Când vine vorba de paste făinoase, prima opţiune pentru cei mai mulţi dintre noi,este aceea de a le cumpăra.
Mama pregătea mereu tăieţei pentru supă,întindea o pătură foarte subţire cu sucitorul,apoi o tăia fideluţă sau “tăşcuţe”,cum le spunea ea,adică nişte romburi mititele.
Mie mi se părea mult prea greu şi socoteam că nu am îndemânarea necesară pentru a face asta.
Aşa că tare m-am bucurat când o maşină pentru paste a poposit în bucătăria noastra.M-am bucurat cu atât mai mult cu cât această maşină pentru paste a fost un premiu câştigat la un concurs.
Veţi vedea în rândurile ce urmează cât de simplu este să pregătim aluatul pentru paste,apoi,cu ajutorul accesoriilor maşinii pentru paste,putem obţine diferite forme sau dimensiuni,pe gustul fiecăruia.
Pastele pot fi folosite atât proaspete cât şi uscate.
Vă spun eu că nimic nu se compară cu pastele proaspete pregătite în casă.
Sigur că de calitatea ingredientelor folosite,depinde reuşita pastelor noastre dar va trebui şi puţin exerciţiu.
O făină de calitate precum şi ouă proaspete,cât mai galbene,ar fi ideale.
Eu am folosit ouă de la ţară,foarte bune.
Pentru o culoare galbenă mai intensă se poate folosi şofran sau turmeric.
De asemenea se poate adauga spanac sau pasta de roşii pentru a colora aluatul.
Pentru reţeta de bază vom folosi pentru fiecare 100 grame de făină un ou de marime medie.Putem sa folosim doar un ou iar de la restul doar galbenuşul,eventual adăugând puţină apă sau folosind mai puţină făină.
Cantitatea de ouă folosită va determina cantitatea de făină şi nu invers.
Eu am pregătit pastele mele din 300 g făină şi 3 ouă.Am adăugat chiar un strop de apă.
De asemenea am folosit un praf de sare pentru fiecare ou.Un praf de sare înseamnă cât iei cu degetele,poate un gram,nu trebuie exagerat.
Am pus faina pe blatul de lucru si i-am dat forma unui vulcan.
Am spart ouale separat într-un castronel,apoi le-am pus în “craterul” format.Am pus si sarea.
Ajutându-ma de o furculita,am amestecat ouale si am început sa adaug faina câte putin.
Cum am spus,în functie de ouale folosite s-ar putea sa nu avem nevoie de toata faina.
Va trebui sa obtinem un aluat ferm dar elastic.Dupa ce am obtinut gramajoara de aluat,am framântat cu mâna 5-10 minute,împingând aluatul cu podul palmei.
Nu e nevoie sa mai adaugam faina în aceasta faza,nu vrem sa obtinem un aluat prea tare.
Când aluatul a devenit elastic,ne oprim si îl lasam sa se odihneasca jumatate de ora,acoperit cu o folie.
Astfel va fi mult mai maleabil.
Am pregatit masina pentru paste.
Am împartit aluatul în bucati.Am întins putin cu sucitorul apoi l-am trecut prin masina reglând distanta dintre cilindri pâna obtinem grosimea dorita.
Aluatul se presara cu foarte putina faina pentru a nu se lipi,în timpul procesului de întindere.Va trebui însa înlaturata faina în exces.
Foile astfel obtinute se lasa putin la uscat pe un servet curat.Cam 10-15 minute ar trebui sa fie suficiente.Daca le lasati prea mult,acestea se vor sfărâma când le taiem.
De data aceasta eu am vrut tagliatelle,deci le-am taiat sub aceasta forma.Dupa ce le-am taiat,le-am lasat iarasi sa se usuce.
Ideal ar fi pe un support,eu le-am asezat iarasi pe servet.
Vroiam sa le pastrez sub forma de rotocoale,dar cum unele s-au uscat prea mult, nu am mai reusit sa le dau aceasta forma.
Daca doriti sa le folositi imediat,nu le mai puneti la uscat,le puneti sa fiarba 3-4 minute în apa cu putina sare.
Veti vedea ca acestea se fierb foarte bine si nu se lipesc deloc ca si cele din comert.
Eu am pregatit aceste paste cu ciuperci si sos alb.Delicioase au fost.
Sper ca v-am convins ca nu e atât de greu de pregatit paste fainoase în casa.
S-aveţi poftă !!!