Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Ciorba rosie cu perisoare din...
Postat de: Valclaudia in Mancaruri de postCeapa si ardeiul se curata, se spala si se taie bucatele. Se pun la sotat in ulei alaturi de morcovi, impreuna cu boabele de mustar, sare si piper si foaia de dafin. Adaugam rosiile pasate,...Citeste continuarea
Spaghete cu legume
Postat de: mirela0911 in SpagheteMai intai se pun spaghetele la fiert in apa cu sare conform instructiunilor. Cand sunt gata, se strecoara, se trec sub un jet rapid de apa rece si se lasa la scurs. Se spala legumele....Citeste continuarea
Champignon de padure pane
Postat de: Valclaudia in Mancaruri de legumeCiupercilor li se indeparteaza coditele, apoi se spala sub jet fin de apa rece, cu grija sa nu se rupa ca sunt foarte fragile. Se pun la scurs intr-o strecuratoare din plastic, presaram si...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu mac si lamaie
Postat de: Valclaudia in DulciuriIntr-un castron spargem ouale, adaugam iaurtul, untul la temperatura camerei, un praf de sare, coaja de lamaie, zaharul, pudra de turmeric si praful de copt. Omogenizam bine ingredientele, apoi...Citeste continuarea
Desert prajitura turnata cu mere de...
Postat de: mirela0911 in PrajituriUmplutura: Se spala merele, se curata de coaja, apoi se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se pune pe foc intr-o cratita, impreuna cu zaharul (dupa gust, in functie de cat de dulci sunt merele) si...Citeste continuarea
Desert guguluf cu lamaie si mac
Postat de: Valclaudia in DulciuriPreincalzim cuptorul la 175 grade Celsius. Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu praful de sare. Galbenusurile le mixam impreuna cu zaharul tos, praful de copt,...Citeste continuarea
Sarmale surpriza
Postat de: MotanLaOale inVarza se pune in apa rece cateva ore, dupa care se desface si se pregatesc foile pt sarmale, iar ce ramane se toaca fin. Se curata bine de cotoare si se pastreaza cateva mai mari netaiate....Citeste continuarea
Creier de porc cu ceapa si ou
Postat de: trifadalia in PorcSe alege creierul de porc de cheagurile de sange, apoi se opareste 10 minute in apa clocotita cu putina sare si o lingurita de otet. Se strecoara; iar cand este rece se taie felii. Cepa...Citeste continuarea
Desert strudel de post cu mere de vara
Postat de: Valclaudia in DulciuriMerele se spala bine si se curata de stricaciuni, apoi se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se pun la calit intr-o cratita impreuna cu 200 gr. zahar tos si doua plicuri zahar vanilat. Cand...Citeste continuarea
Pui marinat la cuptor
Postat de: madi_marin in PuiBucăţile de pui se spală şi se şterg cu şervete de hârtie. Într-un castron se pun uleiul, condimentele, sare, piper, cimbru uscat, boiaua, usturoiul ras fin şi zeama de...Citeste continuarea
Supa picanta de mazare cu ierburi...
Postat de: Valclaudia inCuratam si spalam legumele proaspete. Ceapa se toaca marunt si se asaza in oala peste uleiul de floarea soarelui. Adaugam ardeiul gras galben taiat bucatele, rondelele de morcovi si...Citeste continuarea
Desert savarine dospite
Postat de: Valclaudia in PrajituriDrojdia proaspata si cea uscata se pun intr-un castron incapator. Adaugam ouale si laptele caldut, praful de sare, zaharul si uleiul, apoi faina proaspat cernuta. Mixam si obtinem un aluat...Citeste continuarea
Capellini cu galbiori in sos alb
Postat de: Valclaudia in SpaghetePunem pastele la fiert in multa apa clocotita cu sare si le fierbem 3 minute. Le trecem apoi printr-un jet scurt de apa rece si le lasam la scurs. Galbiorii ii curatam si ii spalam in mai multe...Citeste continuarea
Tocanita din cartofi noi
Postat de: Valclaudia inCartofii se curata, se spala si se taie bucati marisoare (cartofii medii ca marime pot fi taiati intai in jumatate, apoi in sferturi). Ceapa, ardeiul si usturoiul se curata, se spala, ceapa si...Citeste continuarea
Desert mini savarine...
Postat de: privatelaura in PrajituriAlbușurile se separă de gălbenușuri. Albușurile cu un praf de sare se mixeaza până devin albe și capătă consistență. Se adaugă zahărul, mixând în continuu....Citeste continuarea
Desert savarina uriasa, cu esenta...
Postat de: RODIMUR in PrajituriSe separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare, până ce cresc în volum. Se adaugă treptat, zahărul tos și vanilia, mixând...Citeste continuarea
Desert tort Savarina bunicii
Postat de: eumimi in TorturiPregatim mai intai blatul. Separam albusurile de galbenusuri, albusurile le batem spuma, iar galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand acesta se topeste si devin o crema albicioasa. Peste...Citeste continuarea
Muschiulet de porc cu ierburi...
Postat de: RODIMUR inMușchiulețul se spală, se scurge de apă și, dacă nu încape în vasul termorezistent, se poate tăia în două bucăți. Se face un amestec din: cele 4 linguri de ulei de...Citeste continuarea
Desert tort savarina reinterpretat
Postat de: MotanLaOale in TorturiSe dilueaza drojdia cu putin lapte caldut. Se adauga oul, laptele, uleiul, zaharul, zaharul vanilat, putina sare, faina si se amesteca bine. Se obtine un aluat omogen de consistenta unei...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu fasole bruna,...
Postat de: Satisfyyourcravings in SalateCartofii se curata de coaja si se taie cuburi mici. Se fierb in apa cu sare. Se scurg de apa si se lasa la racorit. Ouale se fierb dupa preferinte, apoi se taie in sferturi. Se toaca...Citeste continuarea
Desert tort cu frisca si nuca
Postat de: rocsi_1612 in TorturiBlatul: Intr-un bol mixati galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugati uleiul, apoi iaurtul si vanilia. Incorporati nuca macinata, apoi faina cu praful de copt. Albusurile le...Citeste continuarea
Aperitiv omleta cu ciuperci intregi...
Postat de: Satisfyyourcravings in Aperitive / GarnituriCiupercile se prajesc in ulei, la foc mediu, 10 minute, acoperite cu capac pana devin moi. Intre timp, se toaca ceapa si patrunjelul. Se bat ouale ca pentru omleta cu putina sare. Se...Citeste continuarea
Salata de boeuf
Postat de: trifadalia in SalateSe fierb cartofii impreuna cu carnea si zarzavaturile. Cartofii se curata de coaja si se taie in felii subtiri. Se procedeaza la fel si cu carnea si cu zarzavaturile. Castravetii murati in otet...Citeste continuarea
Supa din ciocanele de pui, cu taitei
Postat de: RODIMUR in SupeSe curăță ciocănelele de pielea groasă de la bază și de tuleie, se spală bine în mai multe ape, după care se pun la fiert, la foc iute, într-o oală cu 4 litri de apă...Citeste continuarea
Desert savarina cu apa de...
Postat de: Satisfyyourcravings in PrajituriSe separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile cu putina sare, pana formeaza creste tari. Separat, se amesteca galbenusurile cu zaharul, folosid un mixer pana cand zaharul s-a...Citeste continuarea
Desert inghetata cu mango si zmeura
Postat de: diaconta in DulciuriAm mixat smântâna pentru frisca. Nu trebuie sa fie foarte ferma. Am curatat mango, l-am taiat cubulete si l-am pasat cu ajutorul blenderului Breville. Am amestecat...Citeste continuarea
Peste prajit cu sos de smantana
Postat de: autodiag in PestePestele curatat, fara cap si coada, se spala si se da cu sare si piper. Se tavaleste prin faina si se prajeste in unt. Dupa ce este gata, se scoate pe o farfurie, iar in untul ramas se...Citeste continuarea
Lasagna cu foi proaspete de casa,...
Postat de: simona72 inPentru foile proaspete de lasagna: ca si la alte retete ale mele, am folosit si de data acesta robotul pentru a face paste. Am pus toate ingredientele in robot si am mixat pana aluatul se...Citeste continuarea
Desert inghetata frantuzeasca de...
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriLaptele, frisca lichida, jumatate din cantitatea de zahar si un praf de sare se pun intr-o oala la foc si se tin pana ajung aproape de punctul de fierbere. Se ia oala de pe foc si se adauga esenta...Citeste continuarea
Ciocanele de pui in crusta de susan...
Postat de: Pungasa_Rogue inCiocanelelor de pui li se indeparteaza pielea, apoi se spala, se dau cu sare si se condimenteaza cu amestecul de ierburi si boia de la Delikat. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi....Citeste continuarea
Tocana de ciuperci creasta cocosului
Postat de: abetina inSe spala ciupercile foarte bine, se rup in buchetele mici sa se poata curata bine, apoi se pun la fiert; se fierb foarte bine, dupa care se clatesc sub jet de apa rece sa se elimine unele...Citeste continuarea
Musaca din piure de cartofi cu...
Postat de: Pungasa_Rogue inCartofii se curata de coaja, se spala si se taie in felii. Se pun intr-o craticioara impreuna cu uleiul, amestecul de ierburi si boia de la Delikat, apa cat sa ii acopere si sarea. Se fierb, iar...Citeste continuarea
Jambon marinat la cuptor
Postat de: MotanLaOale inJambonul se curata, se spala bine, se usuca cu hartie absorbanta. Intr-un castron se amesteca 50 ml ulei cu condimentele Delikat si sare. Jambonul se unge cu amestec bine, bine, se pune...Citeste continuarea
Legume la grill cu sos de...
Postat de: merisor67 in Mancaruri de legumeSpălăm dovleceii și vânăta, ceapa o curățăm, apoi le feliem pe toate, în rondele de aproximativ 5-6 mm grosime. Presărăm sare peste vinete și dovlecei, și le lăsăm...Citeste continuarea
Chiftele din cartofi, dovlecel si...
Postat de: Pungasa_Rogue inCartofii se spala si se fierb in coaja. Se lasa sa se raceasca. Dovlecelul si morcovul se curata de coaja, se clatesc cu apa, se dau pe razatoarea mare si se freaca cu putina sare, lasandu-se...Citeste continuarea
Supa cu legume de vara si rosii
Postat de: panacris inCeapa și ardeiul se curăță, se toacă mărunt, apoi se pun la călit într-o oală cu ulei de măsline și puțină apă, cca. 10 minute la foc mediu, neacoperit. După cele 10 de...Citeste continuarea
Paste scoici cu legume mexicane si...
Postat de: trifadalia in SalatePastele se pun la fiert in apa cu sare, apoi se strecoara, se spala si se lasa la racit. Se procedeaza identic si cu legumele mexicane, doar ca dupa ce sunt fierte, se pun in apa rece cu gheata...Citeste continuarea
Bors rusesc de sfecla si smantana
Postat de: ClaudiaHossu inSe curata carnea si se taie cubulete. Se spala bine, se pune carnea in oala cu 2 linguri de ulei si 6 litri de apa. Se fierbe, se ia spuma cu o spumiera. Se curata ceapa, morcovii, telina si...Citeste continuarea
Paste Alfedro
Postat de: ClaudiaHossu inSe spala pieptii de pui, se sterg cu hartie, se taie pe lung; se da fiecare bucata cu piper alb si sare. Se pune un pic de ulei pe pui. Se rumeneste fiecare bucata de pui in tigaie. Se taie...Citeste continuarea
Tocanita din carne de porc
Postat de: panacris inCeapa și ardeii curățați, se feliază și se pun la călit în puțin ulei și apă, cca. 10 minute la foc mic. Eu l-am pus la treabă pe Alin, CrockPot-ul din dotare :D. După...Citeste continuarea
Dulceata din mure
Postat de: panacris in Dulceata / GemMurele pun într-o strecurătoare încăpătoare, apoi se trec sub un jet rapid de apă rece pentru a se îndepărta eventualii musafiri, mici insecte inofensive. Fructele scurse...Citeste continuarea
Orez rosu cu ciuperci shimeji
Postat de: panacris inArdeii și ciupercile se curăță, se toacă grosier, apoi se pun în vasul teflonat de la multicooker-ul Phillips ;) la călit cu uleiul de rapiță, cca. 10 minute la programul Fry....Citeste continuarea
Cartofi cu rozmarin si usturoi
Postat de: panacris inCartofii noi se curăță cu un burete din sârmă de coajă, apoi se spală și se feliază după preferință. Se aează într-o tavă termorezistentă, se asezonează cu...Citeste continuarea
Specialitate de pui umplut cu hribi...
Postat de: simona72 inIn primul rand pregatim puiul, il toaletam, il jumulim de eventualele pene mai mari sau mai mici ramase (daca este cazul, il putem parli la flacara aragazului), eu inlatur pielea de la gat in...Citeste continuarea
Chiftele de pui cu delikat si...
Postat de: HossuEmil inPentru omleta: se pun 2 linguri de ulei in tigaie. Se bat ouale cu chimen, cimbru, busuioc si marar, se pune delikatul, se rade branza pe razatoarea mica; se pune un pic de apa si o lingura de...Citeste continuarea
Pulpe de pui la cuptor si cartofi
Postat de: trifadalia in PuiUsturoiul se curata si se rade, apoi se lasa cu sare si boia. Din el se face un mujdei frecat cu ulei cu care se ung pulpele si se lasa jumatate de ora sa se marineze. Poate chiar si o ora. Se...Citeste continuarea
Chiftelute de dovlecel cu branza...
Postat de: trifadalia in Mancaruri de legumeSe curata dovlecelul de coaja si de seminte, apoi se da pe razatoarea cu gauri mari si se lasa cu sare si piper jumatate de ora pentru a se inmuia. Apoi se stoarce de zeama lasata, se adauga...Citeste continuarea
Ciorba cu pastai
Postat de: xana in CiorbeCeapa se caleste in ulei pana se inmoaie, apoi se adauga morcovul ras prin razatoarea cu gauri mici si pasta de rosii si se mai caleste 2-3 minute. Adaugam apoi 2,5 litri de apa si pastaile taiate...Citeste continuarea
Frigarui din carne tocata cu sos...
Postat de: Satisfyyourcravings inPentru kebab , se indeparteaza carnea din carnaciori si se amesteca cu carnea tocata de vita, Condimentele pentru Gratar, chilliul, patrunjelul tocat, ceapa rasa, usturoiul pisat, sare, piper si...Citeste continuarea
Pastai verzi cu chili si pasta de...
Postat de: eumimi inTaiem pastaile in 3-4 si le punem 20 de minute la fiert in apa cu sare. Usturoiul il pisam, adaugam 1 cana de apa si pasta de ardei si acest amestec il adaugam pastailor. Adaugam rozmarin si...Citeste continuarea