinat ,un ou ,drojdia si putin lapte caldut pana obtinem un aluat care sa poata fi modelat. Spalam ciupercile ,le scurgem bine si le...Citeste continuarea
Placinta cu ciuperci
Postat de: Corina33 in Aperitive / GarnituriMai intai pregatim aluatul : se amesteca faina cu sarea intr-un bol incapator. Drojdia o amestecam cu zaharul intr-o canita pana se lichefiaza, apoi adaugam cateva linguri de apa si o turnam...Citeste continuarea
Pizza cu carne de vita, mazare si...
Postat de: katty in PizzaDizolvam drojdia in putina apa calduta impreuna cu sarea si zaharul.cernem faina intr-un castron ,facem o adancitura la mijloc in care turnam drojdia si uleiul de masline.Turnam cate putina apa...Citeste continuarea
Tarta cu mazare
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriPentru aluatul de tarta cernem faina intr-un castron ,adaugam margarina cubulete si framantam un aluat nisipos.Batem oul cu 1-2 linguri apa rece si sare ,apoi adaugam peste faina.Framantam...Citeste continuarea
Biscuiti cu fructe pentru bebelusi
Postat de: Steffy in Mancare copiiPunem stafidele si merisoarele la hidratat in apa, eu le-am tinut 40 de minute. Cand s-au hidratat, le punem in robot sau in blender impreuna cu banana, marul, sucul de portocale. Pregatim...Citeste continuarea
Somon la cuptor cu sos de ciuperci
Postat de: katty in SomonSpalam fileurile ,le zvantam ,le presaram cu sare si piper proaspat macinat si le asezam intr-o tava .Le stropim cu 2 linguri ulei si le dam la cuptor pentru 15 minute.intre timp curatam cartofii...Citeste continuarea
Garnitura de cartofi Byron
Postat de: Corina33 in Aperitive / GarnituriCartofii spalati bine, se pun la fiert in multa apa cu sare si se lasa sa fiarba aproximativ 20 de minute. Ii scurgem de apa si ii lasam sa se raceasca, apoi ii taiem in doua si ii scobim de miez...Citeste continuarea
Somon in crusta
Postat de: katty in SomonAmestecam pesmetul cu nuca ,usturoiul pisat .Spalam somonul ,il tamponam cu un servet absorbant, il presaram cu sare si piper , apoi il ungem cu mustar si il trecem prin amestecul de nuca si...Citeste continuarea
Cornulete cu spanac si branza
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriDezghetam aluatul de patiserie. Dezghetam spanacul si il scurgem bine.Amestecam telemeaua sfaramata cu spanacul ,ciupercile ,piper macinat si oregano. Batem oul cu 1 lingura apa rece....Citeste continuarea
Scovergi dulci
Postat de: ela in DulciuriPunem branza la scurs intr-o sita si apoi o stoarcem bine daca are apa mai multa. Punem faina cernuta intr-un bol in care adugam ouale si praful de sare si amestecam,apoi adugam treptat sana si...Citeste continuarea
Friptura cu vitel rulat , porc si...
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carneCartofii se curata , se spala , se taie bucati mari, se sareaza si se pun in tava. Turnati in tava o cana cu apa . Bucata de vitel se bate bine cu batatorul de snitele si se unge cu...Citeste continuarea
Placinta cu carne si mozzarella
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri cu carneMai intai taiem ceapa si prazul marunt,il amestecam cu carnea tocata,punem sare si piper dupa gust si calim cca 10 min,cat sa se inmoaie ceapa,prazul si carnea sa-si schimbe culoarea. rasturnam...Citeste continuarea
Ruladă cu nucă ,portocale şi...
Postat de: diaconta in DulciuriAm pregatit mai întâi jeleul de portocale ca sa se raceasca pâna am pregatit rulada. Am stors 350 ml suc de portocale. Eu am preferat sa fie mai acrisoara,deci nu am...Citeste continuarea
Carne la ceaun
Postat de: geobucataras in Mancaruri cu carneCarnea o spalam bine si o taiem cum dorim, o condimentam cu delicat .Intr-un ceaun punem uleiul , carnea, foile de dafin, usturoiul pisat , vinul si apa si lasam sa fiarba pana ramane uleiul si se...Citeste continuarea
Mic dejun cu oua si mozzarella
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriPresaram faina pe masa de lucru, intindem aluatul intr-o foaie potrivit de subtire. Ungem un vas mic ceramic cu unt, asezam foaia de aluat. O intepam cu furculita si o ungem cu sosul de legume....Citeste continuarea
Pulpe de pui dezosate cu cartofi si...
Postat de: Andra22 in PuiPentru inceput dezosam pulpele de pui apoi le condimentam bine si le bagam la frigider pana pregatim cartofii pe care dupa ce ii curatam ii taiem felii putin mai groase si ii condimentam si pe...Citeste continuarea
Pulpe de pui umplute
Postat de: gabitsa in PuiPulpele dezosate se bat un pic cu batatorul de carne . Orezul se pune la fiert iar cand este fiert se lasa la racit apoi se amesteca cu kaizerul ,ardelul taiat cubulete, carnea tocata...Citeste continuarea
Placinta cu mere
Postat de: Kathy in DulciuriMerele se spala, se curata, se dau pe razatoarea mare si se dau la foc potrivit impreuna cu zaharul si scortisoara. Dupa ce au fiert se lasa la racit. Intr-un vas mai mare se pun ingredientele...Citeste continuarea
Pulpa de porc coapta in foi de...
Postat de: mihaelar63 in PorcPulpa de porc se spala si se zvanta . Usturoiul se curata si se taie jumatati. Pulpa se inteapa din loc in loc si se introduce cate o bucata de usturoi . Slaninuta se feliaza . Untura...Citeste continuarea
Penne integrale cu legume
Postat de: Oana in PenneIntr-o oala incapatoare punem apa cu sare la fiert. Cand apa clocoteste rasturnam pastele si le lasam sa fiarba (9 min scria pe pachetul meu Barilla). Intre timp pregatim legumele. Taiem ceapa...Citeste continuarea
Cozonac cu mar si scortisoara
Postat de: andaoana in PrajituriIncalzim 50 ml lapte , nu foarte tare , atat doar cat sa fie caldut . Dizolvam in el drojdia impreuna cu o lingura de zahar si una de faina . Amestecam bine si lasam la loc caldut pentru 10...Citeste continuarea
Langos
Postat de: andaoana in Aperitive / GarnituriIncalzim putin laptele si dizolvam drojdia . Adaugam sarea, oul batut putin cu furculita si faina . Framantam bine pana obtinem un aluat nelipicios. Din aluat formam o bila si o ungem cu...Citeste continuarea
Pulpite de pui cu galuste bavareze...
Postat de: merisor67 in PuiSpalam pulpele de pui, le scurgem bine si le condimentam cu sare, piper si boia de ardei. Intr-o tigaie incapatoare punem untura si uleiul la incins si prajim pulpele, intorcandu-le pe...Citeste continuarea
Ciorba de burechite
Postat de: Criss in CiorbeDin ou si faina se face un aluat de taietei, care se intinde intr-o foaie subtire dreptunghiulara. Cantitatea de faina e relativa si depinde de marimea oului folosit. Aluatul trevuie sa fie mai...Citeste continuarea
"Urate da` bune" ( Caramele )
Postat de: Ela68 in Dulciuri1. Am prajit semintele, sa aibe un plus de aroma. 2. Topim zaharul, avand grija sa nu-l ardem si incoropram untul. Aveti grija ca frige, asadar, lasati putin sa se topeasca, apoi amestecati....Citeste continuarea
Aripi de pui cu varza calita
Postat de: violeta30 in PuiPunem aripioarele intr-un vas cu ulei (4-5 linguri de ulei) la prajit, pe ambele parti, dar acoperite cu capac. Cand s-au prajit adaugam o cana de apa si lasam sa fiarba putin. Intre timp tocam...Citeste continuarea
Bors de curcan
Postat de: violeta30 in CiorbePunem apa la fiert si cand a fiert adaugam legumele taiate cubulete, mai putin rosiile si sucul de rosii. Intr-un vas separat oparim carnea (asa iese toata spuma), cand a dat in clocot varsam apa...Citeste continuarea
Bulete de cartofi
Postat de: timea in Mancaruri de legumeCartofii in coaja si spalati bine inainte, ii punem la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti ii scoatem din apa si lasam sa se raceasca atat cat sa putem pune mana pe ei si sa ii curatam de...Citeste continuarea