Spalam ficateii in apa rece si ii lasam la scurs. Ii taiem pe jumatate.
Pregatim o felie de bacon, asezam un ficatel intr-un capat, presaram sare, piper, usturoi granulat si rulam strans. Fixam cu o scobitoare si asezam intr-o tava taetata cu hartie de copt.
Procedam la fel pana terminam...
Se pune la fiert orezul urmand instructiunile de pe ambalaj.
In acelasi timp se pune o oala cu apa si sare sa clocoteasca si se pun legumele congelate. Se lasa timpul indicat pe ambalaj.
Orezul se lasa la scurs. Se procedeaza la fel si cu legumele fierte.
Se pune totul intr-un...
Dam pe razatoarea cu gauri mici coaja de la lamaie si de la lime.
Lasam untul la temperatura camerei pentru a se lucra mai usor.
Cum preparam blatul:
Amestecam untul (margarina) cu zaharul si faina si vom obtine o masa granuloasa.
Adaugam coaja de lime si lamaie, galbenusul de ou,...
Spalam ardeii si le scoatem cu grija cotorul si semintele.
Tocam ceapa si dam morcovul pe razatoarea cu gauri mici. Punem putin ulei intr-o tigaie si calim usor ceapa si morcovul adaugand o cana cu apa. Dupa 5 minute adaugam bulionul, orezul, sarea, piperul si lasam sa fiarba, amestecand...
Amestecam faina cu praful de copt. Adaugam galbenusul, untul, zaharul si laptele. Amestecam si framantam putin pana obtinem un aluat compact pe care il infasuram in folie alimentara si-l punem la frigider pentru o ora.
Impartim aluatul in doua parti egale si facem doua rulouri cu diametrul de...
Spalam dovleceii si ii taiem in fasii lungi (cu tot cu coaja) pe care le presaram cu sare si le lasam aproximativ 15-30 minute intr-o sita, sa iasa apa din ei.
Punem fasiile scurse bine de apa pe gratarul incins si le lasam sa se rumeneasca pe ambele parti.
Intre timp zdrobim cateii de...
Cum preparam taiteii de casa:
Punem intr-un castron faina. In mijloc adaugam oul batut, sare si putina apa. Amestecam (aproximativ 10 minute) pana obtinem un aluat omogen.
Intindem o foaie subtire (2-3 mm) si o lasam sa se usuce, intorcand foaia cand pe o parte cand pe cealalta. Cand...
Se curata ciupercile de coaja (unii nu le curata, dar mie asa imi place), si se rup coditele.
Bacon-ul se toaca marunt si se rumeneste putin intr-o tigaie antiaderenta.
Tocam coditele ciupercutelor si le amestecam cu bacon-ul rumenit, usturoiul pisat si putin patrunjel. Potrivim de sare,...
Incingem cuptorul la 180 grade.
Punem hartiutele in forma de briose.
Taiem ciocolata in bucatele mici, nu foarte fin. Amestecam faina cernuta cu ciocolata maruntita, cacao si praful de copt. Oul il batem cu zaharul, untul moale si laptele batut. Amestecam cu o lingura de lemn, nu cu...
Taiem pulpa de porc in bucati potrivite si le pun intr-un ceaun cu apa si sare cat sa o acopere. Lasam sa fiarba.
Cand incepe sa clocoteasca aruncam apa si punem alta apa, curata.
Adaugam sare, piper, foile de dafin si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Intre timp...
Cotletul de porc il taiem in felii potrivite ca si grosime.
Taiem ciupercile in bucati potrivite, morcovii rondele si feliem 2 catei de usturoi.
Intr-o tava punem putin ulei, adaugam morcovii si cei 2 catei de usturoi taiati feliute.
Adaugam bucatile de carne. Deasupra asezam...
Se cerne faina si se amesteca cu drojdia uscata. Adaugam uleiul, sarea, zaharul, si apa treptat.
Framantam pana ce aluatul devine elastic apoi il lasam acoperit la loc caldut, ferit de curenti de aer rece, timp de 45 minute.
Se infaineaza masa de lucru si se da forma rotunda....
Punem intr-un castron faina.
Incalzim putin laptele, punem drojdia si zaharul. Amestecam pana se dizolva drojdia apoi turnam lichidul in mijlocul fainii.
Eu folosesc o lingura cu care amestec compozitia pana observ ca incepe sa se lipeasca de aceasta si incepe sa fie greu de amestecat....
Gelatina o punem la hidratat in 100 ml. apa.
Intr-un vas cu fundul dublu, punem gelatina hidratata, adaugam cele 2 linguri de zahar, oul batut si punem pe foc mic, amestecand continuu, pana se dizolva zaharul.
Trebuie sa avem grija sa nu ajunga la fierbere pentru ca "se taie"...
Pui gelatina la hidratat in cantitatea de apa specificata pe plicul de gelatina. Amesteci apoi gelatina hidratata cu cele 4 linguri de zahar,cele 2 oua si pui pe foc mic, amestecand incontinuu, pana se dizolva zaharul dar fara sa ajunga la fierbere pentru ca "se taie" gelatina. Lasi la...
Cum preparam jeleul:
Mixam jumatatile de piersici scurse de zeama pana obtinem o pasta nu foarte fina. Punem la hidratat gelatina in cele 4 linguri de sirop si lasam 10 minute. Topim gelatina avand grija sa nu ajunga la punctul de fierbere si o amestecam cu pasta de piersici. ...
Se toaca marunt ceapa si se amesteca cu carnea, usturoiul pisat, oul bine batut si pesmet. Potrivim de sare, piper si adaugam putina boia.
Cu ajutorul mainilor usor umezite cu apa, modelam chiftele rotunde putin mai mari decat o nuca.
Le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt si le...
Amestecam ouale cu faina si praful de copt. Adaugam uleiul.
Taiem marunt sunca presata, maslinele, gogosarii, radem cascavalul si le adaugam peste compozitia anterioara. Potrivim de sare, piper si amestecam.
Tapetam o tava mare de chec/cozonac cu hartie de copt sau cu ulei si faina si...
Cum pregatim blatul:
Tapetam forma in care vom coace blatul, cu hartie de copt.
Pornim cuptorul la 200 grade.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul pana se formeaza o spuma tare. Adaugam galbenusurile, toate odata, punem si apa, amestecam.
Cernem faina...
Punem uleiul la incins intr-o cratita cu fundul gros.
Tocam ceapa marunt, usturoiul il presam cu lama cutitului si il tocam. Adaugam peste uleiul incins, amestecam putin avand grija sa nu se arda si daugam o cana de apa si lasam aproximativ 10 minute, pana incepe sa fiarba.
Intre timp...
Cum preparam aluatul:
Intr-un castron incapator, amestecam faina, apa si sarea pana obtinem un aluat nici foarte dens, nici foarte moale. Lasam sa se odihneasca si pregatim umplutura.
Cum preparam umplutura:
Tocam ceapa foarte, foarte marunt (eu am tocat la robot) si o punem peste...
Preparare Reteta de ciorba de stevie dreasa cu bors si leustean
Punem 1 l de apa sa fiarba.
Intre timp, curatam frunzele de strevie (lasam doar frunza, fara nervuri). Le spalam si le punem peste apa care fierbe. Lasam 1-2 minute, pana isi schimba usor culoarea si le scoatem intr-o...
Cum preparam blatul:
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul. Punem faina, nuca macinata, praful de copt si amestecam de sus in jos, usor.
Tapetam o tava ( a mea 29X34 cm) cu hartie de copt, punem compozitia, nivelam si bagal la cuptorul preincalzit la 170...
Incingem cuptorul la 180 grade.
Amestecam ouale cu zaharul, sarea si adaugam ulei putin cate putin amestecand continuu.
Adaugam laptele, bicarbonatul stins si faina cernuta. Amestecam pana obtinem un aluat ca pentru chec.
Turnam compozitia in tava (a mea are 34X29 cm), adaugam din...
Cartofii curatati de coaja si spalati ii taiem rondele cu ajutorul unei lame ondulate, ii presaram cu sare, piper si boia si ii punem la prajit in baie de ulei incins.
Taiem afumatura (bacon si kaiser) si le rumenim intr-o tigaie antiaderenta pana se rumenesc frumos si se topeste din grasime....
Lasam aluatul sa se decongeleze la temperatura camerei.
Intindem cu sucitorul o foaie de aluat si o taiem in jumatate.
Intindem compozitia de mai sus (smantana si cele doua tipuri de branza), intindem uniform, rulam si taiem in 8 bucati.
Procedam la fel si cu cealalta lumatate de foaie...
Cum pregatim friptura de porc :
Condimentam bucatile de ceafa cu sare, piper si cimbru si le lasam de-o parte.
Taiem ceapa feliute subtiri, morcovul rondele si ardeiul gras feliute si le asezam intr-o tava in care am pus putin ulei.
Deasupra legumelor punem bucatile de ceafa, adaugam...
Cum preparam blatul:
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixeazam spuma albusurile impreuna cu sarea si adaugam treptat zaharul, mixand pana se topeste complet.
Galbenusurile le freacam cu ulei, ca pentru maioneza apoi adaugam apa si omogenizam.
Adaugam compozitia peste albusuri, apoi...
Galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga iaurtul, incorporam uleiul putin cate putin, adaugi si mierea incalzita putin si amesteci usor.
Bati albusurile spuma si le adaugi la compozitia anterioara. Adaugi faina si praful de copt stins cu putin otet.
In aluatul format adaugi bucatele de...
Stoarcem lamaile si sucul obtinut il amestecam cu apa, zaharul si menta (sau esenta de menta). Amestecam foarte bine, pana se dizolva zaharul.
Punem sucul intr-o carafa si lasam la frigider pentru o ora.
Servim in paharul decorat cu o felie de lamaie proaspata putin crestata cat sa stea pe...
Ficatei inveliti in bacon, la cuptor
Spalam ficateii in apa rece si ii lasam la scurs. Ii taiem pe jumatate. Pregatim o felie de bacon, asezam un ficatel intr-un capat, presaram sare, piper, usturoi granulat si rulam strans. Fixam cu o scobitoare si asezam intr-o tava taetata cu hartie de copt. Procedam la fel pana terminam...
Salata de orez si legume (de post)
Se pune la fiert orezul urmand instructiunile de pe ambalaj. In acelasi timp se pune o oala cu apa si sare sa clocoteasca si se pun legumele congelate. Se lasa timpul indicat pe ambalaj. Orezul se lasa la scurs. Se procedeaza la fel si cu legumele fierte. Se pune totul intr-un...
Mini-tarte cu lime
Dam pe razatoarea cu gauri mici coaja de la lamaie si de la lime. Lasam untul la temperatura camerei pentru a se lucra mai usor. Cum preparam blatul: Amestecam untul (margarina) cu zaharul si faina si vom obtine o masa granuloasa. Adaugam coaja de lime si lamaie, galbenusul de ou,...
Ardei umpluti cu carne
Spalam ardeii si le scoatem cu grija cotorul si semintele. Tocam ceapa si dam morcovul pe razatoarea cu gauri mici. Punem putin ulei intr-o tigaie si calim usor ceapa si morcovul adaugand o cana cu apa. Dupa 5 minute adaugam bulionul, orezul, sarea, piperul si lasam sa fiarba, amestecand...
Umflatele cu nuci si miere
Amestecam faina cu praful de copt. Adaugam galbenusul, untul, zaharul si laptele. Amestecam si framantam putin pana obtinem un aluat compact pe care il infasuram in folie alimentara si-l punem la frigider pentru o ora. Impartim aluatul in doua parti egale si facem doua rulouri cu diametrul de...
Salata de dovlecei copti (de post)
Spalam dovleceii si ii taiem in fasii lungi (cu tot cu coaja) pe care le presaram cu sare si le lasam aproximativ 15-30 minute intr-o sita, sa iasa apa din ei. Punem fasiile scurse bine de apa pe gratarul incins si le lasam sa se rumeneasca pe ambele parti. Intre timp zdrobim cateii de...
Ciorba cu taitei de casa
Cum preparam taiteii de casa: Punem intr-un castron faina. In mijloc adaugam oul batut, sare si putina apa. Amestecam (aproximativ 10 minute) pana obtinem un aluat omogen. Intindem o foaie subtire (2-3 mm) si o lasam sa se usuce, intorcand foaia cand pe o parte cand pe cealalta. Cand...
Ciuperci umplute, la tigaie
Se curata ciupercile de coaja (unii nu le curata, dar mie asa imi place), si se rup coditele. Bacon-ul se toaca marunt si se rumeneste putin intr-o tigaie antiaderenta. Tocam coditele ciupercutelor si le amestecam cu bacon-ul rumenit, usturoiul pisat si putin patrunjel. Potrivim de sare,...
Briose cu ciocolata, festive
Incingem cuptorul la 180 grade. Punem hartiutele in forma de briose. Taiem ciocolata in bucatele mici, nu foarte fin. Amestecam faina cernuta cu ciocolata maruntita, cacao si praful de copt. Oul il batem cu zaharul, untul moale si laptele batut. Amestecam cu o lingura de lemn, nu cu...
Friptura de porc la ceaun
Taiem pulpa de porc in bucati potrivite si le pun intr-un ceaun cu apa si sare cat sa o acopere. Lasam sa fiarba. Cand incepe sa clocoteasca aruncam apa si punem alta apa, curata. Adaugam sare, piper, foile de dafin si lasam sa fiarba la foc potrivit. Intre timp...
Cotlet de porc cu legume, la cuptor
Cotletul de porc il taiem in felii potrivite ca si grosime. Taiem ciupercile in bucati potrivite, morcovii rondele si feliem 2 catei de usturoi. Intr-o tava punem putin ulei, adaugam morcovii si cei 2 catei de usturoi taiati feliute. Adaugam bucatile de carne. Deasupra asezam...
Paine rotunda, de casa
Se cerne faina si se amesteca cu drojdia uscata. Adaugam uleiul, sarea, zaharul, si apa treptat. Framantam pana ce aluatul devine elastic apoi il lasam acoperit la loc caldut, ferit de curenti de aer rece, timp de 45 minute. Se infaineaza masa de lucru si se da forma rotunda....
Chifle pufoase cu seminte
Punem intr-un castron faina. Incalzim putin laptele, punem drojdia si zaharul. Amestecam pana se dizolva drojdia apoi turnam lichidul in mijlocul fainii. Eu folosesc o lingura cu care amestec compozitia pana observ ca incepe sa se lipeasca de aceasta si incepe sa fie greu de amestecat....
Tort inimioara
Gelatina o punem la hidratat in 100 ml. apa. Intr-un vas cu fundul dublu, punem gelatina hidratata, adaugam cele 2 linguri de zahar, oul batut si punem pe foc mic, amestecand continuu, pana se dizolva zaharul. Trebuie sa avem grija sa nu ajunga la fierbere pentru ca "se taie"...
Tort Papusa
Pui gelatina la hidratat in cantitatea de apa specificata pe plicul de gelatina. Amesteci apoi gelatina hidratata cu cele 4 linguri de zahar,cele 2 oua si pui pe foc mic, amestecand incontinuu, pana se dizolva zaharul dar fara sa ajunga la fierbere pentru ca "se taie" gelatina. Lasi la...
Jeleu de piersici si crema la pahar
Cum preparam jeleul: Mixam jumatatile de piersici scurse de zeama pana obtinem o pasta nu foarte fina. Punem la hidratat gelatina in cele 4 linguri de sirop si lasam 10 minute. Topim gelatina avand grija sa nu ajunga la punctul de fierbere si o amestecam cu pasta de piersici. ...
Chiftele rotunde la cuptor
Se toaca marunt ceapa si se amesteca cu carnea, usturoiul pisat, oul bine batut si pesmet. Potrivim de sare, piper si adaugam putina boia. Cu ajutorul mainilor usor umezite cu apa, modelam chiftele rotunde putin mai mari decat o nuca. Le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt si le...
Chec aperitiv
Amestecam ouale cu faina si praful de copt. Adaugam uleiul. Taiem marunt sunca presata, maslinele, gogosarii, radem cascavalul si le adaugam peste compozitia anterioara. Potrivim de sare, piper si amestecam. Tapetam o tava mare de chec/cozonac cu hartie de copt sau cu ulei si faina si...
Tort de ciocolata si cocos
Cum pregatim blatul: Tapetam forma in care vom coace blatul, cu hartie de copt. Pornim cuptorul la 200 grade. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul pana se formeaza o spuma tare. Adaugam galbenusurile, toate odata, punem si apa, amestecam. Cernem faina...
Tocanita de cartofi cu carnaciori
Punem uleiul la incins intr-o cratita cu fundul gros. Tocam ceapa marunt, usturoiul il presam cu lama cutitului si il tocam. Adaugam peste uleiul incins, amestecam putin avand grija sa nu se arda si daugam o cana de apa si lasam aproximativ 10 minute, pana incepe sa fiarba. Intre timp...
Suberec (Placinta turceasca)
Cum preparam aluatul: Intr-un castron incapator, amestecam faina, apa si sarea pana obtinem un aluat nici foarte dens, nici foarte moale. Lasam sa se odihneasca si pregatim umplutura. Cum preparam umplutura: Tocam ceapa foarte, foarte marunt (eu am tocat la robot) si o punem peste...
Reteta de ciorba de stevie dreasa cu bors si leustean
Preparare Reteta de ciorba de stevie dreasa cu bors si leustean Punem 1 l de apa sa fiarba. Intre timp, curatam frunzele de strevie (lasam doar frunza, fara nervuri). Le spalam si le punem peste apa care fierbe. Lasam 1-2 minute, pana isi schimba usor culoarea si le scoatem intr-o...
Prajitura Baron
Cum preparam blatul: Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul. Punem faina, nuca macinata, praful de copt si amestecam de sus in jos, usor. Tapetam o tava ( a mea 29X34 cm) cu hartie de copt, punem compozitia, nivelam si bagal la cuptorul preincalzit la 170...
Prajitura cu caise congelate
Incingem cuptorul la 180 grade. Amestecam ouale cu zaharul, sarea si adaugam ulei putin cate putin amestecand continuu. Adaugam laptele, bicarbonatul stins si faina cernuta. Amestecam pana obtinem un aluat ca pentru chec. Turnam compozitia in tava (a mea are 34X29 cm), adaugam din...
Zid de cartofi cu afumatura
Cartofii curatati de coaja si spalati ii taiem rondele cu ajutorul unei lame ondulate, ii presaram cu sare, piper si boia si ii punem la prajit in baie de ulei incins. Taiem afumatura (bacon si kaiser) si le rumenim intr-o tigaie antiaderenta pana se rumenesc frumos si se topeste din grasime....
Pernute cu branza si mac
Lasam aluatul sa se decongeleze la temperatura camerei. Intindem cu sucitorul o foaie de aluat si o taiem in jumatate. Intindem compozitia de mai sus (smantana si cele doua tipuri de branza), intindem uniform, rulam si taiem in 8 bucati. Procedam la fel si cu cealalta lumatate de foaie...
Friptura de porc la cuptor cu piure in straturi
Cum pregatim friptura de porc : Condimentam bucatile de ceafa cu sare, piper si cimbru si le lasam de-o parte. Taiem ceapa feliute subtiri, morcovul rondele si ardeiul gras feliute si le asezam intr-o tava in care am pus putin ulei. Deasupra legumelor punem bucatile de ceafa, adaugam...
Prajitura cu lamaie a la Gaby_d
Cum preparam blatul: Separam albusurile de galbenusuri. Mixeazam spuma albusurile impreuna cu sarea si adaugam treptat zaharul, mixand pana se topeste complet. Galbenusurile le freacam cu ulei, ca pentru maioneza apoi adaugam apa si omogenizam. Adaugam compozitia peste albusuri, apoi...
Briose cu bucatele de ciocolata si visine
Galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga iaurtul, incorporam uleiul putin cate putin, adaugi si mierea incalzita putin si amesteci usor. Bati albusurile spuma si le adaugi la compozitia anterioara. Adaugi faina si praful de copt stins cu putin otet. In aluatul format adaugi bucatele de...
Limonada cu menta
Stoarcem lamaile si sucul obtinut il amestecam cu apa, zaharul si menta (sau esenta de menta). Amestecam foarte bine, pana se dizolva zaharul. Punem sucul intr-o carafa si lasam la frigider pentru o ora. Servim in paharul decorat cu o felie de lamaie proaspata putin crestata cat sa stea pe...