Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Pui cu sos garam masala
Postat de: xana in PuiPortionam puiul si il uscam cu servetele absorbante, apoi il prajim il uleiul de masline pana se rumeneste putin. Adaugam apoi ceapa si usturoiul taiate marunt, sare dupa gust si amestecam...Citeste continuarea
Desert briose insiropate umplute cu...
Postat de: Oana in PrajituriSe mixeaza untul moale cu zaharul si zaharul vanilat pana se spumeaza. Se adauga ricotta, vanilia si coaja de portocala. Se pune apoi faina amestecata cu praful de copt. Am folosit forme de briose...Citeste continuarea
Budinca de paste cu branza
Postat de: ancutsa in SpagheteSe pun la fiert spaghetele în apă clocotită cu un praf de sare. Când sunt fierte al dente, se dau de pe foc. Într-un vas se amestecă brânza rasă cu...Citeste continuarea
Bors de gaina
Postat de: xana in CiorbePortionam gaina si o punem la fiert pentru cca o ora (sau mai mult daca gaina e batrana). Se spumeaza ocazional si se completeaza cu apa daca este necesar, astfel incat sa obtinem cca 3 litri...Citeste continuarea
Piure de urzici cu usturoi, reteta...
Postat de: vasimur in Mancaruri de legumeCum se prepara Piure de urzici cu usturoi, reteta de post delicioasa: Pregătirea urzicilor Urzicile se aleg, se rup codițele și se separă de alte “buruieni”. Se spală...Citeste continuarea
Supa de gaina
Postat de: eumimi in SupePunem carnea de gaina la fiert. Dupa ce fierbe carnea, o scoatem si adaugam in supa o ceapa tocata julienne, ardeiul tocat marunt si morcovul dat pe razatoarea mare. Eu am lasat ficatul,...Citeste continuarea
Paine coapta in punga magica
Postat de: Satisfyyourcravings in PiineDrojdia se amesteca cu zaharul, sarea si putina faina si se lasa sa creasca la loc cald 15 minute. Intre timp, se amesteca iaurtul cu oul si uleiul, apoi se adauga maiaua obtinuta...Citeste continuarea
Desert cozonac coronita cu ciocolata
Postat de: mirela0911 in DulciuriIntr-o craticioara se incalzeste putin lapte, se adauga 1 lgt zahar, 2 lg de faina si drojdia uscata. Se amesteca si se lasa sa se activeze. Intr-un vas larg se cerne faina. Se pune sarea,...Citeste continuarea
Aperitiv briose cu spanac si cascaval
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriMai intai puneti spanacul intr-o sita, pentru a se decongela si a se scurge de zeama. Ouale le bateti spuma cu putina sare si piper. Adaugati smantana, iaurtul, amestecati bine. Ceapa verde...Citeste continuarea
Fasole verde, cu rosii si usturoi
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeSe scoate fasolea verde din congelator, cu 1-2 ore înainte de preparare, ca să se dezghețe. Se curăță ceapa roșie, se spală, se taie subțire sub formă de inelușe, (sau...Citeste continuarea
Campagnola
Postat de: caroline in TortelliniPunem o oala cu apa la fiert. Intre timp, curatam ceapa si o tocam marunt. Usturoiul il curatam de coaja. Ciupercile le curatam si le taiem felii. Pancetta o taiem fasii. Intr-o...Citeste continuarea
Aperitiv cosulete din foietaj
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriCarnatii se prajesc, dupa care se taie in bucatele. Se marunteste telemeaua cu furculita si se amesteca cu oua, smantana, maslinele taiate, carnatii taiati, putina sare,piper. Se intinde putin...Citeste continuarea
Salata Tabouleh
Postat de: cristina1985 in SalateSe taie legumele. Se pune o oala cu apa pe aragaz, iar cand fierbe, se adauga bulgurul si sare. Se fierbe 25 minute, timp in care amestecati din cand in cand. La sfarsit se strecoara si se...Citeste continuarea
Chifle cu mac
Postat de: RODIMUR in PiineFăina cernută și amestecată cu sarea fină se pune într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun: drojdia...Citeste continuarea
Mamaliga americana
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancaruri cu carneCarnea tocata se amesteca cu 1 catel de usturoi pisat, condimentele, sare si piper si se modeleaza in bile nu foarte mari. Acestea se prajesc la foc mare, in putin ulei, 4-5 minute, pe toate...Citeste continuarea
Friptura de pui si porc la slow...
Postat de: Constelatialeu in Slow CookerMai intai spalam pulpa de pui si-o portionam in 3, apoi taiem costita si tocam usturoiul verde. Asezam bucatile de pui, costita, adaugam usturoiul verde, presaram sare si piper si stropim totul cu...Citeste continuarea
Aperitiv omleta cu crutoane
Postat de: Constelatialeu in Aperitive / GarnituriMai intai am taiat feliile de paine cubulete mici ca sa formez crutoanele. Cubuletele de paine le-am stropit cu ulei de masline si le-am pus in tigaia wok ( tigaia a fost incinsa inainte), le-am...Citeste continuarea
Spaghete cu vanata coapta, chorizo...
Postat de: Satisfyyourcravings in SpagheteSe preincalzeste cuptorul la 200 de grade C. Se toaca ceapa, rosiile uscate la soare si patrunjelul, iar usturoiul se piseaza. Vanata se taie cuburi de 1 cm. Chorizo se taie cuburi mici....Citeste continuarea
Peste crocant cu garnitura de orzo...
Postat de: Satisfyyourcravings in PesteSe preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Pestele se decongeleaza daca este nevoie. Intr-un blender, se amesteca rosiile uscate la soare cu branza, putin ulei si ierburile. Rosia si...Citeste continuarea
Desert Lava cake
Postat de: trifadalia in DulciuriSe ung formele cu unt, apoi se pun la rece in congelator. Intr-o oala se pun untul la temperatura camerei, zaharul si ciocolata taiata bucati (daca se face cu ciocolata, daca e simpla, nu se...Citeste continuarea
Inghetata pentru copii - cu banane,...
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancare copiiSe amesteca toate ingredientele folosind un blender. Se toarna in formele de inghetata, se inchid cu capac si se infige cate un betisor in fiecare. Se congeleaza pentru cateva ore sau...Citeste continuarea
Stamppot (piure olandez) cu varza...
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancaruri cu carneCartofii se curata de coaja, se taie cuburi si se fierb in apa cu sare 20 de minute. Varza de Bruxelles se taie in jumatati si se fierbe in apa cu sare, 7 minute. Carnatul se fierbe conform...Citeste continuarea
Spaghete cu sos de ricotta si fenicul
Postat de: Satisfyyourcravings in SpagheteFrunzele de fenicul se indeparteaza si se pastreaza intr-un vas cu apa rece pana in momentul folosirii. Feniculul se taie julienne, la fel ca ceapa. Patrunjelul si chiliul se toaca....Citeste continuarea
Iaurt cu vanata la gratar in stil...
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancaruri de legumeVanata se gateste pe un gratar fierbinte pana devine foarte moale. Se lasa putin la racit, se indeparteaza coaja si se taie pulpa in cuburi. Ceapa se taie cuburi. Intr-o...Citeste continuarea
Desert iepurasi de pasca cu prune...
Postat de: ladydi in DulciuriPunem prunele la hidratat in apa calduta cu esenta de rom pentru circa 30 de minute, apoi le punem la scurs. Scoatem semintele de rodii si le punem si pe acestea la scurs. Separam galbenusurile de...Citeste continuarea
Desert prajitura Mozart
Postat de: trifadalia in PrajituriSe maruntesc biscuitii, apoi se amesteca foarte bine cu untul sau margarina topita, se adauga si crema de ciocolata si esentele de rom sau de vanilie. Se pune o folie alimentara intr-o forma de...Citeste continuarea
Pulpe de rata cu sos de portocale
Postat de: trifadalia in RataSe spala pulpele sub un jet de apa rece. Se sterg foarte bine cu hartie absorbanta si se inteapa pe ambele parti cu o furculita sau un bat de frigarui. Se condimenteaza cu sare si piper. Se ia...Citeste continuarea
Salata de vitel cu cartofi si...
Postat de: mihaelar63 in SalateCarnea de vitel se fierbe impreuna cu cartofii, morcovii, piperul boabe, foaia de dafin si sare. Zeama rezultata se foloseste la o supa cu galuste / taitei sau ca baza la prepararea...Citeste continuarea
Friptura de vitel cu rozmarin
Postat de: mihaelar63 in VitaBucata de carne se condimenteaza cu piper, cimbru pudra. Stropiti cu sosul de soia si turnati vinul rosu. Presarati cu frunzulitele de la o crenguta de rozmarin taiate. Lasati...Citeste continuarea
Friptura de porc in sos de vin si...
Postat de: Satisfyyourcravings in PorcUsturoiul se taie in jumatate longitudinal, frunzele de rozmarin si salvie se toaca. Se incalzeste uleiul intr-o caserola si se soteaza usturoiul, rozmarinul si salvia un minut. Se adauga...Citeste continuarea
Gulas
Postat de: Satisfyyourcravings in VitaCeapa se toaca marunt, carnea se taie cuburi mai mari, rosiile se toaca, cartofii se curata de coaja si se taie cuburi, morcovii se toaca marunt si ardeiul se taie in fasii subtiri. Intr-o...Citeste continuarea
Penne alla vodka
Postat de: Satisfyyourcravings in PenneCateii de usturoi se taie felii. Pastele se fierb in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg, pastrand o cana din apa in care au fiert. Intre timp, se...Citeste continuarea
Spaetzle (taitei germani) cu ceapa...
Postat de: Satisfyyourcravings in PasteTaiteii se fierb confrom instructiunlor de pe ambalaj. O ceapa se toaca marunt, iar restul rondele. Ceapa tocata se soteaza cateva minute in ulei, la foc mediu, apoi se adauga...Citeste continuarea
Desert tarta cu branza dulce si...
Postat de: RODIMUR in PrajituriMai întâi se face un aluat fraged din: făină albă, sare, unt, zahăr, vanilie și un ou. Când aluatul este bine legat și uniform, nelipicios și elastic, se pune într-o...Citeste continuarea
Carnati cu rosii si ardei
Postat de: Satisfyyourcravings in VitaCarnatii se taie felii. Ceapa se taie julienne, ardeii fasii nu foarte subtiri, usturoiul felii si rosiile cuburi. Uleiul se incalzeste intr-o tigaie (din fonta) si se prajesc feliile de...Citeste continuarea
Sandvis vegetarian
Postat de: Satisfyyourcravings in SandvisuriFeliile de paine se prajesc pe un gratar fierbinte fara ulei, cateva minute, pana devin crocante. Oul se fierbe tare. Ceapa se taie julienne. Rosia, castravetele si vanata se taie...Citeste continuarea
Garnitura pireu de cartofi si sfecla
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de legumeCuratati cartofii, sfecla si usturoiul. Spalati legumele curatate. Taiati cuburi potrivite cartofii si sfecla. Se pun toate legumele inclusiv usturoiul la fiert....Citeste continuarea
Carne de vita in stil thailandez cu...
Postat de: Satisfyyourcravings in VitaSe aduc laptele de cocos si apa la punctul de fierbere intr-o craticioara, apoi se adauga orezul, lemongrass si uleiul de susan. Se amesteca, se acopera cu un capac si se fierbe conform...Citeste continuarea
Pastrav crocant la tigaie cu salata...
Postat de: Satisfyyourcravings in PastravCartofii se taie in jumatati, daca sunt prea mari si se fierb, necuratati de coaja, in apa cu sare 10-12 minute, pana sunt gatiti complet. Separat se amesteca maioneza cu sucul de lamaie,...Citeste continuarea
Friptura de porc la tigaie cu...
Postat de: Satisfyyourcravings in PorcSe preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Varza se taie julienne, ceapa alba se taie cuburi, iar cea rosie julienne. Cateii se usturoi se piseza si se toaca mararul. Cartofii...Citeste continuarea
Desert trufe cu lapte condensat
Postat de: eumimi in PrajituriSfarmam biscuitii si ii punem intr-un bol. Adaugam laptele condensat, cacao si esenta si incorporam bine, bine. Intr-o farfurie punem cacao. Ungem mainile cu ulei si formam bilutele pe care...Citeste continuarea
Aperitiv clatite cu branza si jambon
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriIntr-un bol amestecam branza de vaci cu smantana,mararul tocat, ardeiul tocat marunt, oul dat prin razatoare. Potrivim de sare si piper dupa gust, adaugam 2 felii de jambon rupte bucati, zeama...Citeste continuarea
Desert batoane din fulgi de orez
Postat de: Reli_B in DulciuriPunem intr-o oala untul cu zaharul la topit. Punem si mierea si cacaua. Amestecam. La final punem nuca taiata mai marunt si esenta de rom. Fulgii de orez ii zdrobim un pic apoi ii turnam in...Citeste continuarea
Chiftele in foi de ceapa invelite...
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneIntr-un bol adaugam carnea, usturoiul pisat, ouale batute, cartofi dati prin razatoarea mica si storsi bine, morcovul dat prin razatoare, patrunjel si condimente dupa gust. Amestecam bine pana...Citeste continuarea
Tocana de vita cu cimbru si mac si...
Postat de: Satisfyyourcravings in VitaSe preincalzeste cuptorul la 150 de grade Celsius. Carnea de vita se taie cuburi mari. Ceapa se taie juliene, usturoiul se piseaza, morcovii se taie in batoane mari, iar telina se feliaza....Citeste continuarea
Gulas de vita la slow cooker Crock-Pot
Postat de: mirela0911 in Slow CookerSe spala carnea si se usuca cu servetele absorbante. Intr-o tigaie se pune putin ulei la incins. Carnea se da prin faina, se scutura bine apoi se pune in tiaie. Se lasa sa se rumeneasca usor....Citeste continuarea
Carnati cu garnitura de cartofi si...
Postat de: Satisfyyourcravings in PorcCarnati se prajesc intr-o tigaie fara ulei 8-10 minute pana sunt gatiti complet. Intre timp, cartofii se curata de coaja si se taie cuburi, iar varza juliene. Baconul se taie cuburi si...Citeste continuarea
Yakatori (frigarui japoneze) din...
Postat de: Satisfyyourcravings in PuiSe taie ceapa verde rondele. Se indeparteza capetele pastailor de fasole. Ceapa rosie se taie juliene, usturoiul se toaca marunt si bucatile de pui in cuburi nu foarte...Citeste continuarea
Aperitiv bradut din crema de branza...
Postat de: Satisfyyourcravings in Aperitive / GarnituriRosiile, ardeiul si castravetii murati se toaca marut si se amesteca cu pudra de usturoi si cea de ceapa, crema de branza si sare (daca este nevoie). Se asaza o folie de plastic pe un tocator...Citeste continuarea
Spaghetti cu sos si chiftelute
Postat de: madi_marin in SpagheteSe amestecă bine carnea tocată (amestec sau de care preferaţi) cu verdeaţa tocată mărunt, pâinea, cimbrul, sare şi piper după gust. Se formează biluţe cu mâna unsă cu un pic...Citeste continuarea