Când am făcut prima dată această prăjitură, în urmă cu mulți ani, după rețeta unei rude din Ardeal, i-am uimit pe prietenii mei din Moldova, care făceau "tăvălita" în nucă de la noi. Nu mai văzuseră nucă de cocos, care se găsea, pe atunci, doar în Vestul țării, adusă de peste graniță... Pe vremea aceea, nu o numeam "tăvălită în nucă de cocos", ci "prăjitură cu nucă de cocos"
Astăzi o numesc "tăvălită în nucă de cocos", la fel ca toată lumea, pentru a o deosebi de celelalte prăjituri cu nucă de cocos, ingredient care după revoluție s-a răspândit peste tot în țară. dar nu mai fac "tăvălita" după rețeta din Ardeal (pe care am făcut-o doar o singură dată, prima dată) pentru că mi se pare că mierea îngreunează coca. De mulți ani, "tăvălita" mea este dintr-o compoziție similară pandișpanului și este pufoasă, aromată și bună. Este una dintre prăjiturile preferate, bună de luat și la picnic, pentru că suportă deplasarea și nu are cremă sensibilă la schimbări de temperatură.
Deci este o rețetă pentru picnic, este reteta de prajitura tavalita in nuca de cocos, favorita sarbatorilor noastre!
Ingrediente Reteta de prajitura tavalita in nuca de cocos, favorita sarbatorilor noastre
Preparare Reteta de prajitura tavalita in nuca de cocos, favorita sarbatorilor noastre
Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă, adăugând pe rând zahărul (câte o lingură), vanilia, coaja de lămâie rasă, gălbenușurile, făina în ploaie și uleiul. În tot acest timp se bate/mixează compoziția, întruna.
Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină și se dă la cuptor la foc mic. Când blatul este rumenit, se scoate și se lasă la răcit, după care se porționează în pătrățele, la mărimea dorită (nu prea mari).
Între timp se prepară glazura amestecând bine zahărul cu pudra de cacao și laptele. Se pune crăticioara cu această compoziție pe foc și se amestecă, pentru a se topi zahărul. Se adaugă untul (feliat, ca să se topească mai repede) și se lasă la fiert (amestecând mereu, ca să nu se reverse) timp de 7-10 minute, după care se ia de pe foc și se lasă la răcit. Când s-a mai răcorit puțin, se adaugă esența de rom, după gust (nu prea multă, dar să se simtă).
Se ia fiecare bucățică de prăjitură și se înmoaie bine, timp de câteva secunde în glazură, se pune pe un plan înclinat, să se scurgă puțin, după care se tăvălește prin nuca de cocos și se pune într-o tavă, la uscat.
Lăsați prăjitura să se usuce până a doua zi, după care o veți pune într-o cutie închisă ermetic, la rece.
Din această compoziție, în funcție de mărimea pătrățelelor tăiate. pot ieși aproximativ 50-60 de prăjituri, sau chiar mai multe.
O alta prajitura cu cocos, care ne place la fel de mult, este Prajitura cu ananas si fulgi de cocos
Copiii mei cer des la desert prajitura fina cu nuca de cocos si crema de vanilie
Asa de bine merge alaturi de prajituri o Limonada cu Menta si Ghimbir
1
Scoateți din timp ouăle din frigider, ca să fie la temperatura camerei în momentul preparării.
2
Separați cu atenție albușurile de gălbenușuri, pentru că dacă se amestecă, se bat mai greu.
3
Folosiți zahăr tos fin, care se dizolvă mai repede.
4
Nu tăiați blatul înainte de a se răci, pentru că riscați să stricați forma pătrățelelor.
5
Nu puneți esența de rom în glazura fierbinte. Lăsați-o să se racorească puțin.
6
Înainte de a înmuia bucățelele de prăjitură în glazură, amestecați bine compoziția, pentru că untul se ridică la suprafață.
7
Înainte de a pune prăjiturile în cutie, la păstrat, lăsați-le să se usuce bine.