Varza dulce la cuptor reteta simpla si gustoasa de post este un fel de mâncare tradițional românesc, apreciat pentru gustul său bogat și aromele complexe. Această rețetă se bazează pe varza proaspătă, care este gătită lent la cuptor împreună cu diverse ingrediente care îi conferă un gust deosebit. Printre aceste ingrediente se numără ceapa, morcovii, roșiile, și uneori carne afumată sau cârnați, care adaugă un plus de savoare. În mod obișnuit, varza dulce la cuptor este condimentată cu foi de dafin, piper și cimbru, iar uneori se adaugă puțin bulion sau vin pentru a intensifica aromele.
Cum se prepara Varza dulce la cuptor reteta simpla si gustoasa de post
Taiem verzele fideluta, saram si apoi framantam bine cu ajutorul mainilor pana cand varza se inmoaie. Asezam varza astfel taiata intr-o cratita mai inalta si adaugam cimbrul, mararul taiat marunt,boiaua,ceapa taiata marunt,ardeiul gras taiat cubulete mai mari si condimentam cu piper macinat.Stropim cu putin ulei ,adaugam bulionul( pe care l-am diluat cu apa-cam jumatate de cana) si ardeiul iute pe care il crestam pe verticala in doua.Amestecam bine cu miscari stanga /dreapta ale cratitei..Dam la cuptor avand grija ca din cand in cand sa mai amestecam cu aceleasi miscari stanga/dreapta(daca in acest timp scade lichidul din cratita mai putem adauga apa).Dupa circa 30min. adaugam vinul si lasam in continuare la cuptor pana cand varza este bine facuta iar deasupra a prin o crusta frumoasa.
Facem o mamaliguta si alaturi de un ardei iute va invit la masa. Recomandam si varza murata calita.