Tort „Păcatul dulce”

de diaconta in Torturi, 17 Mar 2012 | 9020 vizualizari

 

Cred că de la prima întâlnire cu prăjitura Păcatul dulce pe blogul Laurei Laurenţiu,m-a obsedat încontinuu.E un dulce păcătos,pe care nu poţi să nu-l savurezi până la ultima îmbucătură.Aşa că după ce am făcut prăjitura,m-am gândit că ar fi bun un tort la fel ,dacă nu chiar mai păcătos decât prăjitura.
Si cum o bună prietena şi-a sărbătorit ziua de naştere,ocazia a fost tocmai bună să-mi pun în aplicare ideea.O combinaţie de arome,gusturi şi texturi irezistibile.Adică blat de bezea cu nucă,ciocolata albă şi cu cacao,cremă delicioasă de vanilie combinată cu jeleu de vişine, câteva caise şi căpşuni.
Ce ziceţi ? V-ar tenta?
Nu mi-a ieşit cine ştie ce decor,dar cu siguranţă e cel mai bun desert pe care l-am făcut până acum.Poza secţiunii este facută acasă la sărbătorită,nu e foarte reuşită,dar am vrut neaparat să vă arat ce minunăţie e în interior.
M-aş bucura sa încercati şi voi nebunia asta de desert.

 

INGREDIENTE

  Blat de bezea:

  •  9 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 2 linguri rom
  • 10 linguri nuca prajita si macinata
  • 4 linguri amidon alimentar
  • Sare

Glazura ciocolata:

  • 100 gr ciocolata 52% cacao
  • 3 linguri frisca
  • 1 lingura miere de albine

Crema de vanilie:

  • 4 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 700 ml lapte
  • 6 linguri amidon alimentar
  • Esenta de vanilie
  • Coaja si zeama de lamaie

  Jeleu de visine:

  • Un compot de visine pentru prajituri(fara samburi)
  • Siropul de la compot + sirop de zmeura  in completare pana la 400 ml
  • 10 gr gelatina
  • 2 linguri amidon alimentar

  Pentru glazura alba:

  • 200 gr ciocolata alba
  • 5 linguri frisca
  • 2 linguri miere de albine

In plus: un compot de caise jumatati ,capsuni  si piscoturi pentru ornat  

Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort „Păcatul dulce”:

Pacatul asta se infaptuieste cam asa:

Pentru foile de bezea,impartim cantitatile in doua.Din fiecare jumatate vom coace cate doua foi.

Batem albusurile cu un praf de sare si rom pana obtinem o spuma tare.Zaharul il punem intr-o tava in care am pus o hartie de copt si il incalzim putin in cuptor.Peste albusurile batute adaugam zaharul fierbinte.

Adaugam nuca prajita si macinata si amidonul.De data aceasta amestecam usor cu o spatula.

Pe fundul detasabil de la forma de tort,punem o hartie de copt presaram cu faina si  jumatate din  cantitatea de bezea.Punem la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.Bezeaua ramasa o punem la frigider pana cand se coace prima foaie.

Cand este copt blatul il scoatem si il desprindem usor de pe hartie.Apoi il lasam sa se usuce.Eu le-am lasat pana a doua zi.

La fel procedam cu cealalta jumatate de compozitie si mai obtinem doua foi.

A doua zi am preparat o glazura de ciocolata.Ciocolata rupta bucati,am pus-o pe baie de aburi impreuna cu frisca si mierea.Apoi punem peste trei din cele patru blaturi.Nu e nevoie sa le acoperim de tot cu glazura.

Pregatim crema de vanilie.

Punem laptele intr-un vas pe foc,dupa ce am oprit 150 de ml.

Mixam galbenusurile impreuna cu zaharul,punem si putin lapte ca sa se dizolve zaharul mai usor.Adaugam amidonul si restul de lapte.Turnam laptele caldut peste amestecul de galbenusuri.Amestecam sa nu se formeze cocoloase.

Transferam din nou amestecul in vas si punem pe foc.Amestecam cu telul pana cand obtinem o crema de consistenta unei budinci.Adaugam esenta de vanilie si lamaia.

Acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca.

Pentru jeleul de visine, turnam siropul de la compot intr-un vas completam cu sirop de zmeura pana obtinem 400 ml de lichid.

Luam putin sirop cat sa dizolvam cele doua linguri de amidon,apoi punem vasul pe foc.

Gelatina o punem la hidratat cu putina apa rece.

Amestecam jeleul cu un tel pana cand se ingroase.Cand este caldut,incalzim gelatina si o punem in amestec.Lasam sa se raceasca,dar nu de tot.

Putem sa asamblam tortul.

Punem o foaie de bezea,peste ea crema de vanilie.Apoi asezam jumatati de caise si visine.Peste ele un strat de jeleu.Iarasi  bezea,crema de vanilie,caise,visine,jeleu si tot asa pana cand punem toate foile.

Punem la frigider si pregatim flazura de ciocolata alba.

Topim ciocolata impreuna cu frisca si ,mierea pe baie de aburi.Dupa ce s-a racit putin si incepe sa se ingroase o punem peste ultima foaie de bezea.

Initial vroiam sa ma opresc aici,doar sa mai ornez cu capsuni si ciocolata,dar mi se parea oarecum neincheiat,asa ca am finisat cu o margine din piscoturi.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort „Păcatul dulce”" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (102)

diaconta 1

11.05.2012, 17:14

Susu,chiar daca nu-i prea frumos,a fost un deliciu

aziz 1

11.05.2012, 17:40

aileiiiiiii ce bunaciuneee!!!

diaconta 1

11.05.2012, 18:03

Azizule,ce tarziu ai cazut in pacat ))

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

ieri la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

ieri la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

ieri la 11:22

Panna Cotta cu zmeura  - Deliciu fin si cremos

pe 30.06 la 22:09

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort Dobos