Cred că nu există persoană, cel puțin din România, să nu-i placă salata de vinete;) Cu ajutorul vasului Zepter, am copt rapid și sănătos vinete pentru salată! ;)
Vinetele sunt legume ce fac parte din familia solanaceelor. Din această familie mai fac parte și roșiile, ardeii, cartofii, tutunul și alte plante foarte toxice (ex: mătrăgună).
Vânata conține multă apa, cam 95%, iar la gătit își va lasă foarte mult suc în vas.
Vinețele pot fi congelate, dar își schimbă din gust și textura.
Se vor alege vinețele ajunse la maturitate, întrucât vinețele tinere au potențial toxic mai mare conțin mai multă solanină. Așadar, nu alegeți vinete foarte țări.
Pentru a se reduce toxicitatea, este bine să se curețe de coajă și să fie lăsate la înmuiat câteva ore în apa sărată. Nu consumați vinete crude.
Beneficii pentru sănătate legate de consumul de vinete
Conțin nasunina, un antioxidant ce aduce beneficii creierului, prin protejarea membranei celulare a lipidelor. Nasunina este un chelator al fierului și de aceea se recomanda mai ales femeilor la menopauză.
Vinețele conțin acid clorogenic, cu proprietăți anti mutagenice, antivirale și conferă ajutor în scăderea colesterolului LDL.
Probleme, riscuri, alergii legate de consumul de vinete
Conțin o cantitate mică de nicotină.
Ca și alte legume din aceeași familie, sunt puternic inflamatoare, înrăutățind simptomele artritei, reumatismului, și ale altor boli inflamatorii, din cauza contintului de solanină.
Evitați să dați des copiilor vinete și alte plante ce conțin solanină.
Sursa: http://bebster.ro/articole/vinetele-vanata-beneficii-sanatate-riscuri
Datorită construcției vasului ZEPTER, sunt mai multe posibilități de a prepara alimentele:
- Prepararea cu apa,
- Prepararea fără apa a alimentelor hidratate,
- Prăjire ( cu adaos de grăsimi),
- Frigere (fără adaos de grăsimi) ,
- Coacere în vas.
Astfel se pot coace vinete în vasele Zepter, eliminându-se folosirea cuptorului, flacăra aragazului sau coacerea pe grătar în aer liber.
Într-un vas Zepter mai întins, eu am folosit vasul din dotare de 2,7 l. diametrul de 24 cm., se pune 1 vânătă tăiată pe lung, așezată cu coaja pe baza vasului. Acesta se pune la o copt, la flacără medie, după cca. 10 min., termocontroulul de pe capac ajuneg în zona verde, și se va simți miros de vânată coaptă, apoi se oprește focul și mai așteaptă cca. 10 min. Se ridică capacul, se scot vinetele pe un support de lemn, apoi se scoate cu o lingură de lemn, miezul vinetei din coajă. Se continuă cu restul vinetelor, în același mod. Atenție nu e nevoie să se răcească vasul, pentru a începe o nouă coacere ( Multumesc Simona ptr sfat;))
Vasul ZEPTER, prin construcția lui unică și patentată, oferă beneficii multiple dacă este folosit așa cum trebuie.
Fapul că se oprește focul când acul indicator de pe termocontrol, ajunge în zona verde, atunci baza vasului funcționează că o plită, deci economie de 60% energie.
Pe de altă parte nu va fi afumată bucătăria, ci doar o aromă de vinete coapte și nici un strop de căldură în bucătărie, ceea ce înseamnă confort.
Vinetele coapte, scurse de zeama și tocate se amestecă energic cu ceapa tocată mărunt, 1 gălbenuș de ou, ulei de floarea soarelui și sare iodată, după gustul fiecăruia. Salata de vinete servește pe tartine, alături de pătlăgele roșii. Poftă bună!