Budinca de paste poate fi dulce, servită la desert, dar și sărată, ca fel principal de mâncare, la dejun, sau la cină. Cum ingredientele pentru o budincă sărată sunt consistente și sățioase, rezultă o mâncare foarte gustoasă și apetisantă.
Pastele făinoase se pun la fiert într-o oală încăpătoare, cu apă și sare.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente.
Se răzuiește cașul sărat (telemeaua) și separat, cașcavalul.
Se unge cu unt o tavă termorezistentă, în care se va prepara budinca. Peste unt se presară o lingură de pesmet, pe toată suprafața vasului.
Cele două ouă se mixează cu smântâna.
Când pastele au fiert, se strecoară, se clătesc cu apă rece și se lasă puțin să se scurgă.
În tava termorezistentă se pune o jumătate din cantitatea de paste, se acoperă cu o jumătate din cantitatea de caș sărat (telemea) și cu felii de unt, după care se pune și restul de paste făinoase și de brânză. Se toarnă, uniform, pe toată suprafața, amestecul de ouă cu smântână, se acoperă totul cu cașcavalul răzuit și se dă tava la cuptor, la foc mediu, pentru 30-35 minute.
După acest interval de timp, se scoate tava din cuptor, se porționează și se servește imediat, caldă, cu 1-2 linguri de smântână deasupra.
1
Nu puneți pastele la fiert, decât după ce apa clocotește.
2
Fierbeți pastele în apă clocotită cu sare.
3
Nu fierbeți pastele mai mult decât trebuie, ca să nu se desfacă.
4
În loc de caș sărat, puteți folosi telemea, sau brânză de burduf.
5
Dacă brânza este suficient de sărată, nu mai folosiți sare.
6
Turnați amestecul de ouă și smântână pe toată suprafața preparatului.
7
Nu țineți prea mult budinca în cuptor, ca să nu se usuce.
8
Această budincă poate fi servită și rece și este la fel de bună.