Tort cu dulceata de trandafiri

de laura_n in Torturi, 7 Feb 2015 | 9930 vizualizari

 

Aceasta reteta am aflat-o de la Buni, o bunatate de tort, nimic similar cu ceea ce facusem pana acum.
Buni, sarumana mult de reteta, am facut tortuletul de doua ori deja si ne place mult!

 

INGREDIENTE

  • pentru blat:
  • - 3 oua de gaina
  • - 3 linguri zahar brut
  • - 3 linguri ulei
  • - 3 linguri faina
  • pentru spuma de albus:
  • - 5 albusuri
  • - 3 linguri zahar alb
  • - 3 linguri dulceata de trandafiri
  • - 1 praf sare
  • pentru caramelizat
  • - 5 linguri zahar brut
  • pentru sirop
  • - 1 cana cu apa
  • - 2 linguri dulceata de trandafiri
  • pentru frisca
  • - 500 gr smantana grasa
  • - 50 gr zahar pudra
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu dulceata de trandafiri:

Spalam ouale cu apa calda si separam albusurile de galbenusuri. Intr-un castron, mixam albusurile cu un praf de sare. Dupa ce amobtinut o spuma densa, adagam zaharul si mixam in continuare. Galbenusurile le frecam cu ulei intr-o cana si le adaugam peste albusuri. La sfarsit, adaugam faina si incorporam in compozitia de oua.

Pornim cuptorul si pregatim o forma de copt. Repet: eu am folosit o forma de copt de 18 cm.

Asezam hartie de copt si turnam compozitia. Punem in cuptor, la copt, la foc mediu, pentru aproximativ 30 minute. Facem proba cu o scobitoare, si daca iese curata, scoatem blatul din cuptor si il lasam la racit.

Intr-o cratita cu diametru apropiat de cea in care am copt blatul, caramelizam zaharul. Sigur ca trebuie sa fim atenti si sa supraveghem aceasta operatiune ca nu cumva zaharul sa se arda. Cand s-a topit zaharul, rotim astfel incat caramelul sa imbrace si peretii cratitei. Dam deoparte. Punem la fiert, o cratita umpluta 1/2 cu apa. Lasam sa se infierbante apa.

Intr-un castron, mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Cand spuma a devenit densa, adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma. Adaugam dulceata de trandafiri si amestecam usor cu o lingura prin bezea ca sa se distribuie uniform. Turnam compozitia de albsuri peste zaharul caramelizat si asezam cratita peste cealalalta cu apa fierbinte. Cu totul, bagam in cuptor, la foc mediu, aproximativ 40 minute.

O sa vedeti ca spuma de albusuri se va umfla. Preferabil sa asezati cratitele pe un nivel mai jos, astfel ca atunci cand va creste la copt, sa nu se lipeasca de partea de sus a cuptorului. Eu asa am patit, s-a lipit compozitia de sistemul de rotisare al cuptorului.  

Dupa ce s-a rumenit frumos, oprim focul si mai lasam 20 minute la racit in cuptor. Dupa ce scoatem din cuptor, asezam deasupra blatul copt si un platou. Rasturnam rapid totul astfel incat sa nu curga din el. Lasam sa se raceasca complet.  

Eu am facut un sirop din 2 linguri dulceata de trandafiri si putina apa si am turnat-o in platou, astfel ca blatul a absorbit usor tot siropul. Pregatim frisca din smantana si zahar si ornam tortul. Atentie cand ornati cu frisca, sa nu alunece de pe tort intrucat tortul este alunecos de la caramel. Dam la rece pana in momentul servirii.

Este un tort foarte diafan si aromat!  

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu dulceata de trandafiri" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

Ciorbă de legume acrită cu zeamă de varză - Rețeta gustoasă și răcoritoare

pe 31.12 la 10:09

Ruladă cu cremă de ciocolată și caramel - Desertul rapid și delicios de casă

pe 30.12 la 15:13

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu dulceata de trandafiri