Sarmalele sunt nelipsite de pe masa romanilor, deci nu lipsesc nici de pe masa noastra. De obicei, de sarbatori se pregatesc aceste bunatati. Fie ca sunt in foi de vita sau foi de varza, cu carne de porc, vita, curcan sau alte umpluturi, intodeauna sunt preferatele mesenilor. Acesta este reteta mea de sarmale. De cate ori poftim la ele, nu mai asteptam sa vina sarbatorile. :)
Pentru inceput trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale. Curatam cele 2 cepe iar apoi le tocam marunt. Intr-un vas punem carnea de porc. Adaugam ceapa tocata marunt, orezul, 1 lingurita de boia dulce, patrunjel, 3 linguri de tocataura de ardei (daca nu aveti puteti pune 2 linguri de pasta de tomate), sare si piper dupa gust. Amestecam bine compozitia.
Taiem cotorul celor 2 verze iar apoi desfacem foile de varza. Le clatim sub un jet de apa. Pentru impachetat eu folosesc 2 tehnici. Intindem o foaie de varza, taiem nervura mai groasa si punem in centrul foii cam o lingura de carne. Foile mai mari le vom taia pe jumatate. Indoim capetele iar apoi rulam. Aranjam capetele folosind degetul aratator. Mai puteti sa intindeti foaia de varza, puneti lingura de carne iar apoi rulati fara sa mai indoiti capetele. Introducem capetele cu degetul aratator. Tocam restul de varza ramasa si punem o parte din ea pe fundul oalei.
Punem cateva felii de kaizer si cateva foi de dafin. Asezam toate sarmalele intr-o oala inalta. Dupa ce am pus primul strat de sarmale, mai punem varza tocata deasupra,cateva felii de kaizer si foi de dafin. Punem si al doilea strat de sarmale. Acoperim totul cu restul de varza tocata, kaizer si cateva foi de dafin. Turnam apa amestecata cu pasta de tomate pana acoperim suprafata sarmalelelor. Punem oala la fiert aproximatix 3 ore la foc mic. Atunci cand apa scade completam cu apa calda.
Din cand in cand apucam oala de margini cu un prosop si o zgaltaim usor ca sa nu se prinda. Se serveste cu mamaliguta, smantana si ardei iute.
1
Eu folosesc tocatura de ardei pentru amestecul de carne.