O prajitura foarte buna care a fost incantarea copilariei mele. Am facut-o dupa reteta bunicii mele.
Intr-un castron se amesteca faina, zaharul, zaharul vanilat cu untura.
Se adauga galbenusurile, drojdia dizolvata in laptele caldut, bicarbonatul de sodiu, un praf de sare si se framanta bine.
Se pune folie alimentara si se tine 1 ora la frigider.
Nuca se macina si se amesteca cu zaharul si zaharul cu aroma de rom.
Gemul se pune in robot si se face cremos.
Se imparte aluatul in 4 parti egale pentru 4 foi.
Se intinde o foaie pe hartie de copt de dimensiunea tavii (23 x 32 cm).
Se pune in tava neunsa si se desprinde usor hartia de copt.
Se unge cu gem si se presara cu un strat de nuca.
Se face a doua foaie si se pune deasupra, se unge cu gem si se presara nuca.
La fel si cu a treia foaie si a patra deasupra care ramane neunsa.
Se inteapa cu un ac gros sa patrunda pana la fundul tavii.
Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 30-35 minute.
Cand este purin rumenita, se scoate si se lasa la racit.
Pentru glazura se incalzeste ciocolata cu frisca lichida pana se topeste, se adauga untul si se lasa deoparte 10 minute.
Se toarna glazura peste prajitura racita si se niveleaza.
Se lasa la frigider pana a doua zi.
Se portioneaza cu un cutit subtire si ascutit si se serveste.
Pofta Buna!
1
Reteta bunicii era cu gem de prune.