Daca cineva te-ar lega la ochi si ti-ar da o lingurita de sholezard,ai sti precis ca e un desert din Orientul Mijlociu. O sa simti numaidecat apa de trandafiri si sofranul si dulce cum numai prin partile acelea se fac. Eu nu pot sa-l mananc chiar asa dulce,asa ca am mai redus din zahar.
Eu am folosit apa de trandafir si sofran de la mama lui asa ca a fost de calitate. Daca vedeti retete unde se cer 2 linguri de sofran,nu e cazul sa folositi atata.Sofranul se foloseste in cantitati foarte mici.
Spala orezul bine in trei ape.
Se da orezul la fiert cu 4 cani de apa si zaharul.
Se amesteca des ca sa nu se lipeasca.
Cand incepe sa dea in clocot se da la foc mediu si se mai tine pe foc inca vreo 30 minute.
Se mai adauga apa cand scade.
Dupa 30 de minute se adauga sofranul putin sfaramat,zaharul si apa de trandafir.
Se mai tine cam 15-20 de minute amestecand des.
Trebuie sa aibe consistenta mamaligii,dar orezul sa nu devina pireu.
Se ia de pe foc si se pune in boluri individuale.
Se lasa sa se raceasca putin si se decoreaza ca in imagine.