Tortul l-am facut cu dedicatie pentru mama mea si drept pentru care am vrut ceva mai deosebit. Ceea ce am stiut de la inceput a fost ca vreau un gust intens de lamaie, restul a venit pe parcurs, in timp ce faceam foile la tort...Am lucrat in doua etape, in prima zi am facut foile, iar in ziua urmatoare am facut cremele...se pot face toate in aceeasi zi, dar trebuie sa stea macar 24 ore la frigider pentru a se inmuia si a se fragezii foile...
Pentru foi: se separa albusurile de galbenusuri, se mixeaza albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul si se continua mixarea pana obtinem o bezea ferma. Se adauga sucul de limeta sau lamaie si se mixeaza pana la incorporarea ingredientelor. Untul se topeste, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu galbenusurile. Se adauga la bezea amestecul de galbenusuri si se mixeaza la viteza medie pana la incorporarea lor. Se adauga si coaja de limeta rasa fin, faina in mai multe transe si se amesteca cu un tel tip para, de jos in sus, sa scoatem cat mai putin aer din bezea. Pentru copt foi am folosit o tava rotunda din silicon, pe care am spreyat-o inainte de fiecare utilizare cu putin ulei de floarea soarelui. Din aluatul de foi am copt trei foi in tava de silicon, in cuptorul incins la 180 grade pentru 13-15 minute, nu mai mult.
Pentru crema de vanilie si lamaie: intr-un castron se amesteca galbenusurile, laptele rece, amidonul, zaharul si semintele de la o pastaie de vanilie. Dupa fiecare ingredient adaugat se amesteca cu un tel tip para. Se transfera toata compozitia intr-o craticiopara cu fund dublu se pune pe foc mic, se amesteca mereu cu telul si se lasa pana crema fierbe si se ingroasa. Trebuie sa aibe consistenta ca de budinca. la urma se adauga si sucul de lamaie. Se pune peste crema o folie alimentara(sa nu prinda pojghita deasupra) se da la frigider pana se raceste complet. Dupa ce crema s-a racit, se mixeaza si se adauga treptat mascarponele. Se da la frigider pana in mo9mentul asamblarii tortului.
Pentru foile din bezea: cele 3 albusuri ramase de la crema, se mixeaza cu un parf de sare, se adauga zaharul si se continua mixarea pana obtinem o bezea ferma. Turmericul se amesteca cu sucul de lamaie sa se dizolve. Se obtine o pasta de un galben intens, care se adauga la bezea. Se mixeaza pana la incorporarea completa. Se adauga amidonul si cubuletele de coaja confiata, se amesteca, se imparte compozitia in doua si se coc doua foi in aceeasi tava de silicon, spreyata cu ulei de floarea soarelui la cuptorul incins la 180 grade pentru 15-18 minute.
Pentru crema de decor:se amesteca oul cu zaharul, se pune pe baie de aburi si se amesteca pana se topeste zaharul. Se lasa sa se raceasca si se mixeaza. Ciocolata se topeste pe baie de aburi si se adauga la amestecul de ou si zahar. Se da la frigider pentru 30 minute. Separat, mixam untul moale simplu. Se adauga treptat peste untul mixat din crema de ou si ciocolata pana incorporam ingredientele.
Pentru decor: intr-o craticioara sau ibric am pus 100 gr zahar cu 50 ml apa. Am pus ibricul pe flacara medie inspre mare si am lasat pana apa a inceput sa scada. Cand siropul s-a legat considerabil, dar nu a inceput sa se caramelizeze, am pus jumatate din sirop pe o hartie pergament. Restul de sirop l-am pus pe flacara si l-am lasat pana zaharul s-a caramelizat frumos si a ajuns la culoarea chihlimbarului. Am turnat zaharul caramelizat pe o hartie pergament. Am rupt bucati mai mari pentru decor. Din celalalt zahar, de culoare deschisa, l-am rupt bucati, l-am pus in mojar si l-am zdrobit, facand bucatele mici cu care am decorat suprafata tortului.
Pentru asamblare: am pus o foaie de tort pe platou, o parte din crema de vanilie si lamaie, o foaie galbena din bezea, crema de vanilie si bezea, alta foaie, crema, foaie galbena, crema si am terminat cu foaie. Am dat tortul astfel asamblat la frigider pentru o ora. Pe suprafata tortului am pus un strat de crema pentru decor, am nivelat frumos cu lama unui cutit, iar restul de crema am pus-o intr-un pos si am imbracat marginile tortului. Am presarat deasupra zahar caramelizat facut anterior, am decorat cu feliute de lamaie confiata si bucati mari de zahar caramel. Se da la frigider pana a doua zi, apoi se portioneaza si se serveste. Sa va fie de folos!!!
1
de preferat sa asamblati bucatile mari de zahar caramelizat doar in momentul in care serviti tortul. Mie mi sau inmuiat putin la frigider si nu au mai vrut sa stea drepte...