Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Tocanita de berbecut cu leurda
Postat de: mihaelar63 in OaieLegumele se curata si se spala. Carnea de berbecut se curata bine de de grasime si se taie cuburi mai marisoare [ oricum va scadea putin la preparare ]. Maruntiti ceapa...Citeste continuarea
Desert musuroi de cartita
Postat de: panacris in PrajituriUntul la temperatura camerei, se amestecă energic cu zahărul, zahărul vaniliat, până se topește. Apoi se adaugă ouăle, rând pe rând, sfat-ul lui Teo: ” punând...Citeste continuarea
Tarta cu spanac si telemea
Postat de: eumimi in Mancaruri de legumeMai intai, pregatim aluatul pentru tarta: punem faina amestecata cu praful de copt intr-un bol, adaugam untul, oua si sare, apoi apa si incepem sa framantam aluatul. Acesta nu ramane lipicios, ci...Citeste continuarea
Unt aromatizat cu leurda
Postat de: Valclaudia in SosuriUntul trebuie sa fie la temperatura camerei. Leurda se spala bine, sub jet de apa rece, apoi se lasa la zvantat. Dupa ce s-a evaporat apa, taiem leurda fasii, o punem in robot impreuna cu...Citeste continuarea
Cozonac de carne
Postat de: oanapl in PuiTapetezi o tava de cozonac cu hartie de copt in asa fel incat hartia sa ramana si pe dinafara. O ungi cu ulei. Cele 600 g de piept de pui le tai pe lung, in fasii cat mai mari si le bat cu un...Citeste continuarea
Desert pasca cu smantana
Postat de: oanapl in PrajituriPui smantana intr-un tifon sau panza alba deasa, o legi la capete si pui legatura cu smantana intr-un vas cu malai, acoperind-o bine ca sa traga zerul. Lasi asa smantana timp de 6-8 ore, apoi o...Citeste continuarea
Desert pasca cu smantana, branza si...
Postat de: oanapl in PrajituriDin cantitatile enumerate mai sus, mi-au iesit 2 pascute. Daca doresti, poti face o singura pasca, dar ai nevoie de o tava foarte mare si exista riscul sa nu se coaca bine in mijloc. Mai intai...Citeste continuarea
Stufat de miel
Postat de: oanapl in OaieCureti ceapa si usturoiul, le tai in bucati, le calesti in ulei si le scoti apoi pe o farfurie. Calesti verdeata tocata in uleiul ramas. Speli bine carnea, o tai bucatele, o rumenesti putin in...Citeste continuarea
Drob de miel
Postat de: oanapl in OaieSpeli maruntaiele (ficat, plamani, inima) de miel si le pui la fiert, in apa cu o lingurita de sare, o lingurita de piper boabe si 2 foi de dafin. Lasi sa fiarba 30 de minute, dupa care le lasi sa...Citeste continuarea
Bors cu legume si boabe
Postat de: ela2015 in Supe/CiorbePregatim legumele. Le spalam, le curatam si le tocam dupa preferinta. Intr-o oala incapatoare, punem 3 litri de apa rece si adaugam legumele in mai multi pasi (in functie de timpul de...Citeste continuarea
Chiftelute de tofu cu sos de morcovi
Postat de: ladydi in Mancaruri de postMaruntim tofu si il punem intr-un castron. Dam migdalele la robot, apoi le adaugam peste tofu, impreuna cu pesmetul. Saram, daca mai este cazul, piperam si amestecam pana...Citeste continuarea
Aperitiv spirale cu branza si masline
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriIntr-un bol, se cerne faina si se pune sarea. Se adauga ouale, branza si uleiul. Intr-o craticioara, se pune laptele la incalzit, se adauga 1 lgt zahar, 1 lg faina si drojdia. Se amesteca...Citeste continuarea
Salata de fructe
Postat de: cristina1985 in SalateSe taie fructele in cubulete mici, se scot samburii de la visine. La sfarsit, se taie para si bananele. Cantitatea ajunge pentru 4 boluri de supa sau 8 cupe. Citeste continuarea
Paste cu ciuperci si pesto de...
Postat de: Xandrinne in PastePastele se fierb in apa clocotita, sarata; se scurg. Ceapa se caleste usor in ulei, se adauga apoi si ciupercile taiate, nu foarte marunt. Se acopera tigaia cu un capac si se lasa pe foc,...Citeste continuarea
Desert cornulete umplute cu pasta...
Postat de: Valclaudia in DulciuriPreincalzim cuptorul la 175 grade C. Trecem arahidele si nuca prin robot, apoi le amestecam cu restul ingredientelor alocate umpluturii si cu pasta de macese. Amestecam sa se omogenizeze bine...Citeste continuarea
Sfecla coapta cu sos scordolea
Postat de: Xandrinne in Mancaruri de postSfecla se coace in cuptor (eu am copt-o in soba). Am blenduit painea stoarsa bine si cateii de usturoi, am amestecat cu nuca si usturoiul, am adaugat zeama de lamaie, putina sare. Am inceput sa...Citeste continuarea
Friptura de miel
Postat de: oanapl in OaiePentru marinata, amesteci ingredientele de mai sus. Asezi carnea de miel intr-un vas intins si torni amestecul peste ea, apoi acoperi cu un capac sau cu o folie de plastic, astfel incat sa fie...Citeste continuarea
Ciorba de legume (de post)
Postat de: Reli_B in CiorbeSe curata legumele si se taie dupa cum doriti: rondele, julien, cubulete. Ceapa se curata si se taie in doua sau patru. Ciupercile se curata si se taie felii. Morcovii se pun la calit...Citeste continuarea
Lipie cu legume
Postat de: Reli_B in Mancaruri de postSe curata cartofii, se taie felii si se prajesc in ulei. Rosia se spala si se taie felii. La fel si ridichea. Ciupercile se curata, se taie felii si se pun intr-o tigaie in putin ulei...Citeste continuarea
Maioneza din pufuleti
Postat de: ladydi in SosuriPunem pufuletii intr-o sita mare si ii trecem sub jet de apa rece, astfel incat sa fie toti bine inmuiati. II lasam la scurs cateva minute si apoi...Citeste continuarea
Soia la gratar cu tagliatelle de...
Postat de: costi7hector in Mancaruri de postPunem apa la fiert, cu sare, frunze de dafin si catelul de usturoi. Intre timp, pregatim legumele, le curatam, apoi le feliem cu mandolina (razatoare), in forma de tagliatelle. Atentie: miezul...Citeste continuarea
Stufat de pui
Postat de: eumimi in PuiMai intai, taiem pulpele in 2. Le punem in cratita. Usturoiul il tocam rondele si il adaugam peste pulpe. Adaugam si cartofii taiati mai mare, pasta de tomate si 1-2 cani de apa, cat este nevoie....Citeste continuarea
Friptura de iepure cu usturoi verde
Postat de: eumimi in IepureMai intai spalam bine carnea de iepure sa nu mai ramana fire de par si o dam intr-un clocot. Punem apoi, carnea intr-o cratita, adaugam usturoiul tocat, pasta de tomate ( eu am folosit o pasta...Citeste continuarea
Desert tort Raffaello
Postat de: Alepaty in TorturiEu am inceput prin pregatirea blatului cu o seara inainte, de regula asa fac ca sa se raceasca bine, la temperatura camerei. Albusurile se bat spuma bine cu un praf de sare, apoi treptat se...Citeste continuarea
Rulada de vinete
Postat de: Anett in Mancaruri de legumeSpalam si curatam vinetele, apoi le taiem in felii subtiri. Presaram cu sare si le introducem intr-o tigaie cu ulei incins. Nu trebuie sa folosim mult ulei in acest caz. Prajim feliile de...Citeste continuarea
Risotto cu legume
Postat de: costi7hector in Mancaruri de postPunem apa la fiert, cu sare si pregatim legumele, le curatam si le tocam cubulete. Calim legumele intr-o tigaie incinsa, pana se evapora apa lasata de ele. Piperam si saram dupa gust. Cand fierbe...Citeste continuarea
Ciuperci umplute cu tofu
Postat de: ladydi in Mancaruri de postCuratam ciupercile si tocam coditele. Dam tofu pe razatoare si tocam leurda. Amestecam coditele de ciuperci cu tofu si cu leurda si umplem ciupercile, asezate in prealabil intr-o tava...Citeste continuarea
Icre de chia
Postat de: ladydi in Mancaruri de postAmestecam semintele de chia cu apa. Cat se hidrateaza chia, tocam ceapa. Adaugam peste chia, ceapa, zeama de lamaie si uleiul. Amestecam, potrivim gustul de sare si dam la frigider pana...Citeste continuarea
Dovlecei cu morcovi si ceapa
Postat de: gurita_ta2005 in Mancaruri de postCeapa se toaca marunt si se pune la calit, cateva minute, in ulei de masline. Se adauga si morcovul taiat rondele. Punem apa, cat sa acopere si lasam la foc mic sa fiarba. Cand...Citeste continuarea
Salata cu surimi
Postat de: gurita_ta2005 in SalateSalata verde se spala bine, se taie fasii si se pune intr-un bol. Ceapa rosie se taie solzisori si se freaca cu putina sare. Porumbul se scurge de zeama, se pune peste salata, impreuna cu...Citeste continuarea
Fasole sote cu broccoli
Postat de: gurita_ta2005 in Mancaruri de postBroccoli se spala bine, se rupe in buchetele mai mici si se pune in apa clocotita, la fiert, circa 10 minute. Ceapa se taie feliute, la fel si morcovul si se pun intr-un wok, cu ulei de...Citeste continuarea
Friptura de iepure la cuptor cu vin
Postat de: oanapl in IepureSpeli iepurele transat si il condimentezi cu curry, rozmarin, sare, piper. Il asezi in tava si torni ulei de masline peste el si adaugi cateva frunze de dafin si usturoi taiat feliute. Torni vinul...Citeste continuarea
Aperitiv briose cu oua de prepelita
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriFierbi tari, ouale de prepelita, le lasi sa se raceasca si apoi, le cojesti. Intr-un bol, mixezi oul de gaina cu untul topit si o lingurita de sare. Incorporezi praful de copt si faina cernuta,...Citeste continuarea
Desert gogosi de post
Postat de: eduard_09 in DulciuriIntr-un vas, amestecam faina cu zaharul, sare, coaja de portocala. Facem o gaura, adaugam drojdia dizolvata in putina apa, adaugam treptat apa (la temperatura camerei), pana rezulta un aluat...Citeste continuarea
Desert clatite de post
Postat de: eduard_09 in DulciuriIntr-un vas, adaugam faina, zaharul, sare, coaja de portocala, praful de copt; amestecam bine, dupa care facem o gaura si adaugam uleiul si treptat, apa, ca sa nu faca cocoloase, pana rezulta un...Citeste continuarea
Cartofi cu leurda
Postat de: eduard_09 in Mancaruri de postCartofii ii curatam, ii spalam, dupa care ii taiem in cuburi (ca la supa). Ii punem intr-un ceaun, in care adaugam uleiul, apa, condimente dupa gust, acoperim cu un capac si punem la foc...Citeste continuarea
Chiftele de cartofi cu leurda
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri de legumeCartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja 20-25 minute. Se curata de coaja si se paseaza. Se adauga ceapa tocata marunt si leurda taiata fin. Se pune sare si piper si se...Citeste continuarea
Paine cu leurda
Postat de: antici_gabytza in PiineIntr-un vas, cernem faina, facem o gaura in mijloc, adaugam drojdia dizolvata in putina apa calda, amestecata cu zaharul si o lingura faina, 50 ml ulei si adaugam treptat apa amestecata cu putina...Citeste continuarea
Penne Rigate cu ciuperci de roua si...
Postat de: Valclaudia in PennePunem pastele la fiert, in multa apa clocotita cu sare, le lasam la fiert cca. 7 minute. Le trecem apoi scurt, sub jet de apa calda si le scurgem de apa. Punem uleiul in tigaie, adaugam...Citeste continuarea
Desert rapid
Postat de: Constelatialeu in DulciuriGalbenusurile se mixeaza cu zaharul, pe baie de aburi, pana se ingroasa. Apoi, le amestecam cu mascarponele si frisca batuta. Piscoturile le inmuiem in siropul de la visine, doar le scufundam...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu mure si ciocolata
Postat de: oanapl in TorturiTopesti untul intr-o cratita, la foc mic. Maruntesti biscuitii, ii pui intr-un vas si apoi torni untul si amesteci, pana cand obtii o compozitie omogena. Pui o forma cu pereti detasabili (sau un...Citeste continuarea
Desert napolitane bengoase
Postat de: Constelatialeu in DulciuriMai intai, pregatim nucile, le spargem, le alegem si le prajim in cuptor, apoi le taiem grosier. Margarina la temperatura camerei, o frecam cu 250 g zahar pudra si adaugam oul si galbenusurile....Citeste continuarea
Supa crema de cartofi
Postat de: Bunica in Mancaruri de postLegumele curățate, tocate grosier, se pun la fiert într-o oală, de 3 l. cu apă. Când sunt fierte, le scoatem din supă și le lăsăm la răcit. Punem legumele fierte,...Citeste continuarea
Desert gogosi braziliene
Postat de: auragiuverdea1990 in DulciuriIntr-un bol, mixez cele 3 galbenusuri cu zaharul, pana isi schimba culoarea. Adaug esenta de rom, coaja de lamaie si apa. Amestec si apoi, adaug faina amestecata cu praful de copt si...Citeste continuarea
Desert prajitura cu lamaie
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlaturi : Am folosit o tava cu dimensiunile de 24/36 cm, tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am...Citeste continuarea
Ciorba de primavara
Postat de: MotanLaOale in CiorbeMorcovii si albitura se curata si se taie rondele. Ceapa se curata si se toaca marunt. Ardeii se curata si se taie cubulete. Loboda, stevia si leurda se curata, se spala si se taie...Citeste continuarea
Desert Briosa Leopard
Postat de: ctlina in DulciuriPregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de apa calduta si amestecam bine. Lasam sa-si dubleze volumul . Amestecati laptele rece cu amidonul de porumb. Puneti pe...Citeste continuarea
Aperitiv saratele rapide
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriIncalziti cuptorul la 210° C. Intr-un castron sau in bolul robotului amestecati toate ingredientele. Trebuie sa obtineti un aluat omogen neted. Lasati sa se odihneasca 1 ora. Pe...Citeste continuarea
Desert placinte poale-n brau...
Postat de: ctlina in DulciuriPregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul. In castronul unde formam aluatul, punem faina,...Citeste continuarea
Placinte cu varza
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postDin făină, drojdie, un praf de sare și apă călduță, se face un aluat potrivit de moale și se lasă la dospit. Varza murată se stoarce, se taie fideluță si se călește la foc mic,...Citeste continuarea