În luna octombrie naşii noştri de cununie îşi aniversează ziua de naştere, iar pentru că îngerul lor s-a născut în aceeaşi lună, ba mai mult, chiar cu o zi înaine de ziua naşului, aniversarea lor a cam trecut pe planul al doilea, in favoarea micuţei. Însă, pentru că anul acesta ei schimbă prefixul, m-am gândit să facem ceva deosebit pentru ei. Încercarea de a uni sub acelaşi acoperiş cele 4 perechi de fini ai lor a eşuat cu brio, aşa cum a eşuat şi atragerea lor într-un loc drăguţ în afara casei, aşa că singurul lucru rămas din planul nostru măreţ a fost acest tort de ciocolată, cu cremă fină şi spumoasă, cu care două din perechile de fini am dat buzna peste ei. Până la urmă, a contat faptul că ne-am gândit la ei şi că am reuşit totuşi să fim împreună, petrecând clipe frumoase.
Blatul
Cremă de ciocolată cu scorţişoară
Cremă de ciocolată cu cafea
Sirop
Glazură
Mai întâi am aprins cuptorul să se încălzească. Am separat albuşurile de gălbenuşuri, apoi am încălzit crema de ciocolată la microunde, cât să devină fluidă şi am amestecat-o cu gălbenuşurile şi zahărul vanilat. Albuşurile bătute spumă le-am încorporat în crema de ciocolată, apoi am adăugat făina şi praful de copt cernute. Am fărâmiţat pişcotuile dar nu prea mărunt şi le-am adăugat în cremă împreună cu nucile măcinate grosier. Apoi am bătut spumă frişca şi am adăugat-o în cremă, omogenizând compoziţia. Am împărţit-o în 4 boluri să ştiu că ies foi egale şi le-am copt pe rând, într-o cratiţă cam de 21 de cm tapetată cu hârtie de copt. Reţeta acestui blat am găsit-o pe blogul Laurei Sava, căreia îi mulţumesc. Acest blat ciocolatos absoarbe bine siropul şi este foarte gustos.
Cremă de ciocolată cu scorţişoară
Această cremă am găsit-o în cartea '' Deserturi cu ciocolată'' a editurii Adevărul, la pag 76, dar ca de obicei, am adaptat-o şi am preparat-o, aşa cum am crezut eu că e mai bine.
Deci, am rupt ciocolata bucăţele şi am pus-o împreună cu 50 ml frişcă la topit, fără să fiarbă. Între timp am bătut restul de frişcă spumă, separat am bătut albuşurile spumă cu un praf de sare şi cu zahărul.
Crema de ciocolată răcorită am adăugat-o peste frişca bătută, apoi am pus gelatina înmuiată mai întâi în apă şi încălzită cât să se dizolve, iar la sfârşit esenţa de rom şi scorţişoara. În cele din urmă am adăugat şi albuşurile bătute spumă.
Cremă de ciocolată cu cafea
Această cremă i-o datorez Laurei Adamache.
Am bătut întâi albuşurile cu un praf de sare şi o lingură de zahăr iar în alt vas gălbenuşurile cu o lingură de zahăr. Într-o crăticioară am pus ciocolata şi cafeaua şi le-am lăsat să se încălzească până s-a topit ciocolata. După ce s-a răcorit puţin, am adăugat ciocolata peste gălbenuşuri, am omogenizat, apoi am adăugat albuşurile, iar la sfârşit frişca bătută spumă.
Asamblare
În aceeaşi cratiţă în care am copt foile blatului am pus folie alimentară, apoi prima foaie de blat. Am însiropat-o, apoi am pus un strat de cremă de ciocolată şi încă o foaie. Am însiropat-o şi pe aceasta, ceva mai mult decât pe prima, apoi am pus crema de ciocolată cu cafea, după care am acoperit cu a treia foaie. Tortul fiind destul de înalt, nu am mai folosit şi a patra foaie. Am pus totul la rece peste noapte iar dimineaţă am decorat. Iniţial am vrut să îmbrac tortul în glazura oglindă a Laurei Adamache dar m-am sucit şi am decis pe loc să fac un krantz cu nucă şi zahăr ars. Am topit zahărul apoi am adăugat miez de nucă, am amestecat bine şi l-am turnat pe o planşetă unde l-am lăsat la răcit. Apoi l-am mărunţit în robot şi am îmbrăcat tortul cu ajutorul unui cuţit lat. Am decorat margine tortului cu frişcă bătută spumă şi amestecată cu ciocolată topită. La sfârşit am pus glazura.
1
pentru a rămâne lucioasă, glazura nu trebuie atinsă; am turnat-o toată, apoi am înclinat uşor tortul lasând-o să curgă uşor până la frişca de pe margine