Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Ciorba de post cu loboda
Postat de: ancutsa in CiorbeSe calesc legumele intr-o oala incapatoare, in putin ulei incins, astfel: mai intai, ceapa tocata solzisori, cu un varf de lingurita sare (intrucat zarzavatul pus la conservat contine deja sare)....Citeste continuarea
Sos De Caramel Sarat
Postat de: Meea in DulciuriLasati emotiile si urmati pasii de mai jos, va iesi sosul sigur! Intr-o cratita cu fundul dublu punem apa si zaharul si...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi
Postat de: ancutsa in CiorbeSe caleste ceapa tocata marunt in putin ulei incins, intr-o oala incapatoare. Cand se face aurie, se adauga morcovul taiat rondele si cartofii taiati cubulete. Se calesc putin impreuna, se adauga...Citeste continuarea
Supa de rosii cu fidea
Postat de: ancutsa in SupeSe pun la fiert apa cu putina sare. Cand da in clocot, se adauga delikat, o lingura de ulei, fideaua si se mai lasa sa fiarba cam 10 minute. Adaugam si sucul de rosii si mai lasam la fiert un pic....Citeste continuarea
Ciorba de fasole
Postat de: ancutsa in CiorbeSe spala fasolea in mai multe ape si se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi, se pune fasolea la fiert. La 500 g fasole se adauga cam 3 litri de apa. Cand este aproape fiarta, se adauga o...Citeste continuarea
Chipsuri de casa cu condimente si...
Postat de: ancutsa in Mancare copiiSe curata si se spala cartofii, se taie in jumatati, apoi se lasa cam o ora in apa rece ca sa iasa amidonul din ei. Li sa da o forma usor ondulata cu ajutorul unui cutit special sau a...Citeste continuarea
Salata mediteraneana cu calamar
Postat de: rocsi_1612 in SalateSpalam salata verde, frunza cu frunza si o uscam bine cu niste servetele de bucatarie. O rupem bucatele potrivite si o punem intr-un bol. Rosiile cherry, le spalam si le taiem in jumatate. Tonul...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu resturi de...
Postat de: ela2015 in SalatePentru început spălăm bine cartofii și îi punem la fiert (într-o oală încăpătoare, cu apă ușor sărată cât să-i acopere). Când au fiert suficient (se...Citeste continuarea
Tort Fluture cu crema de sampanie...
Postat de: momo121 in TorturiPentru Blat: Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel, riscam ca blatul sa se lase pe mijloc! Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute...Citeste continuarea
Rulada tricolora umpluta cu crema...
Postat de: momo121 in Aperitive / GarnituriPentru inceput ne trebuie 6 boluri, 3 mari si 3 mici + 3 linguri. Separam ouale, albusurile le punem in bolurile mari, cate 2 in fiecare bol, iar galbenusurile in bolurile mici, tot cate 2 in...Citeste continuarea
Blat de tort pufos reteta cu 8 oua
Postat de: momo121 in TorturiCum se prepara Blat de tort pufos reteta cu 8 oua Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel, riscam ca blatul sa se lase pe mijloc! Separam ouale, albusurile le batem...Citeste continuarea
Rulouri aperitiv din dovlecel verde
Postat de: momo121 in Aperitive / GarnituriPentru inceput spalam dovlecelul, il stergem si il taiem felii subtiri pe lungime. Intr-o tigaie grill, asezam feliile de dovlecel si le frigem cateva minute pe o parte si alte cateva...Citeste continuarea
Chiftelute din piept de pui la cuptor
Postat de: momo121 in PuiPieptul de pui il spalam si il taiem bucati mici, iar ceapa si patrunjelul le tocam cu un cutit nu foarte marunt, pentru ca le trecem prin robot. Intr-un bol punem carnea, ceapa,...Citeste continuarea
Cipsuri din dovlecel verde la cuptor
Postat de: momo121 in Mancaruri de legumeSpalam dovlecelul, il stergem si il taiem felii subtiri( ori cu razatoare speciala de feliat, ori cu un robot de bucatarie cu lama speciala de feliat). Feliile obtinute le saram usor si le lasam...Citeste continuarea
Paste picante
Postat de: licurici_lra in PastePastele se fierb in apa clocotita cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. Dovlecelul se curata de seminte, apoi se taie cubulete mici, la fel si rosiile, sparanghelul...Citeste continuarea
Orez spaniol
Postat de: ancutsa in PuiSe calesc ardeii taiati felii mici in putin ulei incins, peste ei se adauga usturoiul taiat rondele mici, pieptul de pui taiat bucatele, rosiile, mazarea. Apoi se acopera cu apa si se fierb cateva...Citeste continuarea
Reteta de preparare a papanasilor...
Postat de: Alepaty in PrajituriReteta de preparare a papanasilor Branza dulce se amesteca cu oul,zaharul,zaharul vanilinat,coaja de lamaie. Faina se amesteca cu praful de copt si praful de sare. Se amesteca cele doua...Citeste continuarea
Ardei de post cu orez si ciuperci
Postat de: ancutsa in Mancaruri de postPortii: la o cana mare cu orez ies cam 10 ardei umpluti. Dar depinde si de marimea ardeilor. Daca va ramane orez, puteti umple si cateva rosii! Mod de preparare: Se taie marunt cele 2 cepe,...Citeste continuarea
Pizza de casa
Postat de: Alepaty in PizzaSe face aluatul si se lasa la dospit cam 30 de minute. Dupa ce a crescut aluatul se intinde si se pune in tava si se face o pasta din oregano,busuioc,sare,piper ,lingura de ulei de...Citeste continuarea
Dulceata de piersici
Postat de: Alepaty in DulciuriAm inceput prin a decojii piersicile si a le taia in 3,4 bucati. Am pus zaharul,le-am acoperit si le-am lasat peste noapte la frigider. Usoara prima parte :) Am pasat piersicile si le-am...Citeste continuarea
Crema de zahar ars
Postat de: ancutsa in DulciuriSe pun 6 linguri cu zahar intr-o cratita mare, rotunda si se topesc pana se caramelizeaza si se roteste cratita astfel incat acest caramel sa acopere si peretii cratitei, insa manuiti...Citeste continuarea
Prajitura aromata din cozonac
Postat de: VanessaAli in PrajituriPunem laptele intr-o cratita mare pe foc. In cratita punem felii intregi de cozonac,ciocolata,scortisoara si stafidele ( inainte cu vreo 2 ore le puneti in apa calda cu esenta de rom pentru a se...Citeste continuarea
Ciorba de salata verde cu bacon...
Postat de: Adrian2016 in Supe/CiorbeSalata verde se desface si se spala frunza cu frunza. Apoi se rupe in bucatele mici sau se toaca.Ceapa se taie in bucati potrivite.Separat intr-o oala punem...Citeste continuarea
Tort cu blat de biscuiti, crema de...
Postat de: medioto59 in DulciuriRupem biscuitii cu mana. Intr.o craticioara punem zaharul,zaharul vanilat,laptele si ciocolata rupta in bucati si dam la foc potrivit. Lasam pana cand zaharul este complet dizolvat iar...Citeste continuarea
Tort 47
Postat de: Constelatialeu in TorturiMai intai pregatim siropul ca sa se raceasca cat timp facem crema. Punem zaharul sa se caramelizeze, adaugam apa, cu grija sa nu ne oparim, apoi lasam sa fiarba pana se topeste zaharul...Citeste continuarea
Pui in unt la ceaun
Postat de: Constelatialeu in PuiMai intai puii se curata, se spala , se tavalesc prin sare si usturoi pisat si se lasa cca 24 ore. Pentru ca noi am fost plecati in vacanta, au stat la congelator asa condimentati, pana le-a venit...Citeste continuarea
TORT DE BISCUITI – ciocolatos
Postat de: Zamfira in DulciuriOmogenizăm gălbenuşurile, zahărul, pliculeţele de zahăr vanilinat cu cacao şi 100 ml cafea şi fierbem o cremă consistentă la bain-marie. Timp de fierbere 8-10 minute. Lăsăm crema...Citeste continuarea
Mamaliga pentru gasca noastra
Postat de: Constelatialeu in Aperitive / GarnituriMai intai punem la fiert ouale, musai sa iasa moi.Apoi Punem tuciul cu apa si presaram sare, cand incepe sa fiarba adaugam malaiul si amestecam bine, lasam sa fiarba la foc mic,trebuie sa obtinem...Citeste continuarea
Vita in unt cu paste
Postat de: Zamfira in PasteTăiem carnea de vită în bucăţi mai mici(3-4 cm-2-3 cm). Curăţăm, spălăm şi tăiem ceapa verde în rondele mici(obligatoriu să folosim ceapa verde). Curăţăm usturoiul...Citeste continuarea
Mancare de legume de vara
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de legumeFasolea verde se curata la capete, se rupe bucatele mai mici si se pune la fiert in apa cu putina sare. Cand s-a fiert, se scurge de apa si se lasa deoparte. Ciupercile se curata, se...Citeste continuarea
Salata cu fasole verde si sunca
Postat de: gurita_ta2005 in SalateCartofii se pun la fiert in coaja in apa cu sare pentru 20-30 minute. Curatam cartofii de coaja,ii taiem cuburi mici si ii punem intr-un castron. Punem condimentele,ceapa rosie taiata...Citeste continuarea
Frittata cu creveti
Postat de: madi_marin in Fructe de mareÎncălzim cuptorul la 220 grade. Într-un castron amestecăm ouăle cu un praf de sare şi piper, apoi adăugăm mărarul şi partea albă a cepei verzi tocate, coaja şi zeama de...Citeste continuarea
Crap prajit in malai
Postat de: gurita_ta2005 in Crap / CarasPestele trebuie curatat si taiat in bucati potrivite. Se spala bine,se lasa la scurs si se condimenteaza. Bucatiile de peste se trec prin amestecul de malai cu faina si se pun la prajit in...Citeste continuarea
Galuste cu prune
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriCartofii curatati de coaja si taiati cubulete se pun la fiert in apa cu o lingurita de sare. Cand apa incepe sa clocoteasca se adauga si batonul de scortisoara. Pesmetul se prajeste in...Citeste continuarea
Prajitura cu piscoturi si crema de...
Postat de: RuxyRux in DulciuriPreparam crema de lamaie. Punem laptele pe foc impreuna cu vanilia. Mixam intr-un vas de mixer ouale cu zaharul, apoi cu faina si cu 100 ml lapte din total. Turnam in laptele de pe foc...Citeste continuarea
Cap de piept de porc, cu cartofi la...
Postat de: rocsi_1612 in PorcBucata de carne o spalam si o stergem cu niste servetele de bucatarie. Intr-un bol punem rosiile decojite si tocate marunt, sare, piper, boia de ardei dulce, foaia de dafin rupta bucatele, sosul...Citeste continuarea
Cheesecake cu oreo (copt)
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriAm macinat biscuitii oreo fara a indeparta crema. Am topit untul si l-am amestecat cu biscuitii macinati. Am pus acest amestec intr-un vas in care am pus hartie de copt.Am distribuit amestecul,...Citeste continuarea
Tort cu zmeura si aroma de trandafiri
Postat de: diaconta in TorturiBlatul l-am pregatit dupa reteta de aici , într-o forma de 20 cm. Intr-o cratita cu acelasi diametru ca si forma în care am copt blatul,am caramelizat cele 4 linguri de Green...Citeste continuarea
Orez cu lapte, stafide si rom
Postat de: ctlina in DulciuriSe marinează stafidele cu romul cel puțin 1 oră. Se taie pastaia de vanilie in jumatate pe lungime cu un cuțit și se scot semintele cu ajutotul unui cutit. Se toarna laptele intr-o...Citeste continuarea
Briose pufoase
Postat de: CameliaComan in DulciuriTopim untul și îl lăsăm să se răcească. Într-un vas punem ouăle fără să separăm galbenușul de albuș, zahărul vanilat, zahărul și sarea. Mixăm...Citeste continuarea
Tarta cu ton, ciuperci si sparanghel
Postat de: rocsi_1612 in TonAluatul: Intr-un bol punem untul rece taiat cubulete, smantana si sarea. Faina o adaugam treptat, timp in care framantam cu mana. Amestecam pana untul este bine incorporat si obtinem o bila de...Citeste continuarea
Coaste - Ribs de Porc cu miere la...
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carneAmestecati mierea cu sosul de soia, uleiul, piperul si boia de ardei. Ungeti bine coastele de porc cu aceasta marinada. Presarati deasupra cimbru uscat. Puneti carnea pe o folie de...Citeste continuarea
Tort cu visine si crema de vanilie
Postat de: diaconta in TorturiVisinele le-am pus cu zahar si le-am lasat pâna ce au lasat suficient sirop. Am tapetat forma în care am copt blatul cu hârtie de copt si am asezat visinele scurse de sirop....Citeste continuarea
Inghetata de zmeura in blender
Postat de: RuxyRux in DulciuriCu o seara inainte am pus fructele in punga la congelator, bananele feliate, zmeura spalata. Am congelat si paharul de frisca. Avem nevoie de un blender puternic, punem fructele si mixam...Citeste continuarea
Prajiturele cu ciocolata
Postat de: privatelaura in PrajituriPregătim un castron. Se fărâmițează cu mâna pandișpanul/ checul rămas. Se adaugă brânza mascarpone și o linguriță de esența de mentă. Se amestecă ușor, apoi se...Citeste continuarea
Spaghete cu midii
Postat de: Bunica in SpaghetePune la fiert o cratiță de 2l.cu apă și 1/2 linguriță sare. Când clocotește adaugă pastele. Lasă-le la fiert până sunt aproape fierte,aldentte. Strecoară pastele,...Citeste continuarea
Cozonaci cu nuca
Postat de: ancutsa in DulciuriMai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta (cam 100 ml) + 1 lingurita de zahar + putina faina si se obtine o pasta care se lasa la crescut...Citeste continuarea
Ghiveci cu legume proaspete
Postat de: Bunica in Mancaruri de postCeapa curățată spălată și tocată mărunt se pune la fiert . Restul legumelor curățate, spălate se toacă mărunt. Morcovul îl tăiem rondele. Vânăta curătată se...Citeste continuarea
Inghetata de zmeura
Postat de: Ela68 in Dulciuri1. Zmeura se spala, se lasa la scurs in sita si se mixeaza in blender pana se obtine un piure fin. Se strecoara cu ajutorul unei site cu ochiuri mici astfel incat sa eliminam samburii....Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci
Postat de: stefy_a in Mancaruri de legume- se curata ceapa, se spala, se taie si se pune la calit pana devine sticloasa - se curata ciupercile, se spala, se taie bucatele si se adauga peste ceapa - adaugam o canita de apa (nu mai...Citeste continuarea