Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Sarmale cu varza dulce in vas de lut
Postat de: xana in Mancaruri cu carneCeapa se taie marunt iar morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mici apoi se calesc impreuna cu jumatate din cantitatea de ulei si pasta de rosii dar fara a se rumeni. Peste orez se toarna...Citeste continuarea
Desert cozonac varianta Roscata
Postat de: Constelatialeu in DulciuriAm cernut faina intr-un castron incapator, am presarat putina sare si am amestecat. Separat ne ocupam de maia,am amestecat drojdia uscata cu drojdia proaspata, am adaugat 1 lingura cu faina si cca...Citeste continuarea
Desert tort cu zmeura si caramel
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Am folosit o forma de tort cu dimensiunea de 28 cm, am tapetat-o cu hartie de copt. Am separat galbenusurile de albusuri. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat 5...Citeste continuarea
Desert prajitura cu branza si...
Postat de: eumimi in PrajituriMixam ouale cu zaharul. Adaugam branza sfaramata daca este proaspata sau data pe razatoare daca este mai tare. Adaugam faina, praful de copt, nuca de cocos, coaja rasa de portocala, nuca si...Citeste continuarea
Desert prajitura Craciunita
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlat : Am folosit o tava cu dimensiunile de 38/26 cm, tapetata cu hartie de copt. Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat si zaharul si am...Citeste continuarea
Rulada de porc la slow cooker...
Postat de: Constelatialeu in Slow CookerN-am sa povestesc cum am tinut carnea la saramura, am afumat-o, cum am facut carnati si umplutura de sarmale, nu de alta, dar sigur va plictisiti si o sa ziceti unde sa tai eu porc, de unde...Citeste continuarea
Varza cu rata in sos de rosii, ca...
Postat de: taniakswn in RataMai intai ne vom ocupa de ratusca noastra. Dupa ce a fost bine spalata si frecata cu putina lamaie si sare, se va lasa la scurs, dupa care o vom usca cu un prosop curat de bumbac. Daca rata...Citeste continuarea
Ciorba moldoveneasca de perisoare,...
Postat de: taniakswn in CiorbeAcum vom trece la prepararea ciorbei. Intai vom spala toate legumele si le vom curata de codite, coji, seminte.etc, dupa care le vom taia marunt, cu exceptia morcovilor, care ii vom alege...Citeste continuarea
Aperitiv Oameni de zapada din...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe spală cartoful, se fierbe și când s-a răcorit, se curăță de coajă. Se pasează (sau se răzuie) cartoful, care se amestecă mai întâi cu untul moale și apoi cu...Citeste continuarea
Paine cu cartofi in forma de guguluf
Postat de: AdrianUdrea in PiineMai intai se curata cartofii, se spala, se taie in cuburi si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba ca pentru piure, apoi se paseaza bine si se lasa sa se raceasca putin, atat cat sa...Citeste continuarea
Supa de post, din legume si frecatei
Postat de: RODIMUR in SupeSe curăță legumele și se spală. Cartofii se taie cubulețe, morcovii, pătrunjelul și țelina se mărunțesc în forma dorită, iar ardeii kapia se taie rondele. Se prepară...Citeste continuarea
Pizza cu carne tocata si oregano
Postat de: eumimi in PizzaMai intai pregatim aluatul pentru blat. Dizolvam drojdia in apa calduta, adaugam uleiul si lingurita de sare si amestecam. Adaugam faina toata odata, sarea si incepem sa framantam aluatul....Citeste continuarea
Muschiulet impanat
Postat de: abetina in PorcPregatim cu grija muschiuletii, facand gauri in ei pe lungime si introducem in ei morcovii, pastarnacul si patrunjelul, apoi pe latime facem mici gauri in care vom introduce cateii de usturoi....Citeste continuarea
Rulada din piept de curcan in...
Postat de: abetina in CurcanSe separa carnea de os si se fac doua foi din piept cu tot cu piele. Se bate putin cu ciocanul de facut snitele, se sareaza, se unge carnea cu mustar, se presara putin rozmarin si usturoi verde...Citeste continuarea
Aperitiv saratele cu branza de burduf
Postat de: abetina in Aperitive / GarnituriSe pune intr-un vas untura, peste untura adaugam drojdia stinsa cu lapte caldut, adaugam semintele de chimen, galbenusurile, branza de burduf, faina, sarea si facem un aluat suficient de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata si...
Postat de: oanapl in PrajituriPentru blat, pui cacaua intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao. Bati...Citeste continuarea
Paine Mos Craciun
Postat de: oanapl in Cook and smileDaca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul, faina cernuta, drojdia si...Citeste continuarea
Orez cu legume
Postat de: cristinutanicolita in Mancaruri de postCuratam si spalam legumele. Ceapă o tocană marunt, ardeiul si roșiile cubulete. Intr-o cratiță încinsă punem ulei si calim ceapa. Adaugam ardeiul si roșiile și mai...Citeste continuarea
Desert cozonac moldovenesc cu crema...
Postat de: taniakswn in DulciuriAcesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul in a obtine un cozonac pufos si gustos este in framantarea aluatului si nu numai in cantitatea...Citeste continuarea
Desert cozonac brad de Craciun
Postat de: oanapl in PrajituriAmesteci toate ingredientele uscate (zahar, faina, drojdie, sare) intr-un castron incapator. Incalzesti laptele si il adaugi peste amestecul uscat, urmat de 2 galbenusuri si de unt. Amesteci...Citeste continuarea
Desert briose cu afine si nutella
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriOuale le mixati spuma impreuna cu zaharul si un praf de sare. Incorporati uleiul, apoi laptele batut si siropul de zmeura. Faina o cerneti, o adaugati treptat. Praful de copt il stingeti cu...Citeste continuarea
Supa ucraineana de bob cu taitei de...
Postat de: Ksenya in SupeBobul il punem intr-o oala si adaugam 3 cani apa clocotita, acoperim si lasam 30 minute. Separam boabele de coaja, il punem in oala, clatim in 2 ape si-l punem la foc cu...Citeste continuarea
Aperitive rapide pentru sarbatori
Postat de: AlexTeacher in Aperitive / Garnituri“Acadele” de mozzarella si rosii cherry Pe fiecare bat de frigaruie se pune cate o rosie cherry si o biluta de mozzarella; Se scufunda mozzarella in pesto si...Citeste continuarea
Desert julfa
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe fac mai intâi turtele, chiar cu câteva zile înainte. Din făină, sare și apă se face un alaut mai tare care se porționează în biluțe din care se vor face turte...Citeste continuarea
Lichior-crema de ciocolata - Reteta...
Postat de: RODIMUR in BauturiCiocolata se rupe în bucățele, se pune într-un vas încăpător în care se va prepara lichiorul, se adaugă 1 pahar de lapte (de 100 ml) și se topește la foc mic, ca să...Citeste continuarea
Desert bomboane cu polen si seminte...
Postat de: oanapl in DulciuriMărunţești fulgii de secară sau ovăz (în robotul de bucătărie sau râșniță). Nu trebuie neapărat să ajungă la textura de făină. Mărunţești şi nucile...Citeste continuarea
Ciorba de ciuperci cu carne de pui
Postat de: panacris in Supe/CiorbePieptul de pui și ciupercile, curățate, spălate și mărunțite se pun la fiert în cca. 4000 ml apă rece, neacoperit cca. 15 minute la foc mediu, se spumează la nevoie. Legumele...Citeste continuarea
Sarmale cu carne de porc
Postat de: Bucataras inLasa varza murata la desarat in apa rece cu o seara inainte, sau toarna 2 transe de apa clocotita peste ea si scurge-o bine; Taie cotorul verzei si separa cele mai frumoase frunze;...Citeste continuarea
Paste cu carne de porc si busuioc
Postat de: eumimi in FarfallePunem farfalele in apa cu sare la fiert. Ceapa o tocam marunt si o punem la prajit. O lasam pana cand incepe sa se aureasca putin si adaugam carnea. Le lasam pe foc 10-12 min. pana cand...Citeste continuarea
Legume picante
Postat de: dantes in Mancaruri de legumeIntr-un wok se pune uleiul, se adauga ceapa si ardeiul iute si se calesc pana se inmoaie ceapa. Se adauga morcovii, boiaua, cury, coriandul, turmericul si sare. Se amesteca bine si se da focul...Citeste continuarea
Desert biscuiti boabe de cafea
Postat de: xana in DulciuriMargarina la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul, galbenusul, un praf de sare si vanilia pana devine o crema pufoasa. Punem cafeaua rece si amestecam. Se adauga apoi faina,amidonul...Citeste continuarea
Ciorba de curcan cu stevie si...
Postat de: eumimi in CiorbePunem carnea de curcan la fiert impreuna cu ceapa tocata cubulete si o lasam 25-30 de min. Adaugam pastarnacul taiat rondele, cartofii taiati cuburi, stevia ( eu am avut congelata) si rosiile...Citeste continuarea
Aperitiv globulete festive
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriPregatesti doua compozitii. Pentru compozitia din mijlocul globuletelor fierbi 2 oua tari, apoi le pasezi si le amesteci cu pastrama taiata cubulete mici. Omogenizezi compozitia si o pui la...Citeste continuarea
Tort dobos
Postat de: oanapl in TorturiPentru foi pui oul in bol robotului, adaugi zaharul si foarte putina sare si mixezi pana cand isi tripleaza volumul. Peste ou adaugi untul topit si racit si cerni faina, iar apoi cu miscari largi...Citeste continuarea
Cartofi Dauphinoise
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de legumePreîncălzim cuptorul la 180 grade C. Ungem o tavă cu usturoi tocat mărunt, aproape făcut pastă. Apoi ungem tava cu o lingură de unt. Cartofii se curăță, se spală și se taie felii...Citeste continuarea
Salau Bonne Femme
Postat de: elucubratiiculinare in SalauFileurile de șalău se condimentează cu sare și piper. Se dau prin făină, după care se scutură de făina în exces. Se prăjesc pe ambele părți în untul topit cu ulei. Se...Citeste continuarea
Scarita afumata de porc cu varza
Postat de: elucubratiiculinare in PorcVarza se taie fideluță, se amestecă cu o lingură sare, se freacă bine și se lasă să se înmoaie pentru minim 20 minute. Între timp călim o ceapă tocată mărunt în...Citeste continuarea
Mini pizza muffins
Postat de: xana in PizzaIntr-un castron punem ouale, faina, uleiul, laptele, parmezanul, praful de copt si putina sare, apoi amestecam cu mixerul cateva secunde, atat cat sa se omogenizeze. Pentru umplutura taiem...Citeste continuarea
Aperitive crenvursti in foietaj
Postat de: xana in Aperitive / GarnituriIntindem foaia de aluat si o ungem cu mustar, apoi presaram branza si putina sare. Punem 2 crenvursti pe unul din capete si incepem sa rulam in asa fel incat sa acoperim de doua ori cu aluat...Citeste continuarea
Piept de porc cu patrunjel, salvie...
Postat de: Bucataras inSe cresteaza soriciul; Se unge carnea cu putin ulei de masline; Se rade coaja de lamaie pe carne si se condimenteaza cu amestec pentru carne de porc, rosii uscate si usturoi granulat;...Citeste continuarea
Desert chocolate crinkles
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriIntr-un bol de inox puneti ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul. Transferati bolul pe baie de aburi, amestecati pana ciocolata este complet topita. Dati deoparte si lasati sa se...Citeste continuarea
Aperitiv covrigei cu jumari si chimen
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriMai întâi, trecem jumările prin robot, sau prin mașina de tocat și le mărunțim cât de fin se poate. Spargem ouăle într-un bol și dăm deoparte un gălbenuș, cu...Citeste continuarea
Ficatei de pui cu usturoi si...
Postat de: AdrianUdrea in FicatPreparare ficatei de pui. Se curata ficateii de pui, se spala si se tin in lapte 10-15 minute, pentru a se fragezi, dar si pentru a se coagula sangele. Se scurg bine, se tamponeaza cu...Citeste continuarea
Salata de icre de crap
Postat de: mirela0911 in Crap / CarasMai intai se fierbe grisul in cele 4 lg cu apa. Dupa ce s-a ingrosat bine, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca bine. Intr-un bol se pun icrele si se toarna putin ulei. Se mixeaza usor,...Citeste continuarea
Desert briose cu mere
Postat de: loredanaaa in PrajituriSeparati ouăle, gălbenușurile le mixati cu 150 g de zahăr până se deschid la culoare și își dublează volumul, apoi adăugați treptat doar 50 ml ulei (ca la maioneză) si...Citeste continuarea
Tocana de vita Loc Lac- Cambodgia
Postat de: ctlina in VitaTaiati carnea de vita in cuburi. Amestecati ingredientele pentru marinată, adaugati carnea si amestecati bine. Dati la rece 1-2 ore, amestecati de cateva ori. Puneti uleiul...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi cu kaizer afumat
Postat de: mirela0911 in CiorbeSe curata morcovul si se taie cubulete mici. Se curata ceapa si jumatate se taie marunt, jumatate ramane intreaga. Se curata si pastarnacul si se taie in doua. Intr-o oala se pune uleiul sa se...Citeste continuarea
Chiftele din crab / Crab cake
Postat de: ctlina in PesteRupeti in bucati biscuitii. Intr-un castron amestecati carnea de crab cu maioneza, mustarul, biscuitii, patrunjelul tocat si zeama de lamaie. Puneti piper si amestecati totul bine....Citeste continuarea
Desert flan/budinca cu prune uscate...
Postat de: ctlina in DulciuriO seara inainte: Taiati prunele in 4. Puneti apa la fiert, adaugati ceaiul si infuzati-l timp de 3 minute. Turnati-l fierbinte peste prunele taiate si lasati sa se macereze peste...Citeste continuarea
Turta dulce
Postat de: Bucataras inMai intai, pune o lingura de zahar intr-o craticioara si lasa-l sa se caramelizeze. Adauga cu grija apa fierbinte si lasa la foc mic sa se dizolve totul. Amesteca restul de zahar cu...Citeste continuarea