Zacusca

de anaiordan in Zacusca, 12 Aug 2009 | 31263 vizualizari

 

Reteta de zacusca am luat-o de la Radu Anton Roman, dar am adaptat-o dupa gusturile mele. Radu Anton Roman foloseste rosii, gogosari rosii, ardei iute, usturoi si 2kg de ceapa, iar eu am folosit suc de rosii, ardei capia copt, 1kg de ceapa si fara ardei iute si usturoi (de el am uitat.....ar fi fost bun si cu el).

 

INGREDIENTE

  • 3 kg vinete (la mine au fost 10vinete-3.2kg)
  • 2 kg ardei capia rosu (la mine au fost 2.6kg...cum am pus in punga)
  • 1 kg ceapa (iarasi a fost 1.2kg..cum am pus in punga)
  • 2 l suc de rosii
  • 500 ml ulei (eu am folosit de masline)
  • sare - 2 linguri la 3 litri de zacusca
  • piper, boia dulce/picanta dupa gust
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca:

Am copt vinetele si ardeii, am copt intai vinetele pentru a le putea lasa sa se scurga de zeama cat se coc ardeii.

Am tocat ceapa la robot, apoi ardeii i-am tocat si pe iei la robot, si vinetele tot la fel le-am dat la robot pentru a mai scuti din timp.

Se pune la calit ceapa cu uleiul pana ce ceapa devine sticloasa, apoi se adauga sucul de rosii si se lasa cateva  minute pana da in clocot. Cantitatea sucului de rosii se poate ajusta dupa cat de groasa vreti sa va iasa zacusca. Ar fi bine sa puneti doar un litru jumatate acum si dupa ce adaugati ardeii si vinetele sa mai puneti daca considerati ca e prea groasa. Eu am facut greseala sa il pun pe tot dupa ce s-a calit ceapa (ceapa a mai lasat si ea apa...) si a iesit un pic mai zemoasa, dar buna.

Dupa ce sucul a dat intr-un clocot se pun ardeii si vinetele tocate. Se lasa la fiert o ora la foc mic si se mai mesteca din cand in cand sa nu se lipeasca (eu am avut oala noua si nu mi s-a lipit...cred ca data viitoare nu voi mai avea noroc :D )

Cam cu 10 minute inainte de a stinge focul se adauga sarea, boiaua si piperul.

Eu am pus-o fierbinte in borcane. Borcanele erau reci si pentru a nu se sparge de la zacusca fierbinte le-am pus in apa calda in timp ce le-am umplut. Si am avut doar borcane mari de 800g si mi-au iesit 6...de fapt atatea aveam...cred ca ar fi iesit 7, ca restul l-am pus intr-o casoleta si parea a fi inca un borcan.

 

Pofta buna si succes in prepararea retetei de zacusca :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

anaiordan 1

08.10.2009, 17:00

ce bine suna....eu vreau sa incerc sa pun peste in sos tomat...stiti cum sunt conservele alea pe piata...oricum...cred ca ar fi si mai bun ceva legume coapte

Swanheart 1

01.10.2010, 10:13

Arata bine! Astazi fac si eu cateva borcanele! Am tot facut pana acum, dar asa cat mancam de 2-3 ori din ea. Eu pun si ardei iute - iese putin picanta, si cateva frunze de dafin - ii da o aroma deosebita. Eu o bag in cuptor, pana iese uleiul la suprafata, si nu stropeste, nu trebuie amestecat in ea... Tin minte ca maica-mea o fierbea intr-o bucatarioara de vara pe soba, si ma punea sa stau langa cratita si amestec continuu - aveam senzatia ca stau acolo toata ziua, si nu mai fierbe nicicum zacusca...

Rodie 1

07.10.2010, 23:52

mananc zilnic zacusca, nu ma mai satur de ea. Sotul imi tot spune sa ma opresc dar este foarte buna!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Zacusca