Desert prajitura Dragobete

de Ancutsa in Prajituri, 11 Feb 2018 | 3329 vizualizari

 

Prăjitură cu două foi de pandişpan şi un strat delicios de cremă de cafea, îmbrăcată în cremă ganache, pentru o notă finală am pregătit şi câteva decoraţiuni din zahăr.

 

INGREDIENTE

  • Pentru foile de pandişpan:
  • 5 ouă,
  • 4 linguri zahăr,
  • 1 lingură zeamă de lămâie,
  • 200 g unt,
  • 1 linguriţă extract de vanilie,
  • 10 linguri lapte,
  • 1 plic praf de copt,
  • 6 linguri făină,
  • 1 lingură cacao,
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apă;
  • 2 linguri zahăr,
  • Pentru crema de cafea:
  • 400 ml lapte,
  • 2 gălbenuşuri,
  • 3 linguri făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon,
  • 1 lingură cafea solubilă,
  • 100 g unt,
  • Pentru crema ganache:
  • 200 ml frişcă lichidă,
  • 50 g ciocolată menaj,
  • Pentru ornat: decoraţiuni de zahăr
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Dragobete:

 

Pentru foile de pandişpan: se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zeama de lămâie, iar după ce s-a format spuma se adaugă şi 2 linguri de zahăr, amestecând.

Separat, se amestecă untul cu gălbenuşurile, celelalte 2 linguri de zahăr, extractul de vanilie şi laptele. După aceea, se adaugă 3 linguri de făină, praful de copt şi albuşurile. Mai departe, amestecul rezultat se împarte în două: unul va rămâne alb, iar celalalt va fi negru. Se distribuie făina astfel: în compoziţia albă se adaugă încă 2 linguri de făină, iar în cealaltă 1 lingură de făină şi 1 de cacao. Consistenţa obţinută trebuie să fie cremoasă.

Se toarnă compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se coace aprox 10 min, la foc mic, până devine uşor aurie, fără însă a o usca. Se scoate separat pe o tavă şi se lasă la răcit. Apoi se coace şi foaia de cacao.

 

Siropul: se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă 5 minute, se dă de pe foc, fără a mai adăuga alte esenţe, pentru a nu eclipsa preparatul final.

 Pentru crema de cafea: într-o crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făină, se toarnă în fir subţire laptele cald, amestecând şi bătând uşor cu telul pentru a o aera. Se fierbe pe foc mic până se îngroaşă, se de pe foc, se adaugă untul şi cafeaua solubilă şi se omogenizează.  Se lasă la răcit.

Pentru crema ganache: se încălzeşte frişca lichidă atât cât să ne frigă la deget. Se dă de pe foc, se toarnă într-un vas adânc în care am rupt ciocolata şi se amestecă bine. Compoziţia este acum lichidă, dar se dă la frigider pentru 10 minute, apoi se amestecă cu mixerul până devine cremoasă şi consistentă.

 Se porţionează foile de pandişpan, decupând în forma dorită. Se însiropează delicat. Se asamblează adăugând peste foaia albă un strat de cremă de cafea, apoi foaia de cacao, se decorează cu crema ganache. Pentru o notă finală, se adaugă şi decoraţiuni de zahăr.

Pentru decoraţiuni, se caramelizează 5 linguri cu zahăr până se topeşte zahărul, având grijă să nu-l ardem. Se agită uşor ibricul şi, când începe să se răcească, se toarnă în fir subţire pe o foaie de copt formând inimioare sau alte forme, iar cu o lingură sau un cuţit se trag fire din acea formă, manevrând cu grijă.

 Timp: aprox 2h 30min

Porţii: Eu am obţinut 16 pătrate mici şi 3 inimi mari. Porţionând altfel, se pot obţine ori 9 inimi mari, ori 16 pătrate mai mari.

 

 Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/02/prajitura-dragobete-2018.html


TIPS-URI

1

Dupa ce s-a racit crema de cafea, se mai bate un pic cu mixerul, pentru o textura mai cremoasa

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Dragobete" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

Ancutsa 1

16.02.2018, 21:04

Multumesc de gandul bun, Rodica! Din pacate, concursul a fost postat pe 14, iar eu am inscris reteta pe 11 si nu pot participa cu ea doar daca face o exceptie Bucataras. Daca nu, oricum nu ma supar. Ma bucur ca a fost apreciata!

Ina 1

24.02.2019, 22:49

eu nu vazusem reteta asta

Ancutsa 1

25.02.2019, 09:36

Ina

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu piersici si ricotta